Přehled možných potravinových alergenů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů
Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
Výstavba sportovního areálu 20
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Dům dětí a mládeže Valašské Klobouky, okres Zlín.
Dvorská 605, Lanškroun, Tel./fax:
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
TUKY (LIPIDY).
VEJCE Použitý zdroj:
Potravinové alergie Hartmanová Lenka
Ručně vyráběný kalendář 2014 »» výsledky hlasování ««
Lesní obratlovci – savci
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků základní.
INFORMAČNÍ SCHŮZKA S RODIČI DĚTÍ PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Ing. Lucie Janotová, Ph.D., UniConsulting
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Ing. Jana Popelková Národní vzdělávací fond Kongres výchovného poradenství, Pardubice, 25.–26. dubna 2006 Informační zdroje v poradenství.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 13. května 2014.
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
NABÍDKA PARTNERSTVÍ NA SLAVNOSTNÍM VEČERU S VYHLÁŠENÍM VÝSLEDKŮ 7. ROČNÍKU ANKETY BRNO TOP června
Cesta domů a její hospodaření v roce 2011 Valná hromada
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Revitalizace panelových domů Porovnání spotřeby tepla.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Operační program RYBÁŘSTVÍ
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VY_52_INOVACE_ZBP1_4764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Ovoce a zelenina 4. ročník
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Způsoby vyjadřování složení směsí
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Potravinové alergie a intolerance
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Nejčastější závady v označování
STRAVOVÁNÍ A PROVOZ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ELEKTRA LUHAČOVICE MVDR. MIROSLAV JAROŠ Označování alergenů v nebalených potravinách a v pokrmech.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
TUKY (LIPIDY).
Seznam alergenů publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od
Seznam alergenů 1. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice , žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich Korýši.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
PESTROST STRAVY.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Přehled možných potravinových alergenů.
AUTOR: Blanka Petlánová
Transkript prezentace:

Přehled možných potravinových alergenů. ALERGENY Na základě směrnice Evropského parlamentu a Rady 200/13/ES a 2003/89/ES a směrnice Evropské komise 2005/26/ES a 2006/142/ES a na základě vyhlášky č. 101/2007 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů a vyhlášek, je vydán tento Přehled možných potravinových alergenů.

Seznam alergenů 1. Obiloviny 2. Korýši a výrobky z nich 3. Vejce a výrobky z nich 4. Ryby a výrobky z nich 5. Podzemnice olejná 6. Sójové boby a výrobky z nich 7. Mléko a výrobky z něj

Seznam alergenů 8. Skořápkové plody 9. Celer 10. Hořčice a výrobky z ní 11. Sezamová semena a výrobky z nich 12. Oxid siřičitý a siřičitany 13. Vlčí bob (Lupina) a výrobky z něj 14. Měkkýši a výrobky z nich

Obiloviny

Korýši a výrobky z nich

Vejce a výrobky z nich

Ryby a výrobky z nich

Podzemnice olejná

Sójové boby a výrobky z nich

Mléko a výrobky z něj

Skořápkové plody

Celer

Hořčice a výrobky z ní

Sezamová semena a výrobky z nich

Oxid siřičitý a siřičitany

Vlčí bob (Lupina) a výrobky z něj

Měkkýši a výrobky z nich

Základní škola Plzeň-Božkov, Vřesinská 17, příspěvková organizace Oznámení Základní škola Plzeň-Božkov, Vřesinská 17, příspěvková organizace     Oznámení Jídla uvařená v naší školní kuchyni mohou obsahovat alergeny. Veškeré informace o složení uvařených jídel vám podají pracovnice školní kuchyně. Miroslava Kryčová – VŠJ Jana Kroftová – kuchařka Renata Štípková - kuchařka    Miroslava Kryčová vedoucí ŠJ Plzeň, 1.12.2014 ZŠ a MŠ Plzeň-Božkov IČO: 70879214 Telefon: 378027021 Vřesinská 17 Bankovní spojení: Fax a zázn.: 378027027 326 00 Plzeň Komerční banka Plzeň Mobil: 724157723 č.ú. 14634-311/0100 E-mail: krycovami &zsbozkov.plze-edu.cz

Hlavní alergeny dle specifikace EU Obiloviny – obsahují lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život Ryby a výrobky z nich Podzemnice olejná (arašidy) a výrobky z nich -patří mezi potraviny ohrožující život Sojové boby (sója) a výrobky z nich Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů Celer a výrobky z něj Hořčice a výrobky z ní   Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich   Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10 mg   Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj   Měkkýši a výrobky z nich