17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 10.
Škola: ZŠ T.G.Masaryka, Hodkovice n. M.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významní vědci od renesance po současnost
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
Filozofie RENESANČNÍ FILOZOFIE (15. – 16. stol.)
Isaac Newton 1643 – 1727.
Evropská kultura v 16.století počátek protireformace
Mikuláš Koperník.
16. – 17. století. Narodil se v Pise Otec vážený obchodník a hudební znalec Studoval medicínu, při níž se věnoval matematice a fyzice Učil na univerzitách.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Newtonovy pohybové zákony
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
1. Fyzikální obraz světa.
RENESANCE A HUMANISMUS
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
 2. polovina 18. století  člověk se má řídit spíše rozumem než vírou  má být tolerantní  smyslem života je důstojnější život na zemi  viz učivo literatury.
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Isaac Newton Šablona: III/2
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _605.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _603.
4.Dynamika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_39.
Významné osobnosti fyziky a chemie James Watt
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
MODERNÍ VĚDA Počátek novověku
Zopakuj si své znalosti! v Itálii. Kdo je autorem tohoto díla ve Florencii?
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Blaise Pascal Žil v: stol..
ŽIVOTOPIS Narozen 19. července 1623 v Clermont – Ferrandu Francouzský fyzik, teolog, matematik a filozof V 16 napsal rozsáhlé pojednání o geometrii V.
Matematické Riskuj 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Filozofie empirismu, racionalismu
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
Sir Isaac Newton * 4. ledna 1643 † 31. března 1727
Rozvoj vědy a techniky v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3610_Rozvoj_vědy_a_techniky_v_17_století.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_19_ Newtonovy pohybové zákony I Číslo projektu:
 Autor: Eva Žárová  Datum vytvoření: říjen 2011  Ročník: 8.  Vzdělávací oblast: Člověk a společnost  Vzdělávací obor: Dějepis  Tematický okruh: Osvícenský.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
Filozofie mezi renesancí a osvícenstvím Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky, o.p.s. Zuzana Landlová, 3.A
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
1. Fyzikální obraz světa.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
FILOsOFIE A VĚDA.
Humanismus a renesance počátek 14. století – počátek 17. století
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
Úvod do moderní fyziky Co je to „moderní“ fyzika?
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
NEWTONOVY ZÁKONY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Fyzika 6. ročník
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
VY_32_INOVACE_
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Transkript prezentace:

17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě ROZVOJ VĚDY A TECHNIKY 17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě

POZOROVÁNÍ + EXPERIMENT = POZNÁNÍ VĚDECKÉ nové vědecké postupy: POZOROVÁNÍ + EXPERIMENT = POZNÁNÍ VĚDECKÉ přírodovědné pochopení světa centra vědecké společnosti: Londýn, Paříž vydávání vědeckých časopisů a novin podpora školství, zavádění povinné školní docházky

Matematika, astronomie, fyzika, chemie objev dalekohledu a mikroskopu, studium magnetismu Mikuláš Koperník, Galileo Galilei – Slunce je středem vesmíru a Země obíhá kolem něj (Giordano Bruno – upálen za tyto názory) Blaise Pascal – výzkum vlastností tlaku Isaac Newton – objev zákonů gravitace Filozofie moderní představy o světě, důraz na význam zkušenosti a rozumové poznání John Locke, René Descartes

Mikuláš Koperník tvrdil, že Slunce je středem vesmíru

Galileo Galilei jeho dalekohled

Galileo Galilei před soudem inkvizice

Giordano Bruno nebyl upálen za vědecké bádání, ale za bezbožnost

Blaise Pascal – francouzský matematik ,fyzik, filozof výzkum vlastností tlaku šíření tlaku v kapalinách: Pascalův princip: tlak v kapalině se šíří všemi směry stejně. (hydraulická technika) Na jeho počest se proto základní jednotka tlaku nazývá Pascal. „Víra se liší od důkazu: ten je pouze lidský, kdežto víra je dar Boží. … Je v srdci a neříká ´vím´, nýbrž ´věřím´.“[ „Můžeme zabíjet, aby nebyli zlí lidé? Místo jednoho tím jen naděláme dva“

Pascalův počítací stroj

Isaac Newton – anglický fyzik, matematik, astronom, filozof objev zákonů gravitace (pověst o stromě a jablku) MATEMATIK, FYZIK, ASTRONOM Zákon o setrvačnosti těles Zákon akce a reakce „Jestliže na těleso nepůsobí žádné vnější síly pak těleso setrvává v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu. „

James Watt – Skotský mechanik, fyzik samouk Vylepšil parní stroj (sestrojil oddělený kondenzátor páry) vývěva

John Locke - Anglický filozof ODMÍTL EXISTENCI NADPŘIROZENÝCH SIL (BOHA) SPOLEČNOST SI VLÁDNE SAMA NA ZÁKLADĚ DOHODY, VE KTERÉ JSOU SI VŠICHNI ROVNI A SVOBODNI Poznání vědecké na základě důkazu, experimentu, pozorování (empirie) --- EMPIRISMUS X RACIONALISMUS (Descartes)

René Descartes – francouzský filozof, matematik, fyzik Filozofie: RACIONALISMUS (= ROZUM) K PROBLÉMŮM PŘISTUPUJEME RACIONÁLNĚ – TEDY S ROZUMEM X empirismus Pochybování, analýza Bůh = nekonečna, všemocna a vševědoucí bytost

Rozvoj vědy a techniky 17. století = tzv Rozvoj vědy a techniky 17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě nové vědecké postupy: pozorování + experiment = vědecké poznání (empirismus), X k problémům přistupujeme s rozumem (racionalismus) přírodovědné pochopení světa centra vědecké společnosti: Londýn, Paříž vydávání vědeckých časopisů a novin, podpora školství, zavádění povinné školní docházky Rozvoj nových věd:Matematika, astronomie, fyzika, chemie - Představitelé: Pascal – franc. matematik, fyzik, filozof –teorie šíření tlakiu v kapalinách, jednotka tlaku = Pascal , „„Můžeme zabíjet, aby nebyli zlí lidé? Místo jednoho tím jen naděláme dva“ Newton – skotský matematik, fyzik (samouk), (pověst s jablkem a stromem) --- zákony gravitace, zákon síly, akce a reakce Watt –Vylepšil parní stroj, (sestrojil oddělený kondenzátor páry),vývěva Locke – angl. filozof : „ Společnost si vládne sama na základě dohody, ve které jsou si všichni rovni a svobodni“. Popřel existenci Boha Descartes – franc. fyzik, matematik, filozof – racionalismus: „Myslím, tedy jsem!“, nepopíral existenci Boha.