Pravda vítězí ?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
Naučil jsem se....
JAN HUS.
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Citáty O LÁSCE.
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Integrita bezúhonnost
Slova Květiny.
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
Zlepšování jakosti.
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
Úvahy v ranní mlze….
Jan Hus (asi1371 – 1415)
Já vím, takových věcí chodí hodně, ale tohle je vážně miloučký.
Skuteční přátelé jsou vše co v životě máš!
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Myslitel, reformátor a kazatel
ZÁKON PŘITAŽLIVOSTI A VZTAHY
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
On Cítil jsi někdy touhu, udělat něco příjemného pro někoho, koho máš rád?
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Až přečteš tento , zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
M I S E Slovo, které se stalo tělem A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn,
Posun : Auto nebo S láskou je to jako s máslem: občasná trocha chladu ji udržuje svěží.
Miluj tak, jako by tě ješte nikdy,
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
UŽITEČNÉ MYŠLENKY.
Neviditelná realita – cesta k záchraně Vyškov, Viktor Baláž.
Příběh pro všechny tvrdě pracující
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
JIRKA POSPÍŠIL, AC BUČOVICE. CÍRKEV TU JE PRO DRUHÉ A NE PRO SEBE !!! TŘÍSKA V OKU – ZRCADLO DUŠE JIRKA POSPÍŠIL, AC BUČOVICE.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Slova Květiny.
JAN HUS.
O polibcích.
Ježíš.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Naučil jsem se....
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Skuteční přátelé jsou vše co v životě máš!
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_05_MISTR JAN HUS
Kdybych věděl, že je to naposledy, co Tě vidím spát, lépe bych Tě přikryl a prosil bych Boha, aby ochránil Tvou duši.
Až přečteš tento , zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
On.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

Pravda vítězí ?

Citáty slavných osobností „Upřímný přítel je ten, kdo Tě napomene, kdo Ti řekne pravdu do očí.“ Božena Němcová „Říká se, že děti, blázni a filozofové mluví pravdu. Proto se děti bijí, blázni zavírají a filozofové nechápou.“ Niccoló Paganini „Pravda má jednu velkou výhodu: člověk si nemusí pamatovat, co řekl.“ Auguste Rodin „Žádné množství pokusů nikdy nemůže dokázat, že jsem měl pravdu. Jediný pokus však kdykoliv může dokázat, že jsem se mýlil.“ Albert Einstein „Hledáš-li pravdu, nedívej se dál než k svému srdci.“ John Lennon „Lidé věří rádi tomu, co si přejí, aby bylo pravda.“ Gaius Julius Caesar

a přesto může způsobit velké věci.“ „Nebo taková loď: i když je velká a žene ji silný vítr, kormidelník ji ovládá malým kormidlem. Jazyk je také nepatrný, a přesto může způsobit velké věci.“ (Bible)

Co všechno patří mezi zraňující slova? Jaká slova mohou naopak pomoci? Pomluvy Povzbuzení Nadávky Pochvala Výčitky Lži Laskavá slova

Lež Je to v pořádku nebo není? Proč? Už jste někdy lhali? Lež je jako sněhová koule - čím déle ji válíš, tím je větší. (Martin Luther)

JE TO LEŽ NEBO NENÍ?? Je to špatně? Dívka chodí s chlapcem a ptá se, s kolika dívkami před ní její partner chodil. Předpokládá se, že si oba budou říkat pravdu. Ale chlapec skutečný počet svých předchozích přítelkyň sníží. Proč? Je to špatně?

JE TO LEŽ NEBO NENÍ?? Jenže, když nám to tajemství zamlčí, je to lež? Kamarádky se dohodnou, že ostatním něco neřeknou. Chtějí zachovat tajemství. Jenže, když nám to tajemství zamlčí, je to lež?

JE TO LEŽ NEBO NENÍ?? Označíme ho za lháře? ale není to tak. Na jevišti nám kouzelník předvádí své umění. Nechává mizet předměty, osoby… vše vypadá jako skutečné, ale není to tak. Označíme ho za lháře?

„Dětská lež nemusí být vždycky vadou, může být také příznakem fantazie Jan Werich

pomluva Je namířená proti člověku. Důvodem je pýcha nebo závist. Může být pomluva pravdivá?

Co dělat, když se k nám donese pomluva? Nejsme ovce, abychom bez přemýšlení přijímali názory druhých. Ověřujme si informace!

přetvářka Proč se někdy tváříme jinak než se cítíme? nechceme mít problémy… čeká se to od nás… chceme zapadnout do party…

„Dobrý den!“

Hrajeme role

Všichni víme, jak se máme chovat ve škole

Co už je nezdravá přetvářka? Nesnažme se vypadat dokonale za každou cenu. Buďme k druhým upřímní.

která zásadně pozmění život Jsou lži velké a menší, zanedbatelné. Jsou lži zásadní a existují takové, nad kterými můžeme mávnout rukou. Velká lež je ta, která zásadně pozmění život druhého člověka a má tragické důsledky.

Kdo je to ?

Kdo je to ?

Kdo je to?

Mistr Jan Hus 1371 - 1415

Jaký byl hlavní mediální nástroj středověku?

Hlavní mediální nástroj středověku

Betlémská kaple v Praze

braň pravdu až do smrti.“ „Hledej pravdu, naslouchej pravdě, uč se pravdě, miluj pravdu, mluv pravdu, drž se pravdy, braň pravdu až do smrti.“ Mistr Jan Hus, 1412

Evropa ve středověku

Mohl si zachránit život, když své názory Jak naložit s někým, kdo je nepohodlný? Mohl si zachránit život, když své názory odvolá? Husovy spisy byly odsouzeny ke spálení. Jeho učení bylo zavrženo. Lidé měli zákaz jakkoliv si Jana Husa připomínat.

To ale odmítl. a zachovat si život. odvolat své názory dostal možnost Hus byl prohlášen za kacíře Na hlavu mu byla vsazena koruna kacířů s namalovanými ďábly Ještě před zapálení hranice dostal možnost odvolat své názory a zachovat si život. To ale odmítl.

Já, Jan Hus z Husince, mistr svobodných umění a hotový bakalář svatého bohosloví na vysokém učení pražské univerzity, kněz a kazatel při kapli zvané Betlémské, svěřuji toto své odvolání Ježíši Kristu, soudci nejspravedlivějšímu, který spolehlivě zná, obhajuje a soudí, činí zřejmou a odměňuje spravedlivou při každého člověka. (Husovo odvolání: přibil jej na vrata Mostecké brány 18.10.1412, když papež vyhlásil nad Husem klatbu).

Od začátku svého studia jsem si učinil zásadu… …že kdekoli poznám mínění správnější, ihned upustím od svého méně správného…

…a pokorně a radostně přijmu názor, odůvodněný lépe… …protože to, co víme, je zcela nepatrným zlomkem toho, co nevíme.

projevena bez pohoršení, lépe je přijmout pohoršení, Nemůže li být pravda projevena bez pohoršení, lépe je přijmout pohoršení, nežli pustit pravdu.

Hledej pravdu a naslouchej jí.

Uč se pravdě A zamiluj si ji.

Drž se pravdy a braň ji až do smrti.

Co z toho plyne pro nás? Začněme u sebe.

Jak odlišit pravdu od lži? Zkusme vždy naslouchat druhým, Snažme se vše kolem sebe vidět pravdivě … Přemýšlejme o všem bez předsudků, Neodsuzujme druhé… Vzdělávejme se a nezavrhujme to, co neznáme.

Jak si má počínat člověk, který má rád život a jeho dary? Ať střeží před zlem svůj jazyk a své rty před záludnými řečmi. (Bible)

Jestli pravda zvítězí,… …to záleží na tobě.