Registrační číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování Afrika.
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vzdělávací oblast: Základní vzdělávání – druhý stupeň
Vodstvo ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Afrika – FGS Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
AFRIKA Geografická poloha.
Téma hodiny: Afrika FG Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
HYDROSFÉRA.
Charakteristika kontinentu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Poloha, členitost ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Registrační číslo projektu
Macháčková Zuzana 7.Třída
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Registrační číslo projektu
VODSTVO AFRIKY.
Světový oceán existuje na světě jeden – člověk si ho rozdělil na 4 (5) menších obsahuje 96,5 % vody na Zemi J polokoule (81% vody, 19% pevniny) - více.
Afrika orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
Registrační číslo projektu
ASIE.
Registrační číslo projektu
Vodstvo Afriky Rostlinstvo a živočišstvo Afriky
Vodstvo Afriky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_275_ Poznáváme Afriku AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Registrační číslo projektu
Pobřeží Afriky Obepluj Afriku prstem po mapě. Je to vůbec po moři možné? Bylo tomu tak vždy? Kterými oceány, moři, zálivy se plavíte? Vyplň slepou mapu.
Registrační číslo projektu
Afrika – poloha, rozloha
Afrika vodstvo VY_32_INOVACE_Z OnM Mgr. Kosík Lukáš
VODSTVO AFRIKY.
Registrační číslo projektu
CO VYJADŘUJE SLOVO SAHEL
Afrika.
Pobřeží Afriky Obepluj Afriku prstem po mapě. Je to vůbec po moři možné? Bylo tomu tak vždy? Kterými oceány, moři, zálivy se plavíte? Vyplň slepou mapu.
AFRIKA.  Druhý největší kontinent  Cca 1 mld. Obyvatel – 15%  54 států  Z větší části je obklopena oceány  Středozemní moře - odděluje Afriku od.
Doprava a spoje Autor: Matěj Nováček, 8tř. Suezský průplav zkráceně Suetz, otevřen roku 1869 je 163 km dlouhý průplav v Egyptě spojující Středozemní a.
VY_32_INOVACE_Vac_II_04 Afrika –vodstvo Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY II. Autor: Hana Brýdlová.
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
20. AFRIKA - VODSTVO VY_32_INOVACE_12_Z5 ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová.
PLANETA ZEMĚ SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_02_Afrika Autor Vladimír Kopal.
AFRIKA. Afrika je třetí největší kontinent po Asii a Americe s celkovou rozlohou km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi.
Afrika.
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 6
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VY_32_INOVACE_118 Jméno autora: Mgr.
VY_32_INOVACE_Vac_II_01 Afrika –poloha, rozloha,členitost
Nahoru na horu Kibo Pravidla hry Hra Použité zdroje 1 2
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
ZEMĚPIS SVĚTA VY_32_INOVACE_02_01_zeměpis světa 1.
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Jazerá a vodopády Afriky
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
SP: Vodstvo A/ Napiš název největších afrických vodopádů. Kde leží?
Významné průplavy světa
Hydrosféra – vodní obal země.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jalovcová Pavla. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Zeměpis Téma Afrika - vodstvo Autor Mgr. Robert Jiran

Zeměpis pro 7. ročník Afrika - vodstvo Učebnice fraus . Fraus str. . Oceány a moře . Gibraltarský průliv a Suezský průplav . Afrika – řeky . Viktoriino jezero . Slepá mapa . Opakování

Oceány a moře Afriku omývají Atlantský a Indický oceán. Dále několik moří jako např. Sředozemní, Rudé, Arabské. Mys Dobré naděje je ostrý pevninský výběžek v Jižní Africe nedaleko Kapského Města. Je tradičně (a nesprávně) označován jako místo, na kterém se setkávají Atlantský oceán a Indický oceán. (Technicky vzato leží rozhraní mezi těmito oceány 160 km jihovýchodněji u Střelkového mysu, který je nejjižnějším bodem Afriky.)

Gibraltarský průliv a Suezský průplav Gibraltarský průliv je mořská úžina mezi Evropou a Afrikou, která spojuje Atlantský oceán od Středozemního moře. Široký je asi 15 až 45 km, hluboký až 1118 m a dlouhý asi 70 km. Gibraltarský průliv

Suezský průplav je 163 km dlouhý průplav v Egyptě spojující Středozemní a Rudé moře. Je hranicí mezi Sinajem (Asie) a Afrikou. Umožňuje lodím cestovat ze Středozemního do Rudého moře bez obeplouvání Afriky. V době, kdy nebyl nebo nefungoval, se zboží obvykle dopravovalo buďto na lodích kolem mysu Dobré naděje, nebo se na pobřeží Středozemního moře vyložilo a k rudomořskému pobřeží se dopravilo po souši (a obráceně). Suez

Afrika - řeky Třetina povrchu Afriky jsou bezodtokové pánve. Nejdelší řeka je Nil, ale nejvodnatější a zároveň druhá nejdelší řeka je Kongo. Další velké řeky jsou Niger a Zambezi. Jsou zde i velká jezera, např. Viktoriino jezero (Ukerewe) a již zmíněné Malawi a Tanganika. Jsou zde koryta řek, které jsou po většinu roku vyschlé a až v období dešťů se zaplňují. Takovým korytům říkáme vádí. Viktoriiny vodopády jsou jedny z největších vodopádů na světě. Nacházejí se na řece Zambezi na hranicích mezi Zambií a Zimbabwe. Šířka vodopádu je 1800 m. Voda padá dolů z útesu vysokého 120 m do úzkého (130 m) a hlubokého (140 m) kaňonu. Místní obyvatelstvo vodopád nazývá dým, který hřmí nebo duha. Nil

Jaká řeka je na mapě? Dále najděte na mapě řeku Niger, Zambezi. KONGO

Asuánská přehrada na řece NIL

Viktoriino jezero je jezero ve Východní Africe na území Tanzanie (51 %), Keni (6 %) a Ugandy (43 %). Je druhé největší sladkovodní jezero na Zemi po Hořejším jezeru v Severní Americe a největší jezero v Africe. Na jezeře je rozvinutá místní lodní doprava. Síť vodních cest na jezeře spojuje města a vesnice ležící na březích jezera.

Nil Suezský průplav Viktoriino jezero Atlantik Rudé moře 10 6 2 5 1 8 Nil Suezský průplav Viktoriino jezero Atlantik Rudé moře Středozemní moře Kongo Niger Tanganika Gibraltarský průliv Mys Dobré naděje 7 3 4 9 11

Opakování Jaká je nejdelší řeka Afriky? Jaké je největší jezero Afriky? Jaké oceány omývají břehy Afriky? Na které řece jsou Viktoriiny vodopády? Který průplav odděluje Středozemní a Rudé moře? Nil Viktoriino jezero Atlantský a Indický Zambezi Suezský