VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
VY_32_INOVACE_02 - RYCHLOST
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
VY_32_INOVACE_18 - TĚLESO V KAPALINĚ
Elektrický náboj a pole
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
Otáčivé účinky síly Páka a kladka VY_32_INOVACE_10 - PÁKA.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A PŘEVODY JEDNOTEK
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
Isaac Newton 1643 – 1727.
VY_32_INOVACE_04 - SÍLA, SKLÁDÁNÍ SIL
Dynamika hmotného bodu
Posuvné účinky síly Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_11.
Newtonovy pohybové zákony
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_03  Název materiálu: Vzájemné působení těles, pohybové zákony  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace:
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Isaac Newton Šablona: III/2
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_NEWTONOVY.
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Dynamika Síla a její účinky na těleso Newtonovy pohybové zákony
Zákon vzájemného působení dvou těles
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_28.
TĚŽIŠTĚ A ROVNOVÁŽNÁ POLOHA TĚLESA
Vztlaková síla a Archimédův zákon
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _601 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
VY_32_INOVACE_03 - SÍLA, ÚVOD DO TÉMATU
Digitální učební materiál
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
VY_32_INOVACE_07 - OTÁČIVÉ ÚČINKY SÍLY
4.Dynamika.
Mechanika I. Druhý pohybový zákon VY_32_INOVACE_10-14.
SVĚTELNÉ JEVY – ŠÍŘENÍ SVĚTLA
Deformační účinky síly
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
OPTIKA. SVĚTELNÝ PAPRSEK PO DOPADU : 1) ODRAZÍ SE 2) JE POHLCEN 3) PRONIKNE DO PROSTŘEDÍ PŘI PRONIKNUTÍ SVĚTELNÉHO PAPRSKU ZÁVISÍ NA:  Typu prostředí.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
SÍLA TŘECÍ SÍLA VY_32_INOVACE_09 - SÍLA - TŘENÍ.
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_DYNAMIKA.
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_19_ Newtonovy pohybové zákony I Číslo projektu:
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
ZÁKON SÍLY. ZÁKON SÍLY ? Umíš odpovědět Jaký vliv má síla na pohyb tělesa Na čem závisí změna rychlosti Ovlivňuje změnu rychlosti tělesa jeho hmotnost.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
NEWTONOVY ZÁKONY.
VY_32_INOVACE_
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY

POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH POHYBŮ. A) OTÁČIVÝ POHYB B) POSUVNÝ POHYB VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY

POHYBOVÉ ÚČINKY SÍLY  Klid a pohyb je relativní. Závisí na volbě vztažné soustavy (vůči čemu se těleso pohybuje).  Pohybové účinky síly se projevují: a)Uvedením tělesa do pohybu. b)Zatavením pohybujícího se tělesa. c)Změnou směru. d)Změnou rychlosti.  Pohybové účinky zkoumal Isaac Newton, který formuloval tři pohybové zákony (Newtonovy zákony). Popisují vztah mezi pohybem tělesa a silami, které na těleso působí. VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY

Sir Isaac Newton (čti aizek Njútn) ( – ) Byl anglický fyzik, matematik a astronom. Položil základy klasické mechanice. Zabýval se gravitací a pohybem těles a optikou. Sestrojil první zrcadlový dalekohled. Byl věřící křesťan, jedním z nejvýznamnějších vědců své doby. Sir Isaac Newton (čti aizek Njútn) ( – ) Byl anglický fyzik, matematik a astronom. Položil základy klasické mechanice. Zabýval se gravitací a pohybem těles a optikou. Sestrojil první zrcadlový dalekohled. Byl věřící křesťan, jedním z nejvýznamnějších vědců své doby. Newtonovy pohybové zákony 1. Newtonův zákon (zákon setrvačnosti ) 2. Newtonův zákon (zákon síly) 3. Newtonův zákon (zákon akce a reakce) VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY

TĚLESO SETRVÁVÁ V KLIDU NEBO V POHYBU ROVNOMĚRNÉM PŘÍMOČARÉM, POKUD NA NĚJ NEPŮSOBÍ SÍLA JINÝCH TĚLES NEBO POKUD JSOU SÍLY PŮSOBÍCÍ NA TĚLESO V ROVNOVÁZE. Zákon setrvačnosti : VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY První Newtonův zákon říká, že síla není příčinou pohybu, tělesa se mohou pohybovat i bez působení sil. Ovšem tento pohyb bude rovnoměrný a přímočarý. Snaha setrvávat v konkrétním pohybu se nazývá setrvačností tělesa. Setrvačností se těleso brání proti změně svého pohybového stavu,tzn. proti zrychlení.

Zákon síly : Z M Ě N A R Y C H L O S T I ( = Z R Y C H L E N Í ) J E P Ř Í M O Ú M Ě R N Á P Ů S O B Í C Í S Í L E A N E P Ř Í M O Ú M Ě R N Á H M O T N O S T I T Ě L E S A. O b e c n ě j i b ý v á z á k o n s í l y v y j a d ř o v á n t a k, ž e s í l a j e r o v n a č a s o v é z m ě n ě h y b n o s t i. VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY

Zákon akce a reakce: D V Ě T Ě L E S A N A S E B E N A V Z Á J E M P Ů S O B Í S T E J N Ě V E L K Ý M I S I L A M I O P A Č N É H O S M Ě R U. T Y T O S Í L Y A K C E A R E A K C E S O U Č A S N Ě V Z N I K A J Í A Z A N I K A J Í. M a t e m a t i c k y l z e z á k o n a k c e a r e a k c e f o r m u l o v a t v z t a h e m : F 12 = - F 21 VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY

a něco navíc : Newtonův první a druhý zákon v latině v původním vydání VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY

Kontrolní otázky:  Co popisuje síla?  Jaká druhy polí u síly máme?  Kdo zkoumal pohybové účinky síly?  Kdo to byl I. Newton?  Kolik máme pohybových zákonů?  Čím měříme sílu?  Jaká je jednotka síly?  Věděli byste kde se využívá 2 a 3 Newtonův zákon? VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY

ZDROJE  Tapeta pro tuto prezentaci byla použita šablona z:  Snímek č.3:  Snímek č. 4:  Snímek č. 5:  Sníme č. 6, 9: Obrázky převzaty z klipartu Microsoft PowerPoint2010 VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY