MIGRACE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?
Advertisements

Migrace a územní mobilita
Konference k otázkám integrace mládeže migrantů v České republice v rámci EU projektu iYouth úterý 4. prosince 2012, 9:30 – 16:00 Ministerstvo vnitra Projekt.
10. Slovenská demografická konferencia
OBYVATELSTVO EVROPA Mgr. Iva Lulayová.
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
MIGRACE. SP: Práce s atlasem str a s učebnicí str Co je to migrace? 2. Jaké jsou příčiny migrace 3. Vysvětli pojem emigrant, imigrant.
 VY_32_INOVACE_16_19  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Název Obyvatelstvo – migrace a rasy Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
ANTISEMITISMUS A NACIONALISMUS
Sociekonomická geografie
OBYVATELSTVO A OSÍDLENÍ EVROPY
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
OBYVATELSTVO MIGRACE Mgr. Iva Lulayová.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Národnostní menšiny a etnika
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Migrace obyvatelstva Migrace (stěhování) a) vnitrostátní
Společenské a hospodářské prostředí
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
Společenské a hospodářské prostředí
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Interkulturní práce a slovník roku Mladý Jeroným, Jana Vlastníková.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_247_Migrace obyvatelstva AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Drahoš Šikola Martina Stránská Lenka Slezáková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Kmoch, Zheliznyak, Pokorný a Hozman
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
MIGRAČNÍ & INTEGRAČNÍ POLITIKA V ČESKU
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Geografie = zeměpis Z řeckého γεός geos = (po)zemský + γράφειν grafein = psáti Věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Národ, etnikum, multikulturní společnost aneb jak se v tom všem vyznat?
MIGRACE.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Dělení migrace = migrace či stěhování
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
Migrace obyvatelstva Migrace = pohyb, stěhování (emigrace, imigrace, reemigrace)
EVROPA OBYVATELSTVO. Obyvatelstvo Evropy počet obyvatel – asi 730 mil. (2009) prognóza – obyvatel bude ubývat přírůstek z mezikontinentálního stěhování.
MENŠINY, ETNICITA, RASA.
Digitální učební materiál
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Stát Definice, funkce, typy.
Územní pohyb obyvatelstva
Globální problémy lidstva
DUM - Digitální Učební Materiál
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální inkluze
MIGRACE.
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Úvod, základní principy a cíle
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

MIGRACE

MIGRACE = stěhování z místa na místo příčiny: ekonomická a sociální nerovnost politická nestabilita v některých státech ekologické, psychologické a kulturní příčiny největší byla emigrace z Evropy v 19. století a na počátku 20. století (hlavně do USA) = největší stěhování v dějinách lidstva

vnitřní migrace = pohyb lidí uvnitř státu vnější migrace = pohyb lidí přes státní hranice (mezi dvěma a více státy) - hrála významnou roli ve formování kulturní mapy světa d.ú. – přečíst si text v učebnici na str. 52

migrant = osoba, která se pohybuje z místa na místo emigrant = osoba, která opustila území svého státu imigrant = přistěhovalec = osoba, která se přistěhovala z jiného státu nelegální migrant = osoba, která vstupuje do jiné země bez cestovních dokladů nebo bez náležitých vízových a pracovních povolení

Problémy migrantů v cílových zemích: nerozumí jazyku nezná zákony země odlišné kulturní a sociální prostředí

integrace = začleňování do nové společnosti slouží k ní integrační politika a speciální integrační programy př.: jazykové kurzy, osvětové akce

Různé přístupy k integraci: multikulturní přístup budování vzájemného soužití různých etnicko-kulturních skupin př. států s tímto přístupem: Austrálie, Kanada, USA

asimilační přístup asimilace = přizpůsobení se kulturní a politické začlenění imigrantů do majoritní (většinové) společnosti př.: Francie V současnosti se oba přístupy prolínají.

Problémy integrace: rasismus = teorie o nadřazenosti jedné lidské rasy druhé rase xenofobie = obecně pojem pro strach z neznámého či cizí věci v současnosti se používá jako termín pro strach z cizinců, ale může se týkat i odlišných subkultur