13AMP 9. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled ADA ADA Java Java.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PVY – OBJEKTOVÉ DS Analýza pro tvorbu IS Bc. Jiří Šilhán.
Advertisements

Stručný úvod do UML.
Úvod do objektového modelování
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
MDA DAY Modelování, MDA a UML Martin Molhanec.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Informační systémy Analýza systému. Sestavení týmů a potvrzení téma projektu.
Informační systémy ZMVŠ. ERP ERP (Enterprise Resource Planning) –Enterprise Resource Planning (ERP) je informační systém, který integruje a automatizuje.
Přínosy metodik  Větší produktivita a kooperace týmů  Komunikační standard  Specializace projektových týmů  Nezávislost na konkrétních řešitelích 
Tvorba software Konceptuální modely. Konceptuální model (vodopádový) Formulace problému Analýza Programování Testování Užívání.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Programování PA. Jelikož PA byly původně určeny především jako náhrada logických kontaktních řídících systémů, vycházejí programovací jazyky z požadavku.
UML – několik kritických poznámek
A4M33NMS Návrh a modelování softwarových systémů
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
Metody zkoumání ekonomických jevů
Konceptuální datové modelování
1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.
ČVUT Praha, Fakulta elektrotechnická Diplomová práce Informační systém házenkářského turnaje Petr Plodík.
X13PMT 4. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.
X13PMT 2. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.
13AMP 8. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled RT jazyky RT jazyky Modula Modula Modula II Modula II.
3. Životní cyklus a procesy projektu
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ
13AMP 6. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled Synchronizace procesů Synchronizace procesů Producent-Konzument Producent-Konzument.
ONTOLOGIE a KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ (stručný úvod)
11. Trendy ve vývoji aplikací, podporujících podnikové procesy
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Modelovací jazyk UML. Jazyk UML je víceúčelový modelovací jazyk, který byl vyvinut speciálně pro účely softwarového inženýrství. Obsahuje formalizovaný.
X13PMT 3. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
OBJEKTOVÉ METODOLOGIE – JEJICH UŽITÍ A VÝKLAD Ing. Martin Molhanec, CSc.
Možnosti modelování požadavků na informační systém
B. Miniberger, BIVŠ Praha 2009
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STROJNÍ ÚSTAV PŘÍSTROJOVÉ A ŘÍDICÍ TECHNIKY ODBOR AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ A INŽENÝRSKÉ INFORMATIKY Aplikace objektově.
Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Přednáška č. 1 Proces návrhu databáze
Databázové modelování
Object-Oriented Hypermedia Design Model Ing. Martin Molhanec, CSc. České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická Katedra elektrotechnologie Česká.
13DFA Požadavky na semestrální projekt. Co bude projekt obsahovat Odborný článek Analýzu okolí systému Datovou analýzu Funkční analýzu.
Jan Rubín, 4.B.  Seznámení s projektem  Cíl projektu  Nástroje pro řešení  Metody práce/tvorba projektu  Dotazy, praktická ukázka 2.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Softwarové inženýrství semestrální projekt
Databázové systémy Datové modely.
Tvorba aplikace pro evidenci rybářských úlovků, využívající službu WWW Vedoucí diplomové práce : Ing. Kateřina Růžičková, Ph.D. Název diplomové práce:
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2009.
Informační systém podniku
2. Životní cyklus a procesy projektu
YOUR SYSTEM, spol. s r. o. Ing
Helios Orange - Implementace systému
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
ANALÝZA IS. Životní cyklus IS Specifikace problému, požadavků (studijní fáze) Analýza Návrh Implementace (realizace) Zavedení (instalace) a testování.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informační modelování budov (BIM)
Metodika, vývojová klasifikace IS
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Informační Systémy
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Geografické informační systémy
Tradiční metody vývoje softwaru
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Martin Molhanec, CSc. CASE 10. přednáška
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Modelování procesů zajišťující bezpečnost (security) mezinárodních letišť Ota Hajzler 2011.
Informační modelování budov (BIM)
Transkript prezentace:

13AMP 9. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.

Co jsme se naučili naposled ADA ADA Java Java

Systematický návrh programů Jako vědní obor je objektem softwarového inženýrství Jako vědní obor je objektem softwarového inženýrství Návrh RT systémů je další specializací v rámci softwarového inženýrství Návrh RT systémů je další specializací v rámci softwarového inženýrství

Systematický návrh programů ANALÝZA – modeluje reálný svět na abstraktní úrovni nezávisle na implementaci ANALÝZA – modeluje reálný svět na abstraktní úrovni nezávisle na implementaci DESIGN (NÁVRH) – navrhuje základní způsoby implementace výsledků analýzy DESIGN (NÁVRH) – navrhuje základní způsoby implementace výsledků analýzy IMPLEMENTACE (PROGRAMOVÁNÍ, REALIZACE) – jedná se o vlastní realizaci informačního systému na základě projektové dokumentace získané v předchozích dvou krocích IMPLEMENTACE (PROGRAMOVÁNÍ, REALIZACE) – jedná se o vlastní realizaci informačního systému na základě projektové dokumentace získané v předchozích dvou krocích

Systematický návrh programů Předchází – BUSSINES ANALYZES – čili analýza obchodních procesů Předchází – BUSSINES ANALYZES – čili analýza obchodních procesů Následuje – TESTOVÁNÍ, ŠKOLENÍ, ÚDRŽBA Následuje – TESTOVÁNÍ, ŠKOLENÍ, ÚDRŽBA

Některé pojmy METODA – definuje určitý myšlenkový vzor (např. stavový diagram, matice afinity, atp.). METODA – definuje určitý myšlenkový vzor (např. stavový diagram, matice afinity, atp.). Obsahuje nějaký nástroj » MODEL, jenž je souhrnem myšlenkových konstruktů. Obsahuje nějaký nástroj » MODEL, jenž je souhrnem myšlenkových konstruktů. A dá se vyjádřit pomocí DIAGRAMU, SCHÉMATU, TABULKY či jiného formalizmu A dá se vyjádřit pomocí DIAGRAMU, SCHÉMATU, TABULKY či jiného formalizmu

Některé pojmy METODIKA je ucelený souhrn různých metod a procesů, které popisují, jak je a v jakém pořadí využít včetně souvislostí mezi nimi. METODIKA je ucelený souhrn různých metod a procesů, které popisují, jak je a v jakém pořadí využít včetně souvislostí mezi nimi. METODOLOGIE je věda o metodikách METODOLOGIE je věda o metodikách METODA je jeden určitý myšlenkový vzor a postup, který využíváme pro analýzu zkoumaného systému METODA je jeden určitý myšlenkový vzor a postup, který využíváme pro analýzu zkoumaného systému MODEL je jeden určitý myšlenkový vzor, který využíváme pro modelování zkoumaného systému MODEL je jeden určitý myšlenkový vzor, který využíváme pro modelování zkoumaného systému DIAGRAM je grafické vyjádření určitého modelu DIAGRAM je grafické vyjádření určitého modelu

Životní cyklus obchodní analýza, úvodní studie analýza návrh implementace testování, uvedení do provozu, školení údržba STARTKONEC

Vodopád ANALÝZA NÁVRH NÁVRH IMPLEMENTACE IMPLEMENTACE

Spirála

Metody Datové – zabývají se analýzou dat se kterými aplikace pracuje Datové – zabývají se analýzou dat se kterými aplikace pracuje Entitně-vztahové Entitně-vztahové Objektově orientované U RT aplikací není datová analýza příliš zajímavá ani odlišná Objektově orientované U RT aplikací není datová analýza příliš zajímavá ani odlišná

Metody Funkční - – zabývají se popisem, jak aplikace pracuje Funkční - – zabývají se popisem, jak aplikace pracuje Strukturované Strukturované Objektově – orientované Objektově – orientované Pro RT aplikací velice zajímavé! Pro RT aplikací velice zajímavé!

Funkční metody - obecné Flow Chart Flow Chart vývojový diagram vývojový diagram State Transition Diagram State Transition Diagram stavový diagram stavový diagram Jackson Structure Diagram Jackson Structure Diagram Jacksonův diagram Jacksonův diagram

Flow chart

State Transition Diagram

Jackson Structure Diagram

Funkční metody - UML Activity Diagram Activity Diagram Collaboration Diagram Collaboration Diagram Sequential Diagram Sequential Diagram

Activity Diagram

Collaboration Diagram

Sequential Diagramm

Funkční metody - speciální Petri-Nets Petri-Nets SDL SDL UML + SDL UML + SDL ROOM ROOM MASCOT MASCOT

Petri-Nets

SDL

UML+SDL

ROOM

MASCOT