Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Advertisements

Opakování Afrika.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vzdělávací oblast: Základní vzdělávání – druhý stupeň
Afrika – FGS Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
AFRIKA Geografická poloha.
Téma hodiny: Afrika FG Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
Přírodní podmínky Horizontální členitost
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Charakteristika kontinentu
Poloha, členitost ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
SEVERNÍ AFRIKA.
Vertikální členitost Vy_32_inovace_Zeměpis
Registrační číslo projektu
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Povrch Afriky.
VODSTVO AFRIKY.
Afrika orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
Úvod Charakteristika kontinentu Přírodní poměry
Afrika od jména berberského kmene Afrigi
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příjemce: ZŠ a MŠ České Velenice Třída Čsl. legií.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_275_ Poznáváme Afriku AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Povrch ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Pobřeží Afriky Obepluj Afriku prstem po mapě. Je to vůbec po moři možné? Bylo tomu tak vždy? Kterými oceány, moři, zálivy se plavíte? Vyplň slepou mapu.
VÝCHODNÍ AFRIKA.
Afrika – poloha, rozloha
Jižní Afrika.
JAK SE JMENUJE ZVÍŘE NA OBRÁZKU?
VODSTVO AFRIKY.
CO VYJADŘUJE SLOVO SAHEL
Severní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Afrika.
AFRIKA.
Východní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Afrika.
Afrika – celkový přehled
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pobřeží Afriky Obepluj Afriku prstem po mapě. Je to vůbec po moři možné? Bylo tomu tak vždy? Kterými oceány, moři, zálivy se plavíte? Vyplň slepou mapu.
AFRIKA.  Druhý největší kontinent  Cca 1 mld. Obyvatel – 15%  54 států  Z větší části je obklopena oceány  Středozemní moře - odděluje Afriku od.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
VY_32_INOVACE_Vac_II_04 Afrika –vodstvo Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY II. Autor: Hana Brýdlová.
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Povrch Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
20. AFRIKA - VODSTVO VY_32_INOVACE_12_Z5 ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová.
Jižní Afrika. I. Přírodní podmínky 1.Nejvyšší pohoří na jihu Afriky (5 + 4). 2.Střed kontinentu na jihu Afriky vyplňuje poušť (8). 3.Při pobřeží Atlantiku.
PLANETA ZEMĚ SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_02_Afrika Autor Vladimír Kopal.
Afrika.
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 6
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VY_32_INOVACE_118 Jméno autora: Mgr.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
VY_32_INOVACE_Vac_II_02 Afrika –povrch a nerostné bohatství
19. POVRCH AFRIKA VY_32_INOVACE_12_Z5
NEJVYŠŠÍ HORA AFRIKY JE
VY_32_INOVACE_ZE6-01 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VY_32_INOVACE_Vac_II_01 Afrika –poloha, rozloha,členitost
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_ZE6-05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Nahoru na horu Kibo Pravidla hry Hra Použité zdroje 1 2
ZEMĚPIS SVĚTA VY_32_INOVACE_02_01_zeměpis světa 1.
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Afrika Poloha a Povrch.
Povrch Afriky.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jalovcová Pavla. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní pozůstatky člověka a jeho předchůdců

Afrika – krajní body Bílý mys Nejsevernějším bodem je Bílý mys (37o21´s.š.) Nejjižnějším bodem je Střelkový mys (34o52´s.š.) Nejzápadnějším bodem je Zelený mys (17o38´z.d.) Nejvýchodnějším bodem je Mys Hafún (51o23´v.d.) Bílý mys Střelkový mys Zelený mys

Afrika – průlivy a průplavy Afrika je oddělena od Evropy Gibraltarským průlivem (v nejužším místě je 14 km široký) Afrika je spojena s Asií úzkou Suezskou šíjí, která byla prokopána a vznikl Suezský průplav Suezský průplav významně zkracuje námořní spojení Evropy a Asie

Afrika – ostrovy souostroví Kapverdy Seychely Mezi největší africká souostroví patří Kapverdské ostrovy v Atlantském oceánu a Seychely a Maskarény (Mauritius a Reunion) v Indickém oceánu Mauricius Madagaskar Asi 400 km od východního pobřeží Afriky je vzdálen čtvrtý největší ostrov světa - Madagaskar

Afrika – hory a pohoří I. pohoří Atlas Dračí hory najdeme na severu Afriky, tvoří nejvyšší pohoří na dosahuje až čtyřtisícových jihu Afriky výšek Etiopská vysočina vznikla na severovýchodě vlivem rozsáhlých tektonických pohybů, má charakter lávové plošiny

Afrika – hory a pohoří II. Kilimandžáro Nejvyšší horou Afriky je Kilimandžáro (Uhuru) dosahující výšky 5895 m. n. m Jedná se o sopečný kužel vzniklý díky tektonickým pohybům ve Východoafrické příkopové propadlině. Kilimandžáro leží na území dnešní Tanzánie Ze sopečných vrcholů v této oblasti jsou známé ještě např. Mt. Kenya (5199 m.n.m.) nebo Meru (4567 m.n.m.)

Afrika - pouště Kalahari a Namib Namib Sahara V obou oblasti tropických pasátů (suché tropy) se vyvinuly rozlehlé pouště. Na severu Afriky je to největší poušť světa Sahara. Na jihu Afriky se nacházejí pouště Kalahari Kalahari a Namib Namib

Afrika - řeky Nil Niger Zambezi Je nejdelší africkou řekou (6671 km) a druhou nejdelší řekou světa. Ústí do Středozemního moře Zambezi Ústí do Indického oceánu. Nacházejí se na ní prosluléViktoriiny vodopády Niger Ústí do Guinejského zálivu, je méně vodnou řekou,protože částí svého toku zasahuje do saharské oblasti Zair (Kongo) Je nejvodnější řekou Afriky (průměrný průtok - 46 000 m3/s)

Afrika - jezera Viktoriino jezero Tanganika Africká jezera jsou soustředěna ve Východoafrické příkopové propadlině. Největší plochu má Viktoriino jezero (Ukereve), kterým protéká Nil Nejhlubčím jezerem je Tanganika se 1435 m (druhé nejhlubší jezero na světě). Další jezero v příkopové propadlině je jezero Malawi. Malawi (Njasa) Čadské jezero Na jižním okraji Sahary leží mělké Čadské jezero