Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty. Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Advertisements

Jaroslav SEIFERT
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
Česká poezie 1. poloviny 20. století
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Skácela…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou B. Brechta…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
¨-4-.
Poezie 50. a počátku 60. let Mgr. Ludmila Růžičková
Srovnávací a vědomostní test
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Poetismus charakteristika literárního.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Holana…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_08.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty.
Česká meziválečná literatura
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.3.7
František Halas Novotná Martina, V8A
VY_32_INOVACE_31-12 Česká poezie po r Karel Šiktanc.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
JAROSLAV SEIFERT Mgr. Michal Oblouk
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. V. Sládka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VV VY_32_INOVACE_55_NE.
Jaroslav Seifert ( )
JAROSLAV SEIFERT Mgr. Michal Oblouk
Jaroslav Seifert
Mgr. Marie Havránková JAROSLAV SEIFERT Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Literatura – Jaroslav.
Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
Proletářská poezie 20. století.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_45_Jaroslav Seifert
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Meziválečná poezie a drama
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Kultura v předválečném Československu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
VY_12_INOVACE_Jir_I_10 Jaroslav Seifert
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
JAROSLAV SEIFERT MRÁZ TOMÁŠ. JAROSLAV SEIFERT Jaroslav Seifert (23. září 1901 Žižkov, Rakousko-Uhersko – 10. ledna 1986 Praha, ČSSR) byl český básník,
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty

Úvodní faktografie 23.9.1901 v Praze – 10.1.1986 tamtéž. Žižkovský rodák. Student několika gymnázií, studia nedokončil. V r.1921 se stal členem KSČ, v r.1929 z ní byl vyloučen. Ve 20.letech vedle Nezvala považován za nejvýznamnějšího představitele české básnické avantgardy. V letech 1968 -70 předsedou Svazu československých spisovatelů.

Úvodní faktografie - pokračování Během 70.a 80.let upadl v nemilost komunistického režimu. 1984 obdržel jako doposud – 2013 -jediný český spisovatel Nobelovu cenu za literaturu. Mezi jeho přátele v mládí patřili Josef Hora a Jiří Mahen, v 70.letech i jeho obdivovatel – slovenský herec Ladislav Chudík.

Tvorba – období 20.let Je ve znamení proletářské poezie a poetismu. „Město v slzách“ – levicově laděná poezie, touha po přátelství, pomoci bližnímu. „Samá láska“ – proletářská poezie, ale i počátky poetismu. „Na vlnách TSF“ – sbírka v duchu poetismu, obdiv k modernímu světu a technologiím. „Poštovní holub“ – reflexivní lyrika s hodnotami matky a domova.

Tvorba – období 30.let „Jablko z klína“ – reflexivní poezie, dozvuky poetismu. „Ruce Venušiny“ „Jaro, sbohem“ – už reakce na nastupující fašismus. „Zhasněte světla“ – reakce na události r.1938 – mnichovský diktát, odtržení pohraničí – viz. báseň „Píseň o rodné zemi“.

Tvorba 40.let „Vějíř Boženy Němcové“, „Kamenný most“, „Světlem oděná“ – vše reakce na válečná léta a okupaci, Božena Němcová jako symbol vlastenectví a statečnosti. „Přilba hlíny“ (1945) – reakce na osvobození republiky Rudou armádou, dík osvoboditelům. „Šel malíř chudě do světa“ (1949) – básně k ilustracím Mikoláše Alše.

Tvorba – 50.a 60.léta „Maminka“ – reflexe na jeho maminku, intimní lyrika. „Chlapec a hvězdy“ – básně k obrázkům Josefa Lady. „Odlévání zvonů“ „Halleyova kometa“ – básníkova bilance.

Tvorba – 70.- 80.léta „Morový sloup“ – zdůrazňována krása ženy, mj. zakázaná sbírka (oficiálně vyšla až 1981). „Deštník z Picadilly“ – vzpomínky, které mu pomáhají žít. „Býti básníkem“ – životní bilance, uzavírání tvorby jako takové. Vzpomínková kniha „Všecky krásy světa“ (próza, shrnutí celého života).

Vybrané citáty - „Píseň“ (1929) „Bílým šátkem mává, kdo se loučí, každého dne se něco končí, něco překrásného se končí.... ....Setři si slzy a usměj se uplakanýma očima, každého dne se něco počíná, něco překrásného se počíná.“

Vybrané citáty – „Ptáte se…“ „Ptáte se, co dovedou ještě ženy? Patrně všechno….( jejich nohy vynalezly tanec, vymyslily ženská ňadra, upletou pouto z čehokoliv, poručí vášni,…) A co dovedou muži? Není toho mnoho…(vymyslili válku, umějí vykovat šílená děla, obrátit města v sutiny, vymyslili emancipaci žen,…)“

Otázky Jaký je básni „Píseň“ básníkův náhled na svět ? Ztotožníte se s tímto náhledem? Proč ano, proč ne? Jak srovnává roli žen a mužů? Za jakých historických okolností získávají Seifertovy básně vážný tón? Pokuste se interpretovat název básnické sbírky (a též i básně) „Zhasněte světla“. V čem se odlišují básně J.Wolkera a J.Seiferta (ve vztahu k Seifertovým básním z 20.let)?

Shrnutí J.Seifert v počátcích tvorby reprezentoval meziválečnou básnickou avantgardu, až během 30.let dospěl k svému osobitému stylu a výrazu. Jeho poezie je z velké části reflexivní, často píše o lásce, vlasti, Praze. Jeden z nejhodnotnějších českých i světových básníků.

Zdroje Vlastní tvorba autora.

Použitá literatura Polášková, T., Milotová D., Dvořáková Z.: LITERATURA – přehled středoškolského učiva, edice MATURITA,vyd.Ing.Petra Velanová, Cyrila Boudy514/3, Třebíč, 2005,ISBN 80- 902571-6-X Martinková, V. a kol.: Čítanka 3, Tripolia, 2001, ISBN 80-86448-08-8 Libich, M.: Čítanka pro závěrečný ročník ZŠ, nakl.Scholus, Most 1993, ISBN neuvedeno.