Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu Kvalita II Seminář projektu Kvalita II MŠMT, Praha 26. září 2008.
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Revize Nového přístupu
MEDIACE z pohledu právníka JUDr. Martina Doležalová.
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
© Copyright Siemens Business Services Global network of innovation Siemens Business Services: Vedoucí poskytovatel eGovernment řešení v Evropě Pasová agenda.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Seminář Galerie inovací FOR INDUSTRY,
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Michal Dvouletý obor Finance a daně
Inovační aktivity podniků v letech 2008–2010
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Regionální veřejná podpora Nařízení Komise 1628/2006 ze dne 24. Října další z tzv. blokových výjimek -podle tohoto nařízení lze postupovat od
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Rektor Zdroj:
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Jak se učí inovační podnikání
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Miluše Horská KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, o.s. Historie.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Vznik JČP obchodní, s.r.o. Řešitel: Václav Pech Školitel: Prof. Ing. Jan Váchal, Csc. Bachelor of Bussines Studies 2004/2005 Institute of Technology, Sligo.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Privatizace a liberalizace v energetickém průmyslu, ztráty a příležitosti v důlním průmyslu Balatongyörök, 29. duben 2006 Vilmos Holló ředitel majetkové.
Metody zpracování informací
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha Slovenská demografická konference SMOLENICE 4.5. – Demografické chování.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Výměna řidičských průkazů Tisková konference Ministerstvo dopravy České republiky Ing. Ivo Vykydal, náměstek ministra dopravy.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě Ing. Markéta Arce.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Základní registry informují ing. Ondřej Felix CSc. hlavní architekt eGovernmentu MV ČR Praha říjen 2012.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
Systém odměňování ve vybraném podniku
Hodnocení inovací, výzkumu, vývoje a inovačního prostředí
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Transkript prezentace:

Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing. Jana Spilková, CSc. Vedoucí oddělení vědy, výzkumu a informační společnosti: Ing. Martin Mana Pracovníci odpovědní za statistiku inovací: RNDr. Jan Grosz Ing. Markéta Hukalová

Historie statistiky inovací v Evropě Koordinace statistických šetření o inovacích probíhá prostřednictvím Evropské komise (Eurostatu), OECD a státy ERA (European Research Area) na základě Oslo manuálu Provádění statistiky inovací do roku 2004 bez právního zastřešení jen na základě koordinace činností a harmonizace představ mezi Eurostatem a členskými státy EU Eurostat vydává metodologická doporučení, harmonizovaný dotazník ke sběru dat o inovacích, doplňující základní metodologickou příručku tzv. Oslo manuál (vydaný společně Eurostatem a OECD) Pilotní statistické šetření o inovacích proběhlo v zemích EU v roce 1993 za referenční roky 1990-1992 (CIS 1) Druhé statistické šetření o inovacích (CIS 2) proběhlo v zemích EU a EFTA za referenční období 1994-1996 (kromě Portugalska a Norska, které sledovaly období let 1995-1997)

Historie statistiky inovací v Evropě Třetí statistické šetření o inovacích (CIS 3) proběhlo v zemích EU a EFTA v roce 2001 a sledovaným obdobím bylo období let 1998-2000 Zkušenosti z každého šetření vedly k řadě změn jak v metodologii tak harmonizovaném dotazníku, z toho důvodu nelze některá data srovnávat v čase Od roku 2004 je statistika inovací prováděna na základě nařízení Komise (ES) č.1450/2004 ze dne 13. srpna 2004, (dále jen „nařízení“), kterým se provádí rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady č. 1608/2003/ES o tvorbě a rozvoji statistiky Společenství v oblasti inovací, které mimo jiné obsahuje: * základní povinné ukazatele o inovacích * členění ukazatelů dle OKEČ a velikostních skupin * frekvence šetření každé dva roky střídáním tzv. velkého CIS (počínaje rokem 2004) a CIS light (počínaje rokem 2006) * lhůty pro poskytnutí výsledků šetření Eurostatu aj.

Statistika inovací v České republice První zkušenost se statistickým šetřením o inovacích proběhla v roce 2002 – uvedením šetření za období let 1999-2001 s využitím dotazníku Eurostatu pro CIS 3 (TI 2001- Dotazník o technických inovacích) Pojetí inovací vychází z definic inovace produktu a inovace procesu uvedených v Oslo manuálu. Jde výhradně o inovace technické, a to jak v průmyslu, tak ve službách. Základní výsledky šetření TI 2001 (za roky 1999-2001) * celkem rozesláno 5800 dotazníků * celkem inovujících podniků 29% * celkem inovujících podniků v průmyslu 30% * celkem inovujících podniků ve službách 26%

Inovace v České republice v letech 2002-2003 Druhé statistické šetření o inovacích proběhlo v roce 2004, opět na bázi harmonizovaného dotazníku a metodologie Eurostatu pro CIS 3. Sledovaným obdobím byly roky 2002-2003. Dotazník TI 2003 byl rozeslán vybraným zpravodajským jednotkám podnikatelského sektoru ve vybraných OKEČ (Odvětví ekonomických činností) průmyslu a služeb Základní výsledky šetření TI 2003 (za roky 2002-2003): * celkem rozesláno 4678 dotazníků * celkem inovujících podniků 26% * celkem inovujících podniků v průmyslu 28,4% * celkem inovujících podniků ve službách 22,8%

Inovační aktivita podnikatelských subjektů v ČR podle velikosti v roce 2003

Inovace ve zpracovatelském průmyslu ČR v roce 2003

Inovace ve službách ČR v roce 2003

Struktura nákladů na inovace ČR v roce 2003

Srovnání inovační aktivity podniků ČR s dalšími státy Evropy

Intenzita inovace v ČR a ve vybraných státech EU

Nové statistické šetření o inovacích v roce 2006 (TI 2005) metodologie a dotazník vychází z harmonizovaných pokynů Eurostatu pro statistické šetření CIS 4 v EU za referenční období 2002-2004 změny v pojetí inovací v důsledku revize Oslo manuálu, inovace tak v tomto šetření TI 2005 zahrnují: Inovace produktů Inovace procesů Inovace organizační a marketingové – nově rozeslání dotazníků a sběr dotazníků od podniků v lednu 2006 (termín 20.1.2006) zpracování výsledků šetření musí být ukončeno do 30.6.2006, plánovaná publikace vyjde na podzim roku 2006

Budoucnost statistiky inovací v ČR střídání dvou typů statistických šetření o inovacích velkého CIS a CIS light velké CIS (Community Innovation Survey) každé 4 roky CIS – light s omezeným počtem ukazatelů rovněž každé 4 roky frekvence aktualizace vybraných ukazatelů tedy dvouletá oba typy šetření budou realizovány na bázi harmonizovaných pokynů Eurostatu pro všechny členské státy EU, závazné dle Nařízení Komise č. 1450/2004, a s využitím konsolidovaného dotazníku Eurostatu první uvedení šetření o inovacích na bázi CIS- light bude provedeno v roce 2007 za referenční rok 2006

DĚKUJEME ZA VAŠI POZORNOST ! KONEC PREZENTACE DĚKUJEME ZA VAŠI POZORNOST !