PROBLÉMY MENŠINOVÝCH SKUPIN I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon o sociálních službách
Advertisements

Etnická příslušnost Příslušnost k určité etnické skupině,národu.
MENŠINY A JEJICH PRÁVA Mgr. Michal oblouk.
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
Postavení národnostních menšin v ČR učebnice str. 41
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
 VY_32_INOVACE_16_19  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Obyvatelstvo a sídlo.
MULTIKULTURa.
Národnostní menšiny a etnika
Studijní obor: Sociální činnost
Národnosti Jazyky.
Sociálně patologické jevy
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Všeobecná deklarace lidských práv
Úvod do učiva občanské výchovy
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Renata Trojanová, Filip Vrba a Lukáš Veselý
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
Chudoba jako sociální problém
Model transkulturní péče
VLAST 6. ročník.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
Práva národnostních etnických menšin. Slovníček pojmů Příslušník=člen nějaké skupiny /přísluší k ní/ Formulovat=vyjádřit, zpracovat Národ=společenství.
Etnografie a národnostní politika ČLR
Menšina většinou znamená menší část z nějakého celku. Ve státě většinou žije jeden hlavní národ. Mezi námi žijí i příslušníci národnostních menšin. MAJORITA.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
N ÁRODNOSTNÍ MENŠINY NA ÚZEMÍ Č ESKÉ REPUBLIKY Jana Hřebíčková 4.B.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
16. prosince 2015 Jednání Rady vlády pro národnostní menšiny.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ETNICKÉ SKUPINY.
MENŠINY A JEJICH PRÁVA MGR. MICHAL OBLOUK. MENŠINY Menšina = dobře vymezená skupina osob, která se odlišuje od okolní „většinové“ společnosti Druhy menšin.
Občanská práva a povinnosti
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Lidské rasy.
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Stát Definice, funkce, typy.
Občanská práva a povinnosti
Tolerance k národnostním menšinám
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Porušování lidských práv
Národ VY_32_INOVACE_03-46 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola Městec Králové
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Stát III. Národnost, národ, etnika, majority, minority, multikulturní soužití, azylanti.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Národnostní menšiny, migrace
LIDSKÁ PRÁVA y.
AUTOR: Kateřina Křížová
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

PROBLÉMY MENŠINOVÝCH SKUPIN I MENŠINA, DĚLENÍ MENŠIN, MARGINÁLNÍ SKUPINA, NÁROD, NÁRODNOSTNÍ MENŠINA

MENŠINA V nejširším slova smyslu vyjadřuje početně malou část společenského celku, skupinu, která je z hlediska daného celku v menšině. Zájem přitom není soustředěn na její sociální složení, ale nejde o to, zda má společensky či politicky dominantní nebo podřízené postavení.

MENŠINA V užším slova smyslu se jedná o menší část určité společnosti, lišící se zpravidla od majority původem (rasou), národností, náboženstvím, kulturou, jazykem ap. (např. černoši v USA, Romové, národnostní menšiny).

Menšiny rozdělujeme na 1) Etnické a národnostní – tyto dva pojmy splývají (hl. romská, slovenská, ukrajinská, zvláštní skupinu tvoří migranti – uprchlíci) 2) Náboženské (občané vyznávající Islám, dříve i Judaismus, Svědci Jehovovi apod.)

3) Politické (extremistická hnutí, ekologická hnutí apod.) 4) Určené změněnou schopností jejich členů (tzv. disabeled – tělesně a mentálně postižení) a jedinců, které je možné charakterizovat jako sociálně ohrožené, neboť jsou vytlačováni na společenský okraj. (bezdomovci, také uprchlíci, drogově závislí, HIV pozitivní, homosexuálně orientovaní spoluobčané)

Většina = majorita Skupina lidí, která je v početní převaze. Disponuje jinými znaky než menšina. Příslušnost k většině je pohodlnější, anonymní, když nechci, tak nevyčnívám.

Většina = majorita Nepodložené strachy z menšiny = Xenofobie (strach z „cizinců“ z jinakosti). Často spojená se souborem utkvělých představ, názorů, předsudků na skupiny, se kterými člověk nemá špatnou zkušenost („Všichni rómové kradou.“, „Žádný Róm pracovat nebude.“). Stereotyp = vžitý soubor názorů, chování, jednání, myšlení, postojů k nějaké skupině lidí.

Marginální skupina Marginální skupiny jsou mezní, okrajové skupiny, netypické, na okraji zájmu společnosti, diskriminovaní

Marginální skupina etnické menšiny, náboženské menšiny, oběti šikany, domácího násilí, děti zneužívané, týrané a zanedbávané a jejich rodiny, syndrom CAN, drogově závislí, gambleři, závislí na alkoholu a cigaretách, duševně nemocní, matky samoživitelky, děti z dětských domovů, tělesně postižení, mladiství delikventi, dlouhodobě nezaměstnaní, bezdomovci, rodiny a její jednotliví členové v rozvodu, prostitutky/prostituti, osamocení rodiče, staří lidé, uprchlíci

Marginální skupina Pomoc je na obci, a to může pomoci jen svým občanům, ale hodně bezdomovců žije mimo své obce  jdou do velkoměst. Obce mohou zřizovat azylové domy pro své občany (slouží na krátkodobé ubytování půl roku, další azyly na střednědobé pobyty). Můžou jim poskytnout určité dávky: peněžní, věcné.

Marginální skupina Sociální vyloučení – typ sankce společnosti proti negativním skupinám. Lidé z minulého politického režimu, sekty, se „sami“ marginalizují → nechtějí se přizpůsobit dnešnímu stylu a životu. Ne vždy si marginální skupiny mohou za svou „marginalitu“ samy (většinou ale ano).

Národ Velká lidská skupina s mnoha společnými znaky: kulturní, politické, psychologické - subjektivní znaky, které lidi spojují (jazyk, historie, společenské normy, ohraničené území, politická autonomní jednotka, vědomí skupinové identity, národní povaha).

Národnost Přihlášení se k určitému národu. Např. můžu být čistokrevná běloška, ale hlásím se k Rómům.

Národnostní menšina Skupina osob, která se hlásí k národnosti, která není v dané společnosti většinová. Např. Německá národnostní menšina u nás. Národnostní menšiny obývají především hraniční oblasti. Příslušník národnostní menšiny je občan ČR, který se hlásí k jiné než české národnosti a projevuje přání být považován za příslušníka národnostní menšiny spolu s dalšími, kteří se hlásí ke stejné národnosti.

Národnostní menšina Oficiální národnostní menšiny v ČR: Bělorusové, Bulhaři, Chorvati, Maďaři, Němci, Poláci, Rakušané, Romové, Rusíni, Rusové, Řekové, Slováci, Ukrajinci, Vietnamci

Národnostní menšina Podle zákona mají právo např. na ochranu před násilnou i nenásilnou diskriminací; na plnou integraci do společnosti; na vzdělávání a šíření informací v mateřském jazyce; právo užívat mateřského jazyka v úředním styku; sdružovat se v národnostních sdruženích; účastnit se řešení otázek týkajících se vlastní národnostní menšiny, atd.

Národnostní menšina Status národnostní menšiny komunitám umožňuje více rozvíjet jejich kulturu, tradice a především jazyk. V obcích s výrazným zastoupením by se jejich děti mohly učit ve vietnamštině, respektive běloruštině. Oficiální postavení také členům menšiny zaručuje používat svůj jazyk ve styku s úřady i před soudy.

Národnostní menšina Menšiny musí splňovat dvě základní podmínky. 1)Jejich komunity musí v českých zemích historicky působit (přesná doba není stanovená) 2) mít dostatečný počet příslušníků s českým občanstvím (rovněž není upřesněn).

Národnostní menšina Všechna tato práva byla zajištěna už v 90. letech s přijetím Listiny základních práv a svobod (hlava 3 je věnována právům příslušníka národnostních a etnických menšin).