XVI. Seminář energetiků, Jelenovská 18. 1. 2006 Rejstřík obchodování s povolenkami na skleníkových plynů Ing. Igor Chemišinec, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
KONEC ŠPINAVÉHO FINANCOVÁNÍ POLITICKÝCH STRAN Návrh novely o financování politických stran STRANA ZELENÝCH.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
1  Ministry of Industry and Trade 2004 EU Emissions Trading Scheme Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Ing. Jakub Nečesaný Operátor trhu s elektřinou, a.s.
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice – návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
7 Praha, 29. listopadu 2005 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE ministra obrany České republiky Karla KÜHNLA.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Spotřební a energetické daně
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Základní registr obyvatel
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Projekt ELIŠKA Centrální registr řidičů
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
10 zemí. 1 společnost. Ing. Jana Skálová, Ph.D.
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
Konference SI Praha Ladislav Přívozník is:energy czech a.s.
Snídaně s novináři Grand Hotel Bohemia - sál Boccaccio 11. listopad 2008.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
EVROPSKá UNIE.
Technické prostředky k zabezpečení provozování systémů OTE Vojtěch Szaló AEM SUCS.
Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.:
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Přehled funkcí rejstříku, veřejná a neveřejná část AEM Pavel Hruška.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Obchodování s emisními povolenkami v roce 2006 a stav emisního trhu v EU Ing. Jakub Nečesaný Operátor trhu s elektřinou, a.s. Asociace Energetických Manažerů12.
Obchodování s elektřinou a povolenkami skleníkových plynů po vstupu do EU Ing. Miroslav Marvan 8. podzimní konference energetických manažerů 14. září 2005.
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
CIS Cizinecký informační systém
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Transakce prováděné účastníkem AEM M.Řehoř.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
EVROPSKÁ UNIE.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Webové portály účastníků energetického trhu
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Webové portály LDS/MDS
Transkript prezentace:

XVI. Seminář energetiků, Jelenovská Rejstřík obchodování s povolenkami na skleníkových plynů Ing. Igor Chemišinec, Ph.D.

Strana: 2 Operátor trhu s elektřinou Nezastupitelné místo na trhu s elektřinou: Vyhodnocování a zúčtování odchylek Zajišťování finančního systémového rizika Zpracování bilancí nabídek a poptávek na dodávku a odběr elektřiny na základě smluv o dodávce elektřiny mezi jednotlivými účastníky trhu Organizování trhu s elektřinou –OKO –VDT –VT

Strana: 3 Operátor trhu s elektřinou Nezastupitelné místo na trhu s elektřinou: Zpracování zprávy o dlouhodobých bilancích elektřiny Zpracování podkladů pro návrh pravidel trhu s elektřinou Informování o neplnění platebních povinností účastníků trhu Zprostředkování prodeje elektřiny z výroben kombinované výroby elektřiny a tepla

Strana: 4 Operátor trhu s elektřinou Od ze zákona č. 695/2004 Sb. další činnost: Správce rejstříku obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů Správce rejstříku podle právních předpisů Evropského společenství, zákona a prováděcích předpisů, provozuje za úplatu rejstřík s povolenkami na emise skleníkových plynů. Smluvní vztah s MŽP - za účelem stanovení podmínek správy rejstříku, zejména přesné evidence vydávání, držení, převodu a zrušení povolenek a Výbor rejstříku.

Strana: 5 Trocha historie a legislativy… 1997 – Kjótský protokol k rámcové úmluvě OSN o změně klimatu 2003 – Směrnice 2003/87/ES dává za povinnost členským státům zajistit založení a udržování rejstříku za účelem zajištění přesné evidence vydávání, držení, převodu a zrušení povolenek – Nařízení Komise č. 2216/2004 o standardizovaném a bezpečném systému rejstříků (dále jen Nařízení) podle směrnice 2003/87/ES Evropského parlamentu a Rady a Rozhodnutí 280/2004/ES Evropského parlamentu a Rady popisuje jak mají být rejstříky implementovány

Strana: 6 Trocha historie a legislativy… 2004 – Zákon o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a o změně některých zákonů, č.695/2004 Sb.(dále jen Zákon) – vyhláška č. 696/2004 Sb. stanovující postup zjišťování, vykazování a ověřování množství emisí skleníkových plynů

Strana: 7 Trocha historie a legislativy… – Nařízení vlády č. 315/2005 o Národním alokačním plánu ČR na roky 2005 až (?) – novela Zákona (v současné době projednávána v parlamentu ČR)

Strana: 8 Podíl jednotlivých sektorů na NAP

Strana: 9 Důležité pojmy Povolenka ve smyslu Zákona (emise) je majetková hodnota odpovídající právu provozovatele zařízení vypustit do ovzduší v daném kalendářním roce ekvivalent tuny CO 2 Povolenka ve smyslu Zákona o účetnictví je dlouhodobým nehmotným majetkem, který je obsahově vymezen v §6 odst.1 Vyhl.397/2005 Sb.

Strana: 10 Důležité pojmy První obchodovací období tříleté období od 1. ledna 2005 do 31. prosince 2007 –Obchodování v rámci EU Další obchodovací období pětileté období od 1. ledna 2008 do 31. prosince 2012 včetně a všechna pětiletá období po něm následující –Celosvětové obchodování v rámci Kjótského protokolu

Strana: 11 Technický popis Rejstříku Veřejně přístupná část Vstup do zabezpečené části pro držitele účtu

Strana: 12 Účty Držitel vkladního účtu –Provozovatel zařízení s právoplatným povolením vydaným MŽP. –Smlouva se správcem rejstříku o zřízení a vedení účtu(ů) v rejstříku. –Založení vkladního účtu(ů) podle počtu zařízení. Držitel osobního vkladního účtu –Smlouva se správcem rejstříku o zřízení a vedení účtu(ů)v rejstříku. –Založení osobního vkladního účtu(ů) podle požadavku. –Osobní vkladní účet může mít i držitel vkladního účtu.

Strana: 13 Aplikační SW zvolen systém Seringas TM od francouzské banky Caisse des dépôts et consignations (CDC) Stejný SW si zvolili: –Francie –Německo –Slovensko –Belgie –Španělsko –Portugalsko –Lucembursko

Strana: 14 Technické schéma Požadavky legislativy –Požadavky na technické vybavení a na architekturu rejstříku definuje Nařízení komise 2216/2004 –Článek 3 bod 2 nařizuje zřízení rejstříku přístupného přes Internet za použití HW a SW podle Přílohy I. –Příloha I. - webový a aplikační server, oddělený databázový server, prostředky na ochranu sítě –Článek 71 nařizuje vytvoření testovacího prostředí sloužícího k testování nových verzí jak národního tak centrálního rejstříku

Strana: 15 Grafické schéma Internet Firewall Aplikační část SERINGAS MS IIS Windows 2003 server CITL WEB prohlížeč INTERNET Databázová část SERINGAS MS SQL Server 2000 Windows 2003 server Interní uživatel DATA Produkční prostředí Testovací prostředí Evropská komise Externí uživatel Certifi kát http https Aplikační část SERINGAS MS IIS Windows 2003 server Databázová část SERINGAS MS SQL Server 2000 Windows 2003 server Certifi kát http https

Strana: 16 Komunikace s CITL CITL = Community Independent Transaction Log (Nezávislá evidence transakcí společenství)  Jaké národní rejstříky jsou v provozu Vyhledání účtu (v libovolném národním rejstříku)

Strana: 17 Komunikace s CITL s CITL je automaticky synchronizováno zejména: –Aktivace účtů –Alokace povolenek –Transakce s povolenkami CITL Národní rejstřík země EU

Strana: 18 Transakce prováděné účastníkem Mezi základní transakce prováděné účastníkem patří: –Vnitrostátní převody převod povolenek v rámci jednoho rejstříku (platí i pro převody mezi vlastními účty účastníka). –Mezinárodní převody převod povolenek na účet, který se nachází mimo rejstřík ČR (v současnosti v rámci EU) –Zrušení povolenek jedná se o transakci, kdy se rozhodne účastník dobrovolně zrušit určité množství povolenek. Veškeré časové značky a operace jsou prováděny v GMT (Greenwitch Mean Time)

Strana: 19 Transakce prováděné účastníkem Pro transakční operace platí tyto podmínky: –Převod je vždy iniciován stranou, která je majitelem odchozího účtu (prodávající) –Převáděné povolenky jsou vždy vybrány dle principu LIFO (Last In, First Out) v závislosti na časové značce připsání povolenek na účet. –Dokončení transakce musí být ověřeno rejstříkem CITL. Pro tuto operaci existuje 24 hodinový limit.

Strana: 20 Provoz rejstříku z hlediska Správce 1-10/2005 –Technická a organizační příprava na spuštění rejstříku (OTE, MŽP, Orgány EU) –Start rejstříku –První aktivace účtů pro společnosti, které již měly s OTE uzavřenou smlouvu –První alokace povolenek na aktivované účty provozovatelů zařízení –První mezinárodní transakce 10/2005-1/2006 –Aktivace účtů pro společnosti s vydaným povolením MŽP a s uzavřenou smlouvou s OTE

Strana: 21 Počet účtů v rejstříku (stav k ) Účty zařízení –Počet aktivních účtů: 266 (pro 160 provozovatelů s podepsanou smlouvu s OTE) –Počet neaktivních účtů: 46 (vydané povolení MŽP, není smlouva s OTE) –Chybí v Rejstříku: 114 (čekáme na informace z MŽP a od jednotlivých provozovatelů) Celkem NAP: 426 Osobní vkladní účty –Počet aktivních účtů: 49

Strana: 22 Alokované povolenky Aktuální počet alokovaných povolenek: / (NAP) Alokace povolenek = „připsání“ povolenek na aktivní účty zařízení

Strana: 23 Statistika – Národní alokační plán v Rejstříku

Strana: 24 Statistika – Transakce prováděné v Rejstříku

Strana: 25 Charakteristika provozu Rejstřík: –Přístupný 24 hodin denně 7 dní v týdnu –Reaguje v řádu vteřin na uživatelská zadání, o úspěšnosti realizace zadání bude uživatel seznámen nejpozději do 24 hodin –Pravidelně zálohován HelpDesk –Telefonicky každý den od 6:00 do 22:00 – em 24x7  Splňuje požadavky legislativy (Článek 68 - Nařízení komise 2216/2004 definující dostupnost a spolehlivost Rejstříku)

Strana: 26 Co nás čeká a nemine… Nejbližší budoucnost –do 28.2 => alokace povolenek jednotlivým zařízením na rok 2006 –do => odevzdávání vykázaných emisí provozovateli za předcházející rok a jejich verifikace –do => vyřazení povolenek provozovateli odpovídající množství vykázaných emisí za předchozí kalendářní rok  Kontrola plnění povinností jednotlivých provozovatelů

Strana: 27 Co nás čeká a nemine… do konce roku 2007 –Příprava na zapojení do obchodování v rámci Kjótského protokolu –Testování provozu a spojení s ITL (Independent Transaction Log) Sekretariátu UNFCCC (Rámcová úmluva OSN o změnách klimatu) ~ obdoba CITL

Strana: 28 Co nás čeká a nemine… Od CITL Národní rejstřík země EU ITL Národní rejstřík země EU CITL Národní rejstřík země mimo EU CDM rejstřík  CITL – Kontroluje transakce mezi státy EU  ITL – Rejstřík Sekretariátu UNFCCC (Rámcová úmluva OSN o změnách klimatu) kontroluje transakce v rámci celosvětového obchodování  CDM – Rejstřík vydávající kredity v rámci mechanismu čistého rozvoje

Strana: 29 Seznam zemí EU provozujících Rejstřík (18 zemí /25 ) Velká Británie Německo Nizozemí Španělsko Česká republika Belgie Estonsko Portugalsko Litva Slovensko Francie Švédsko Finsko Irsko Rakousko Dánsko Lotyšsko Slovinsko

Strana: 30 Děkuji za pozornost ! Igor Chemišinec Operátor trhu s elektřinou, a.s.