Integrationsfachdienst Integrační odborné vzdělávání Asistence při odborné přípravě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Podpora trvalého řešení situace nezletilých žadatelů o azyl v ČR TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ.
Integrationsfachdienst Integrační odborná příprava Kazuistika asistence v rámci odborné přípravy.
Analýza Centra ProEquality
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
Základní informace o Tranzitní službě Přechod ze Školy do Práce.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Podpora jedinců s postižením při vstupu na volný trh práce v Rakousku PhDr. Lucie Procházková.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Centrum pro zdravotně postižené Moravskoslezského kraje o.s.
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Název projektu: Aktivizační a vzdělávací centrum Období řešení projektu: –
Soustava vzdělávání po základní škole. základní škola odborné vzdělávání poskytují odborné vzdělání cílem je příprava na povolání všeobecné vzdělávání.
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Název projektu: Aktivizační a vzdělávací centrum Období řešení projektu: –
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
Rytmus Liberec, o.p.s. Agentura pro podporované zaměstnávání Antónia Dechťarová Monika Pietroszová září 2008.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Výzva č. 126 investiční priority 1.2 OPZ.  Pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích v ČR (mimo hl. m. Prahu)  Číslo výzvy: 03_16_126  Investiční.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
Střední škola jako centrum celoživotního vzdělávání.
Vyučení. Duální odborné vzdělání Mag. Michael Gassner Hospodářská komora Dolního Rakouska, oddělení – vzdělávání.
Organizace předškolního vzdělávání
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Fakulta zdravotnických studií
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Bc. Magdalena Zábranská
Tisková konference
Studijní program Ošetřovatelství
Setkání kariérových poradců
JUDr. Milan Tomeš - Profil
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Integrationsfachdienst Integrační odborné vzdělávání Asistence při odborné přípravě

Integrationsfachdienst Podporující instituce: Sociální referát Korutany Spolkový sociální úřad Služby zaměstnanosti Korutany

Integrationsfachdienst Systém odborného školství v Rakousku  Obecná úprava: zákon na spolkové úrovni Zákon o odborném vzdělávání  Úprava odborného školství na úrovni spolkových zemí

Integrationsfachdienst Systém odborného školství v Rakousku  Duální systém: odborné vzdělávání probíhá souběžně v podnikové učňovské dílně (centrum odborné přípravy) a v odborném učilišti (teoretická výuka) –poměr u regulérního oboru (80% : 20%) –obory s maturitou (plus 35 pracovních dnů v roce příprava do školy) –Integrační odborné vzdělávání podle § 8b Zákona o odborném vzdělávání částečná kvalifikace je možná odbornou přípravu lze prodloužit

Integrationsfachdienst Vývoj integračního odborného vzdělávání  2003 legislativní zakotvení v zákoně o odborném vzdělávání (§ 8b)  2006 rozšíření na zemědělství  2010 poslední novelizace zákona

Integrationsfachdienst Integrační odborná příprava  Odborná příprava může být prodloužena (zák. o odborném vzdělávání § 8b, odst.1)  Možnost dosáhnout částečné kvalifikace (zák. o odborném vzdělávání § 8b, odst.2) Po dohodě je možný přechod buď mezi oběma formami odborné přípravy, nebo i přechod na regulérní odborné vzdělávání (regulérní učební obor).

Integrationsfachdienst Prodloužená odborná příprava, § 8b (1)  Cílová skupina: Osoby, které nejsou schopné si úspěšně osvojit požadované odborné znalosti a dovednosti v rámci stanoveného trvání odborné přípravy

Integrationsfachdienst Prodloužená odborná příprava, § 8b (1)  Trvání odborné přípravy: Doba trvání odborné přípravy stanovená pro konkrétní obor může být prodloužena nejvýše o jeden rok, ve výjimečných případech až o dva roky.

Integrationsfachdienst Prodloužená odborná příprava, § 8b (1)  Ukončení: ukončení odborné přípravy – statut: tovaryš – vlastní mzdy podle kolektivní smlouvy  Docházka do učiliště: V případě prodloužené odborné přípravy může být docházka do učiliště individuálně a podle potřeb upravena, v případě potřeby lze ročník opakovat. Poskytují se možnosti jak interní podpory, tak dodatečného externího doučování.

Integrationsfachdienst Částečná kvalifikace, § 8b (1) zákona o odborném vzdělávání  Cílová skupina: Osoby, které jsou schopné si vybrané části učebního oboru úspěšně osvojit.

Integrationsfachdienst Částečná kvalifikace, § 8b (1) zákona o odborném vzdělávání  Trvání odborné přípravy: 1 rok až max. 3 roky  Ukončení: Závěrečná zkouška K zjištění získané kvalifikace se absolvuje závěrečná zkouška. Úspěšný absolvent zkoušky obdrží osvědčení centra odborné přípravy. Statut: zaučený pomocný dělník

Integrationsfachdienst Částečná kvalifikace, § 8b (1) zákona o odborném vzdělávání  Docházka do učiliště: Osnovy a učební látka jsou v souladu s cíly odborné přípravy, stanovenými ve smlouvě o odborné přípravě, upraveny podle individuálních možností učně.

Integrationsfachdienst Kdo může využít možnosti Integračního odborného vzdělávání? Mladiství:  se speciálně pedagogickými potřebami po ukončení povinné školní docházky  s nedokončenou povinnou školní docházkou  s postižením ve smyslu zákona o zaměstnávání osob se zdravotním postižením  kteří nenašli místo na odbornou přípravu z jiných důvodů

Integrationsfachdienst Předpoklady k uzavření Smlouvy o integrační odborné přípravě  Potvrzení ze strany Služby zaměstnanosti  Potvrzení ze strany Spolkového sociálního úřadu  Ujasnění možností odborného vývoje clearingem

Integrationsfachdienst O becné informace  Učni, kteří absolvují integrační odbornou přípravu, jsou z pracovně právního a sociálně právního hlediska ve stejném postavení jako regulérní učni (zákon o odborném vzdělávání, § 8b, odst.13).  Asistence v rámci odborného vzdělávání je bezplatná.  Asistence v rámci odborného vzdělávání je ze zákona povinná (zákon o odborném vzdělávání, § 8b, odst.6).  Podpora pro podniky, které vzdělávají integrační učně.  V Korutanech probíhá odborná příprava výlučně na volném trhu.

Integrationsfachdienst Asistence v rámci odborné přípravy  Financování Spolkovým sociálním úřadem a Službou zaměstnanosti  Podpory v průběhu celé odborné přípravy

Integrationsfachdienst Poslání asistence v rámci odborného vzdělávání  Partner při uzavírání Smlouvy o odborné přípravě nebo o odborném vzdělávání  Podpora při vyřizování žádostí podnikům  Pravidelný kontakt s podnikem a učilištěm  Organizace jobcoachingu v podniku a doučování během docházky do učiliště nebo v mezidobě (když se střídá dílna a učiliště)  Příprava učňů na ukončení odborné přípravy  Součinnost při závěrečné zkoušce (TQ)

Integrationsfachdienst

Novelizace integrační odborné přípravy v červenci 2010  Zjednodušení formalit při přechodu z regulérní do integrační odborné přípravy  Dohoda o sníženém počtu pracovních hodin v týdnu ze zdravotních důvodů je možná  Získané znalosti a dovednosti částečné kvalifikace jsou zdokumentovány na vysvědčení o závěrečné zkoušce

Integrationsfachdienst Výsledek evaluace KMU Forschung Austria 2008: Asistence v rámci odborné přípravy  různí zřizovatelé ve spolkových zemích Rakouska  klíč péče (1:20)  točná, síť, „holka pro všechno“; podstatný prvek asistence v rámci odborné přípravy  frekvence kontaktů s podniky a mladistvými závislá na individuální situaci a fázích odborné přípravy (velká spokojenost)  Integrační asistent je prvním kontaktním partnerem pro podniky v případě problémů Quelle: KMU Forschung Austria

Integrationsfachdienst Závěry  Integrační odborná příprava je opravdovým úspěchem.  Charakteristika a kritéria úspěchu: –Vzdělávání s formálním ukončením –Stanovení cílových skupin a kritérií přístupu –Regulérní vzdělávání s možností individuální úpravy –Všechny učební obory –Formálně rovnocenné postavení s regulérním učněm –Doprovázená asistencí v rámci odborné přípravy –Integrace v odborném učilišti Quelle: KMU Forschung Austria

Integrationsfachdienst Integrační odborná příprava vývoj v Korutanech  IOP účastníků  IOP účastníků  IOP účastníků  IOP účastníků  IOP účastníků  IOP účastníků  IOP účastníků  IOP účastníků

Integrationsfachdienst Statistika učňů ke dni

Integrationsfachdienst Statistika učňů ke dni (zdroj: Hospodářská komora Rakousko)

Integrationsfachdienst Děkuji za Vaši pozornost!