Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_404.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VI.A SKUPINA CHALKOGENY.
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_99.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_51.
Hmota a její části Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_406.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_408.
Chalkogeny Richard Horký.
Peťa Křenová, 9.D SÍRA   POWER POINT SÍRA Minerál.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_403.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Chemická výroba Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_401.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_376 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_79.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
Síra.
Škola:. Základní škola Kladruby
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_137_Síra AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Portál eVIM.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Vybrané prvky a anorganické.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_69.
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Síra Autor: Mgr
Registrační číslo projektu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_105.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SULFIDY - sulphur.
ŠablonaIII/2číslo materiálu397 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
NEKOVY SÍRA.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Sulfidy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Oxid siřičitý a dusičitý Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Seznámení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PrvekXI b. t. (K) b. v. (K) O 3, ,3 90,1 S 2, ,6 717,7 Se 2, ,6 958,0 Te 2, ,91263,0 Po 1, ,0 1235,0 VI. VI. skupina.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
 Sulfidy jsou dvouprvkové sloučeniny síry s jiným prvkem, nejčastěji kovem (nebo polokovem).  Atom síry má v sulfidech vždy oxidační číslo  -II MS.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Sulfidy Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Síra.
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_404 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření:

Vzdělávací oblast:Přírodovědné vzdělávání Tematická oblast:Síra Předmět:Chemie Anotace:Prezentace je věnována síře. Studenti se seznámí s výskytem a zdroji síry v přírodě. Studenti popisují sloučeniny síry a její využitím v průmyslu. Klíčová slova:Síra, chalkogeny, sulfan. Druh učebního materiálu:Prezentace

SÍRA

Síra  vyskytuje se v několika modifikacích nejčastěji jako osmi atomová molekula S 8  nachází se jako volná v blízkosti sopek  síra tvoří přibližně 0,03–0,09 % zemské kůry  hlavní oblasti těžby síry jsou Polsko, Kazachstán a USA  tvoří součást sopečných plynů a zemin  je součástí těl rostlin a živočichů  nejrozšířenější je vázaná na kovové prvky ve formě sulfidů  sulfidy  binární sloučeniny síry a kovového prvku  síra má oxidační číslo –II  využívají se pro získávání rud

 síra je poměrně reaktivní prvek-přímo se slučuje se všemi prvky kromě vzácných plynů, dusíku, telluru, jodu, iridia, platiny a zlata  reakce:  čistým kyslíkem síra za normální teploty nereaguje, stejně jako s dusíkem  síra hoří na vzduchu modrým plamenem za vzniku oxidu siřičitého SO 2  reaguje s kyselinami, které mají oxidační vlastnosti:  S + 2 HNO 3 → H 2 SO NO

nejvýznamnější sloučeniny  sulfid zinečnatý – sfalerit  disulfid železnatý – pyrit  sulfid olovnatý – galenit  sulfid rtuťnatý – cinabarit (rumělka)  chalkopyrit – směsný sulfid mědi a železa  nejznámějším minerálem je sádrovec – dihydrát síranu vápenatého  síra se v poměrně značném množství vyskytuje i v horninách organického původu – v uhlí a ropě  vyskytuje se v různých bílkovinách  aminokyselina cystein či metionin  tvoří v proteinech Fe-S struktury, je součástí koenzymu A a různých vitamínů

Sulfan  H 2 S dříve používaný název sirovodík  bezbarvý, silně jedovatý plyn štiplavého zápachu  v malém množství je obsažen ve vzduchu  uvolňuje se při sopečné činnosti  používá se v analytické chemie  důkazní reakce kationtů  sulfátový způsob  je součástí minerálních vod (Piešťany, Trenčianské Teplice)

Oxid siřičitý  vzniká hořením síry na vzduchu  bezbarvý, jedovatý, silně zapáchající plyn  uvolňuje se do ovzduší při hoření paliv s velkým obsahem síry  způsobuje kyselé deště, podporuje korozi kovů, dopad na lidské zdraví (zasažení průdušek, rozedma plic)  ničí mikroorganismy  používá se por výrobu oxidu siřičitého

 použití:  síření sudů  síření sušeného ovoce  výroba kyseliny sírové  odbarvování látek  chladírenství

Zdroje a literatura  Zdroje:  WIKIPEDIE. síra [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázky:  WIKIPEDIE. oxid siřičitý [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Literatura  BLAŽEK, Jaroslav; FABINI, Ján. Chemie pro studijní obory SOŠ a SOU nechemického zaměření. Praha: SPN, 2005, ISBN  BANÝR, Jiří; BENEŠ, Pavel a kol. Chemie pro střední školy. Praha: SPN, 2001, ISBN