Ochrana lesů Vypracovaly: Vlasta Doležalová Renata Chmelařová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Advertisements

Organizace ochrany přírody v ČR
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Národní parky v ČR Lenka hajzlerová.
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
Příroda v ČR Lesy tvoří v ČR asi 33% rozlohy území.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Zkoumání a ochrana přírody
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Lesnictví Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Tajga, smíšené a listnaté lesy
Krajina a životní prostředí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s pěstováním lesů, produkčními.
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Abiotičtí činitelé –Škody Suchem a vedrem
Rozmanitost, ochrana a význam lesa
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
Rostliny nahosemenné Přírodopis VY_32_INOVACE_213, 11. sada, Př
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Ekosystém Prchalová, K..
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Úvod do ekologie.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Krajina a životní prostředí
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
ČESKO a jeho krajina.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,Smetanova 123C AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_115_Jehličnany TEMA: Živá.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
Tropické lesy.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Krajina Co to je krajina?
Přírodní společenstva v České republice
LES A JEHO VÝZNAM Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. Č. DUMu: VY_52_INOVACE_448.
Krajina České republiky
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Biota ČR - Prezentace s výkladem
VY_52_INOVACE_64_Lesní a vodní hospodářství
ŠKODY IMISEMI.
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
1. Hodina Úvod do předmětu
Člověk mění a vytváří krajinu
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Transkript prezentace:

Ochrana lesů Vypracovaly: Vlasta Doležalová Renata Chmelařová Spolupracovaly: Michaela Cepáková Ivana Klomfarová

Zdravé lesy Jizerských hor

2. Ochrana lesa a její vývoj 3. Základní rozdělení ochrany lesů Seznámení s obsahem 1. Pojem les a jeho typy 2. Ochrana lesa a její vývoj 3. Základní rozdělení ochrany lesů 4. Člověk a les

1. Pojem les a jeho typy Co je to les? Lesy ovlivňují a zlepšují podnebí, vodní a půdní poměry, vytvářejí přirozené prostředí pro mnohé druhy rostlin a živočichů i jejich společenstev, uchovávají přírodní krásy. Uvedené funkce však může plnit jen les zdravý, schopný odolávat náporu škůdců i chorob.

1. Pojem les a jeho typy Typy lesa Prales - les přírodní (původní) – je přirozeně volně rostoucí les. Není žádným způsobem přímo ani nepřímo ovlivňován člověkem. (Boubínský prales) Les přírodě blízký – les přírodní částečně ovlivněný člověkem Hospodářský les - je založen člověkem hlavně k plnění produkčních funkcí. Bez zásahu člověka by toto společenstvo nemohlo plnit očekávanou funkci nebo by bylo úplně zničeno. Kulturní les – je člověkem obhospodařovaný a zpravidla i uměle vysazený les

Kostarický deštný prales

Národní park Šumava

2. Ochrana lesa a její vývoj Ochrana lesů je jednou z nejstarších lesnických vědeckých disciplín a zároveň praktických činností. Jejím úkolem je všemi dostupnými metodami zajišťovat zachování či zlepšování zdravotního stavu lesů.

2. Ochrana lesa a její vývoj Využívá poznatků různých věd jako je zoologie, botanika, nauka o prostředí, chemie a přihlíží k lesnickým naukám jako např: pěstění lesů, lesní těžbě, úpravě lesního hospodářství a lesním zákonům

obnovení lesa pomocí lesní školky

2. Ochrana lesa a její vývoj Ochrana lesů se vyvíjela jako ostatní lesnické obory postupně v souladu s rozvojem lesního hospodářství v jednotlivých etapách vývoje lidské společnosti. Ochrana lesů jako samostatný pojem se začala rozvíjet v polovině 19. století.

3. Základní rozdělení ochrany lesů A) Ochrana lesa před škodlivým působením klimatických podmínek B) Ochrana lesa proti škodlivému hmyzu C) Ochrana lesa před škodlivým působením vyšších obratlovců

A) Ochrana lesa před škodlivým působením klimatických podmínek Klimatické vlivy, hlavně jejich odchylky od normálních hodnot (studené jaro, teplý podzim) způsobují značné škody. Škodlivé působení extrémních klimatických činitelů může postihnout v lese někdy i všechno rostlinstvo (např. mráz, sucho, kroupy), jindy vznikají škody jen na dřevinách (vítr, sníh) nebo jen na půdě (prudké deště).

Škody způsobené klimatickými podmínkami praskliny kůry vlivem sucha polom zaviněný větrem polom zaviněný tornádem

B) Ochrana lesa proti škodlivému hmyzu Hmyz je druhově naší nejbohatší a nejpočetnější složkou živočišné říše. Jeho život je v mnoha případech úzce spjat s lesním prostředím a má tedy velký význam pro lesní biocenózy (biocenózy - ekologicky vyvážené společenství organizmů obývající určitý prostor)

Hmyzí škůdci na jehličnatých stromů housenka bekyně mnišky dospělý jedinec bekyně mnišky stopy lýkožrouta smrkového lýkožrout smrkový

Hmyzí škůdci na listnatých stromech bekyně velkohlavá obaleč dubový

C) Ochrana lesa před škodlivým působením vyšších obratlovců V lese žijící zvěř srstnatá i pernatá způsobuje přímé i nepřímé škody, které se liší podle druhu zvěře, ale i druhu dřevin. Zvěř nejčastěji škodí okusem, spásáním, uštipováním pupenů, loupáním a zimním ohryzem, vytloukáním, vytahováním a vyhrabováním sazenic, sběrem plodů a semen. Největší poškození vznikají ve smrkových a borových kulturách a tyčovinách.

Vyšší obratlovci prase divoké daněk skvrnitý jelen lesní

Škody způsobené vyššími obratlovci loupání a ohryz jelení zvěří okus zelené vegetace loupání a následná hniloba

4. Člověk a les Svými zásahy hospodářskými a technickými může zavinit škody přímé nebo nepřímé, často katastrofální, jako jsou škody živelné a onemocnění lesních půd. Mezi hlavní škody způsobené vlastníkem patří: těžení dříví, opožděné a nesprávné zalesňování, zanedbání školkařské péče, hrabání steliva, opomíjení pravidelné péče.

těžba dřeva

Děkujeme za pozornost