Výzkum: ženy v politice Rada pro rovné příležitosti pro ženy a muže.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Advertisements

Regionální kontaktní organizace – kontakty pro Evropský výzkumný prostor jsou součástí sítě regionálních a oborových kontaktních organizací NINET, které.
Výstavba větrné elektrárny v lokalitě Varnsdorf-Špičák RCA Research.
Hodnotová orientace svobodné generace
Průzkum reakcí publika ČRo 1 – Radiožurnál na změny ve vysílání od ledna souhrn.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Konec konopné kariéry (Kvalitativní výzkum - výsledky) Bc. Tomáš Nechutný I nstitut sociologických studií FSV UK AT konference 2009 "Mýty a stereotypy.
Metodologie historického výzkumu volného času
Memorandum o celoživotním učení
Struktura obyvatelstva
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2014 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Rotary Exchange Columbus, Wisconsin Columbus, Wisconsin Město v jižní části státu Wisconsin Město v jižní části státu Wisconsin Přibližně.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Konference rodinných a mateřských center , Vsetín Možnosti personální politiky organizací Aktivity AERV v rámci projektu - koordinátor pro práci.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2013 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
SOCIOLOGIE Sociologický výzkum. 1 Sociologický empirický výzkum, je nástrojem, umožňujícím řešit určitý problém.
EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.
Základy pedagogické metodologie
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
VY_32_INOVACE_PSYM21460ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
Český trh práce  V současné době na českém trhu práce funguje více než 1800 agentur práce, které vlastní povolení ke zprostředkování od Ministerstva práce.
Jak na rovné příležitosti? V 5 krocích. 1. Vyjasnění postoje Tlak na rovnost žen a mužů, zejména na rovnost žen a mužů při práci, roste. Je to dáno zvláště.
2. seminární úkol - projekt PSY117. Týmový projekt  Záměrem tohoto úkolu je vyzkoušet si realizaci jednoduchého výběrového šetření.  Pětičlenné týmy.
Prace : Alish Sarsenali Kontrol: Ingrid Matošková Praha 2014 Predmet : Psyhologia.
Analýza kvantitativních dat I. Vztahy mezi 3 znaky v kontingenční tabulce - úvod Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace
KLIMA ŠKOLY ALEŠ STUPKA.
Zdravotnický asistent, první ročník Diskriminace na základě věku Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie,
Spolupráce s rodiči a absolventy při tvorbě ŠVP RNDr. Jiří Herman, Ph.D. Gymnázium, Brno třída Kapitána Jaroše 14.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Základy pedagogické metodologie
STATISTIKA. Jak jsme se ptali  Položili jsme lidem z 8.C otázky, kolik bodů by dali vybraným předmětům  Mohli bodovat od 1 do 5  Tím, že 1 bod je samozřejmě.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
2 HODNOCENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA Listopad 2015.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Jeden svět na školách: Gruzie Jan Činčera, Jan Skalík, Bohuslav Binka Masarykova univerzita Brno Katedra environmentálních studií Člověk v tísni (CZ, GE)
2 HODNOCENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA Únor 2016 TÉMA PRŮZKUMU: Hodnocení prezidenta Miloše Zemana – únor 2016 REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ:
Gender Pay Gap a jeho determinanty s využitím dat EU-SILC 2005 PhDr. Martina Mysíková IES FSV UK ČSÚ.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Motto: Je zbytečné plánovat, kam jít, když nevíte, kde jste! Názory a postoje občanů ke Slezance.
Metody sociálního výzkumu 4. blok Denní studium LS 2008/2009.
Zásady tvorby dotazníků Radka Štěpánová, IBA MU. Stavba dotazníku Úvod Otázky Identifikace.
Mladí lidé a dobrovolnictví v oblasti péče o přírodu a kulturní dědictví České republiky prezentace výsledků výzkumu Tomáš Blaha Marek Zemský.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Závěrečná zpráva ze sociologického výzkumu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
PŘÍLOHA Č. 4 – PROFIL OSOB ŽIJÍCÍCH V DOTÁZANÝCH RODINÁCH
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Induktivní statistika
VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
ANALYTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
Ukazatel naděje na dožití právě narozeného dítěte
Sociologický výzkum II.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Sekce veřejných knihoven SKIP
7. Kontingenční tabulky a χ2 test
Dotazník a výzkumná šetření
Co říká česká veřejnost?
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Výzkum: ženy v politice Rada pro rovné příležitosti pro ženy a muže

Jak jsme se ptali zařazení do sociol. kategorií bariéry pro vstup žen do politiky postoj ke kvótám pro vstup žen do pol. kde spatřují původ úspěchu v politice a životě (zkoumali jsme „locus kontroly“ respondentek) otázky o přátelství a profesionalitě postoje respondentek k některým faktům, která se nám jeví jako více méně stereotypy

… a nyní k přehledu výsledků 1.sloučíme kategorie žen a mužů 2.sledovat budeme rozdíly v názorech podle věku, vzdělání a velikosti místa trvalého bydliště 3.zajímá nás také, jak se liší postoje k „tvrdosti a maskulinitě“ politického prostředí mezi političkami profesionálkami a mezi nereprezentativním vzorkem veřejností ve straně zelených 4.seznámíme Vás s vybranými vzkazy začínajícím političkám

Bariéry pro ženy v politice hodnocení: položili jsme otázky, kde mohli ženy a muži v politice označit přímo genderovou diskriminaci, kombinujeme otázkami, kde zkoumáme, zda jsou postoje žen (mužů) konzistentní za každou bariéru či nekonzistentní odpověď získává respondent/ka 10 bodů; maximum je 60 bodů interpretace grafu: mladší tolik bariéry nevnímají/nezažili

Bariéry pro ženy v politice

Kvóty – ano či ne?? hodnocení: položili jsme tři jednoznačné otázky: chcete kvóty, popř. jaké kvóty za pozitivní odpovědi sbírali respondent/tky body interpretace: mladí výrazněji podporují kvóty, slabá podpora kvót u žen středního věku může být způsobena tím, že se tyto ženy dostávají na vrchol kariéry a „nefilosofují“; zkušenější političky se potkaly s mnoha obtížemi a hodnotí kvóty spíše pozitivně

Kvóty

Kdo za to může? hodnocení: tři položené otázky se týkají toho, co ovlivňuje výsledek práce politiků a političek respondent/tky „získali deset bodů za odpovědi, které vyjadřují tzv. vnitřní lokus kontroly, tedy že události týkající se respondentek jsou ovlivněny jejich aktivitou, nikoliv vnějšími okolnostmi. interpretace: vnitřním lokem kontroly se vyznačují starší političky, političky déle v politice působící a političky „profesionálky, tedy političky ve vysokých funkcích. Výsledky ankety ukazují výrazný příznak tohoto druhu

vnitřní lokus kontroly - věk

vnitřní lokus kontroly – délka působení v politice

vnitřní lokus kontroly – praktické političky