Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země
Advertisements

Vlastnosti kapalin a plynů
Zpracovala Iva Potáčková
STRUKTURA A VLASTNOSTI plynného skupenství látek
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Mechanika kapalin a plynů
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Mechanické vlastnosti plynů.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti Plynů
8. Hydrostatika.
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
19. Struktura a vlastnosti kapalin
Digitální učební materiál
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Molekuly plynu jsou v neustálém neuspořádaném pohybu Mezi jednotlivými molekulami plynu nepůsobí žádné síly (kromě.
1 ÚVOD.
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Skupenské změny.
Do kterého čajníku se vejde více vody?
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Měření atmosférického tlaku
Plyny.
Mechanické vlastnosti plynů
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Látky mohou mít tři skupenství:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Plyny.
Mechanika kapalin a plynů
Skupenství Rozdělujeme na: PlynnéKapalnéPevné. Plyn Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od.
9. Hydrodynamika.
Částicová stavba látek
Hydromechanika.
Mechanika kapalin a plynů
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Tlak.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Skupenství látek Senta Vavříková , 2.C.
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
PLYNY Vlastnosti látek plynných Tlak vzduchu Torricelliho pokus
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Proudění tekutin Částice tekutiny se pohybuje po trajektorii, která se nazývá proudnice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Archimédův zákon pro plyny
Vlastnosti kapalin.
Transkript prezentace:

Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na sebe přitažlivou silou.

Vlastnosti plynných látek Plyn nezachovává ani tvar ani objem. Molekuly plynu mají značnou kinetickou energii, létají volně prostorem, s jinými molekulami na sebe působí jen při náhodných srážkách nebo blízkých průletech.

Tlak v plynech Tlak je fyzikální veličina. Tlak je vyvolán tepelným pohybem částic plynu (atomů nebo molekul). Nárazy těchto částic na stěny nádoby se projevují tlakem na ně působícím. Obr. Výpočet teplot a tlaků v plynech

Tlak vzduchu Stejně jako na kapaliny i na atmosféru působí tíha. Tíha atmosféry, která působí kolmo k dané rovině, se nazývá atmosférická tlaková síla.

Torricelliho pokus Skleněná trubice o délce přes jeden metr je naplněna rtutí. Jeden z jejích konců je zaslepen a druhý je ponořen do nádoby se rtutí tak, že nad hladinou rtuti ční skleněná trubice o délce 1 m. Celý význam pokusu spočívá v důkazu existence a působení atmosférického tlaku vzduchu.

Měření tlaku vzduchu V meteorologii se atmosférický tlak vyjadřuje nejčastěji jednotkou hektopascal (hPa). Při použití rtuťových barometrů se stále užívá jednotka torr (milimetr rtuťového sloupce), která se dále přepočítává na hektopascaly.

Tlak v uzavřené nádobě Když budeme na nádobu působit silou a zmenšíme její objem tak plyn se bude snažit vrátit nádobu do původního stavu.

Archimédův zákon ve vzduchu Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno vztlakovou silou, jejíž velikost se rovná tíze kapaliny stejného objemu, jako je objem ponořeného tělesa.

Letadla a balony Letadla jsou těžší než vzduch a mohou létat díky působení aerodynamických sil, jež jsou generovány tokem vzduchu přes křídla letadla. Balony a vzducholodě jsou lehčí než vzduch a létají, protože jsou nadlehčovány, což znamená, že celková váha letadla je menší než váha vzduchu, které letadlo vytlačuje.