Rovnost a nerovnost Petr Machala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obyvatelstvo Pohlaví Věk Rasová příslušnost Etnická příslušnost Jazyk
Advertisements

Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Role litigace při implementaci „EU Race Equality Directive“ (Europské směrnice o rasové rovnosti): seminář pro soudce a další právníky.
Nebezpečí racionální diskriminace VŠFS.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:II.
Rasismus.
Digitalizace výuky Příjemce
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Česká občanská společnost občané státu jsou osobně svobodní lidí, kteří jsou si rovni před zákonem, mají stejná politická práva, nesmějí být diskriminováni.
Vlastnictví zavazuje Petr Machala.
Křídla života Umění jednat přináší praktické výhody při nejrůznějších skupinových procesech. Řídíte-li jednání, je vaší úlohou stanovit agendu, řídit diskusi.
Umění učit se Petr Machala. …Obracím se na vás, protože mám problém. Pokaždé, když si sednu k učení, nejsem schopen myslet na to, co se mám učit, ale.
Horizontální témata EU
PRVOKONTAKT Fórum terénní práce, Tomáš Žák, Hana Viktorová, Pavla Pohlreichová, Miroslav Giljan.
Základní ekonomické pojmy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Rozdíly mezi osobnostmi
Cílové skupiny SWOT analýza= analýza vnitřních a vnějších podmínek firmy STP proces=segmentace, targeting, positioning.
Životní plány a cíle Petr Machala.
Jsme rozdílní II. Petr Machala. Nikdo z nás si nemohl vybrat, kdy, kde a komu se narodí. DISKRIMINACE.
Rodina jako vzor a příklad
Orgány právní ochrany a sankce
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Společenské a hospodářské prostředí
Význam práva Petr Machala.
Tolerance k národnostním menšinám
I ve škole s pravidly Petr Machala.
Kolik řečí znáš Petr Machala.
Lidská práva v dokumentech
První zaměstnání Petr Machala.
Peněžní ústavy Petr Machala. 1.Každá domácnost, firma i stát musí každý měsíc platit řadu služeb. a)Které provozní náklady platíte u vás doma? b)Jakým.
Nobody’s Unpredictable Partie Duel Nečas vs. Paroubek.
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
Principát Petr Machala.
Boj s rasovou diskriminací: Workshop pro instituce občanské společnosti v České republice.
Zánik římské říše Petr Machala.
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
např.  závislost dětí, starých lidí, nemocných a zdravotně postižených na těch, kdo se o ně dokáže postarat  společenská nerovnost – v minulosti měli.
Právní normy Petr Machala. závazné pravidlo chování, vydané příslušným státním orgánem v předepsané formě právní řád se skládá z: předpis se skládá z.
Sociální role Petr Machala.
Moje práva – tvoje práva Petr Machala. tam, kde začíná svoboda druhého vzájemné respektování práv je prospěšné pro obě strany, jinak… Víte, kde končí.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Státní rozpočet I. Petr Machala.
Život v regionech Petr Machala.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
VY_32_INOVACE_04_Povolání. Jméno: Vendula Báčová Ročník: 3. Období vytvoření: září 2011 Téma: Povolání Anotace: Učivo je podáno formou prezentace doplňující.
Etnografie a národnostní politika ČLR
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
Sociální stratifikace
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Vyjádření příčiny a důsledku. Příčina (spojka PROTOŽE) Petr byl sám doma, protože jeho rodiče šli do divadla. Proč byl Petr sám doma? Protože jeho rodiče.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Základní informace Škola: Gymnázium a SOŠ Jaroměř, P12
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Marketing farmářských produktů
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

Rovnost a nerovnost Petr Machala

Víte podle čeho se lidé od sebe liší? (kritéria) Lidé se od sebe liší: biologicky (věk, pohlaví, rasa) kulturně (jazyk, náboženství, vzdělání) ekonomicky (zaměstnání)

Myslíš si, že lidé dodržují pravidlo rovnosti? Lidé si nejsou rovni, ale my se můžeme rozhodnout bojovat za rovnost. K. Popper

Co sám nechceš, nečiň jinému. Jsme v zajetí předsudků? Už se vám někdy stalo, že jste diskriminovali někoho svým chováním, protože byl „divný“, „jiný“, měl jinou barvu pleti, jinak mluvil, myslel, měl jiný smysl pro humor, četl jiné knížky, měl jiné zájmy…? Co sám nechceš, nečiň jinému.

Připravte si ve dvojici scénku: Dáváte druhému najevo nerovnost. Vyberte si libovolně kritérium nerovnosti. Diváci se snaží uhodnout původ a příčinu nerovnosti.

Děkuji za pozornost