Elektrický proud v látkách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Vedení elektrického proudu v plynech
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vedení elektrického proudu v látkách I
Elektrodynamika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Jak se kapalina stává elektricky vodivou
VLASTNÍ POLOVODIČE.
28. Elektrický proud v polovodičích
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ59 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Je-li materiál polovodič, vede proud?
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Vedení elektrického proudu v látkách
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Vodivost látek.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Mgr. Andrea Cahelová Elektrické jevy
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_02 Tematická.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Elektrický proud v kapalinách a plynech
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_07  Název materiálu: Elektrický proud v kapalinách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
Elektrický proud v plynech a ve vakuu
Elektrolýza a její využití
Vedení proudy v plynech
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Opatrný. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Elektrický proud v plynech
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrický proud v kapalinách
Elektrický proud v kapalinách
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
IONIZACE PLYNŮ.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Fyzika 2.D 13.hodina 01:22:33.
Transkript prezentace:

Elektrický proud v látkách Elektrický proud v kapalinách Elektrický proud v plynech Elektrický proud v polovodičích Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Elektrický proud v kapalinách Elektrolyty = kapaliny, které vedou elektrický proud vznikají rozpouštěním iontové sloučeniny ve vhodném rozpouštědle jsou to vodné roztoky solí, zásad a kyselin Elektrolytická disociace = jev, při kterém dochází k rozpouštění solí, kyselin a zásad ve vodě a ke vzniku iontů.

Elektrický proud v kapalinách Vložením dvou elektrod do elektrolytu a připojením ke svorkám stejnosměrného zdroje napětí vzniká uvnitř elektrolytu mezi elektrodami elektrické pole.

Elektrický proud v kapalinách Elektroda spojená s pólem zdroje: kladným = anoda záporným = katoda Působením elektrického pole v elektrolytu se pohybují: a) směrem k anodě záporné ionty = anionty b) směrem ke katodě kladné ionty = kationty

Elektrický proud v kapalinách Iontová vodivost = vodivost látek, která je podmíněná existencí volně pohyblivých iontů. Elektrický proud v elektrolytu – je spojen s přenosem látky směrem k elektrodám. Elektrolýza = děj vedení elektrického proudu elektrolytem spojený s vylučováním látek na elektrodách.

Elektrický proud v kapalinách Při elektrolýze se na katodě vylučuje vždy vodík nebo kov. Galvanický článek = dvě chemicky různé elektrody ponořené do elektrolytu.

Elektrický proud v kapalinách Akumulátor = galvanický článek založený na polarizaci elektrod.

Elektrický proud v plynech Plyny za běžných teplot a tlaků obsahují nepatrný počet elektricky nabitých částic jsou dobrými izolanty. Dodáním energie se z molekul plynu uvolňují elektrony vznikají kationty + anionty plyny se stávají vodivými = ionizace Ionizace je vyvolána ionizátory.

Elektrický proud v plynech Ionizátorem – elektrické pole - různé druhy záření (radioaktivní, ultrafialové, …) - zahřátí plynu na vysokou teplotu Elektrický proud v plynech = výboj. Výboj: samostatný nesamostatný

Elektrický proud v plynech samostatný výboj – plyn vede proud bez přítomnosti vnějšího ionizátoru Za normálního tlaku: obloukový výboj koróna jiskrový výboj

Elektrický proud v plynech Obloukový výboj Jiskrový výboj

Elektrický proud v plynech Za sníženého tlaku: k výboji dojde, snížíme-li tlak v trubici charakteristické světelné efekty nízká hodnota proudu v blízkosti katody – katodové světlo anodové světlo vyplňuje téměř celou trubici vše při tlaku 700 Pa Anodové světlo – světelné reklamy Katodové světlo (přiblížené elektrody) – doutnavky

Elektrický proud v plynech Doutnavý výboj

Elektrický proud v plynech b) nesamostatný výboj – plyn vede proud pouze za přítomnosti vnějšího ionizátoru

Elektrický proud v polovodičích Polovodiče = látky, jejichž vodivost je větší než vodivost izolantů a menší než vodivost vodičů Nejznámější polovodiče = prvky IV.A skupiny (germanium, křemík) Vodivost: - roste s rostoucí teplotou - je závislá na dopadajícím záření - mění se s obsahem příměsí

Elektrický proud v polovodičích Vlastní vodivost polovodiče – při nízké teplotě – elektrony pevně vázány k jádru – při zahřátí se elektrony uvolňují vznik volných elektronů a děr generace páru elektron – díra elektrický proud díra = kladný náboj - podílí se na vedení proudu současně s generací probíhá i rekombinace (zánik) páru elektron - díra

Elektrický proud v polovodičích Nevlastní vodivost polovodiče – k čistému polovodiči přidáme atomy jiných prvků výrazně ovlivní vodivost Podle atomu příměsi: polovodiče s vodivostí děrovou (typu P) polovodiče s vodivostí elektronovou (typu N)

Elektrický proud v polovodičích Polovodiče typu P cizí atom = akceptor vznik děr převládá děrová vodivost Polovodiče typu N cizí atom = donor uvolňuje elektrony bez vzniku děr převládá elektronová vodivost

Elektrický proud v polovodičích Polovodič typu N Polovodič typu P

Elektrický proud v polovodičích Užití polovodičů: Termistor Fotorezistor Polovodičová dioda Tranzistor Tyristor Integrovaný obvod

Použitá literatura a www stránky Fyzika pro gymnázia – Elektřina a magnetismus doc.RNDr. Oldřich Lepil, CSc PaedDr. Přemysl Šedivý Fyzika pro střední školy doc,RNDr.Oldřich Lepil,CSc Fyzika pro maturanty a zájemce o studium na VŠ Ivan Teplička RNDr. Petr Podivítr, PhD. Fyzweb.cz