Integrace na druhou PPP FM - Terapeutické techniky – školní rok 2010/2011 Od začátku září 2010 probíhalo ve Frýdku-Místku vzdělávání a odborná metodická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Realizace KA 02 v rámci projektu„Nadané dítě.eu“
Advertisements

NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Mgr. Dušana Fučíková
Zahraniční stáže v oblasti péče o duševní zdraví.
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních školách CZ.1.07/1.1.07/
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Ve školním roce 2010/2011 byly otevřeny dvě přípravné třídy. Přípravné třídy naší školy byly zapojeny do projektu "Společně to dokážeme". Je to program.
Projekt: Integrace na druhou - šk.r. 2010/2011 Plánované projektové aktivity PPP FM v nejbližším období: a)Aktivita č.1 - Společné dílny: pedagog - šk.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
ROZVÍJEJÍCÍ AKTIVITY V PROCESU VÝUKY V PRAXI
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
PROJEKT: Co nám přinesl tento projekt? 1) Exkurze a)do firem - interaktivní přenos informací do výuky (ZKL Hanušovice, a.s.; Ondřejovická strojírna,
Aktivita C1 Vzájemné učení škol v oblasti autoevaluace celostátní závěrečná konference Praha Prezentují: Kateřina Žežulová - workshopy Jana.
Realizace KA v rámci projektu„Nadané dítě.eu“ září 2010 bylo zahájeno na UHK vzdělávání pro pedagogické pracovníky MŠ a ZŠ v rámci realizace.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Úvod do managementu 1. seminář
1.Multikulturní výchova 2.Medializace a mediální výchova 3.Výchova k dobrovolnictví 4.Zdravé klima neformálního a zájmového vzdělávání 5.Participace a.
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
Profesní vzdělávání zaměstnanců Nové Mosilany, a.s. Konec projektu EDUCA CZ.1.04/1.1.04/
Centrum primární prevence Semiramis o.s. Ptácká 162, Mladá Boleslav Náplň práce lektorů Programů DPP.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Ing. Marek Bumbálek Krnov
Organizační struktura
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Závěrečná konference Hodnocení aktivit a činností projektu Integrace na druhou Partner: Pedagogicko-psychologická poradna,Opava, příspěvková organizace.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Práce s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami. Příklady dobré praxe.
ARTETERAPIE.
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period
Projekt Etická výchova na ZŠ nám. Curieových v Praze.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Projekt,,Šablony v SZŠ Příbram“ OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Projekt je.
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Implementační projekt KAP
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Město Choceň Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň CZ.1.07/1.2.00/ ČERVENC 2014.
Informace k PP2 a semináři
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Seminář PPP Brno informace ze setkání VP 5/2018 Brno – město, Brno - venkov květen 2018.
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Organizační struktura
Při technické univerzitě v Liberci
Š A B L O N Y II.
Centrum kolegiální podpory CKP
Rodičovské fórum kraj Vysočina
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Integrace na druhou PPP FM - Terapeutické techniky – školní rok 2010/2011 Od začátku září 2010 probíhalo ve Frýdku-Místku vzdělávání a odborná metodická podpora v rámci terapeutických technik zaměřených na komunikaci a hudební tvorbu. Vzdělávání: celkem 5 setkání po 8 výukových hodinách 39 pedagogů – 2 skupiny Zkoušení nového ve výuce Zapisování zážitků a společné diskuze Ocenění: Seznámení s novými technikami a přístupy možnost si sami na sobě jednotlivé techniky nejdříve vyzkoušet, vidět a uvědomit si své vlastní reakce.

Odborná metodická podpora: prosinec 2010 dvě setkání po 4 hodinách 4 skupiny po 10 účastnících Náplň: odborné konzultační pomoc a podpory ze strany lektora předávání zkušeností a diskuze nad tím, jaké byly jejich první pokusy, co se podařilo, co a proč při zavádění terapeutických technik udělat jinak,

Zavádění nových prvků do praxe škol: v době od 9/2010 do 1/2011 podpůrné programy s prvky arteterapie a relaxace využití ve vyučování i volnočasových aktivitách s dětmi pracovali pedagogové, kteří absolvovali nácvik terapeutických technik zaměřených na relaxaci a výtvarnou tvorbu v období 3 – 6/2010

Využívání nových terapeutických prvků nejčastěji : ve výuce – v hodinách českého jazyka, výtvarné výchovy, dějepisu a přírodopisu po vyučování - ve skupinkách kolem žáků. Délku trvání jednotlivých setkání a jejich četnost si stanovila každá škola sama, možnost bylo setkání 1x týdně 1 hod. nebo 1x za 14 dní 2 hod. Více než 80% škol využilo druhou možnost.

Období 2 – 6/2011: zavádění podpůrných programů s prvky muzikoterapie a nácviku vzájemné komunikace s dětmi pracovali pedagogové proškolení v těchto technikách na podzim Celkový počet podpořených žáků za celý školní rok: přesáhl 420 záznamy v evidenčních listech - počty žáků a jejich docházka.

Záznamy z činnosti: písemně podle doporučené struktury 1 vypracovaná kazuistika závěrečné hodnocení celého období Sborník dobré praxe:. Na základě vybraných záznamů využívání terapeutických technik při výuce a v rámci volnočasových aktivit Tištěná podoba + CD předání školám při ukončení projektu

Osvědčení o absolvování akreditovaných vzdělávacích programů: V současné době splnilo všechna kriteria 70 pedagogů 1. Terapeutické techniky zaměřené na arte a relaxaci 35 pedagogů 2. Terapeutické techniky zaměřené na muziko a vzájemnou komunikaci 35 pedagogů

Postřehy ze zaslaných zápisů použití terap. technik: Terapeutické techniky jsme uváděli doporučenou motivací, pokračovali „rozehřívacím cvičením“, pak jsme dali hlavní techniku konec – relaxace a reflexe. Je důležité to dodržet, to už máme odzkoušené…. podařilo se mi je zaujmout, mám z toho dobrý pocit zkoušela jsem taky kromě naučených technik i své vlastní alternativy a „šlo to“…. žáci se na jednotlivá setkání těší, mají o ně velký zájem, chodí se ptát o přestávkách, kdy „to“ zase bude …. když jsem se přidala v jedné technice k nim, protože jich byl lichý počet, byli úplně nadšení… A několik záznamů:

Děkujeme Vám všem za dobrou spolupráci a těšíme se na její pokračování, přejeme hodně zdaru a elánu Za projektový tým PPP F-M Mgr. Zdeňka Neničková