3.4.2013„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LAO - průmyslové systémy s.r.o.
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
České vysoké učení technické v Praze
Způsoby přesné družicové navigace
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost projekt POSTA PODPORA STÁŽÍ A ODBORNÝCH AKTIVIT PŘI INOVACI OBLASTI TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA DFJP A FEI UNIVERZITY.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Praha Realizátor projektu: AC.
1 AOV „Nástroje a distribuční cesty v současné ekonomické a obchodní situaci mezi výrobcem a spotřebitelem v aplikaci společností Sanitec“ Ing.Michal.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Kulatý stůl ČSVTS Věda, výzkum a inovace v letech 2014 – 20 České inovační partnerství 23. června 2014.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační sféry INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
4-17 ENET, VŠB-TU Ostrava.
Abteilung/NameTitelDateiname Geändert: Entwurf Vertraulich KONFERENCE IQ INDUSTRY LIBEREC 1.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
O nás –Tradiční a nejstarší ústav Fakulty technologické (1969) –Výzkum, vývoj a inovace v oblasti plastů a kaučuků –Vzdělávání v polymerech na všech úrovních.
Richard Lipka Katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita, Plzeň 1.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Brno, 2. června Sdružení automobilového průmyslu Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Strategická.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
ČESKÉ CENTRUM PRO MOBILITU STŘEDISKO SPOLEČNÝCH ČINNOSTÍ AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY v.v.i. Robert HrubýJindra Emmerová Kateřina Hošková.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Spolupráce při rozvoji talentů
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ PORTÁL Ing. Petr Kolář Praha, Celostátní.
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Praha Realizátor projektu: AC.

1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Výroční konference OP PIK
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s.
Publikace versus patenty, úskalí licencování
Silnoproudá elektrotechnika
Silnoproudá elektrotechnika
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Aplikovaná elektronika
Transkript prezentace:

„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz ČVUT v Praze, Fakulta elektrotechnická

„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 2 IMEKO a inovace České technické university a aplikovaný VaV Vývoj na Elektrotechnické fakultě ČVUT od r Jeden z příkladů dobré praxe – katedra měření ČVUT FEL Závěry

„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 3 IMEKO a inovace Konkurenceschopnost = nové, kvalitnější, levnější IMEKO Není možné bez rozvoje měřicí a přístrojové techniky Vývoj nových metod a postupů Vývoj nových materiálů IMEKO - International Measurement Confederation CNK IMEKO – Český národní komitét IMEKO Inovace: Univerzitní prostředí XXI Congress IMEKO motto Measurement in Research and Industry

„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 4 České technické university a aplikovaný VaV  České vysoké učení technické v Praze  Technická universita Liberec  Univerzita Pardubice  Vysoká škola báňská – technická univerzita Ostrava  Vysoká škola chemicko-technologická v Praze  Vysoké učení technické v Brně  Západočeská univerzita v Plzni

„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 5 *) V účetnictví ČVUT Praha a VUT Brno nelze v účetnictví rozlišit tyto 2 položky České technické university a aplikovaný VaV

„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 6 *) V účetnictví ČVUT Praha a VUT Brno nelze v účetnictví rozlišit tyto 2 položky České technické university a aplikovaný VaV

„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 7 České technické university a aplikovaný VaV

„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 8 České technické university a aplikovaný VaV *) V účetnictví ČVUT Praha a VUT Brno nelze v účetnictví rozlišit tyto 2 položky

„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 9 Příklad vývoje za posledních 6 let: Elektrotechnická fakulta ČVUT v Praze

„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 10 Příklad vývoje za posledních 6 let: Elektrotechnická fakulta ČVUT v Praze

„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 11 Jeden z příkladů dobré praxe – katedra měření ČVUT FEL Oblasti výzkumu a vývoje:  Přesná elektrická měření,  Aplikace mikroprocesorů v přístrojové technice,  Měření kvality přenosu v telekomunikačních sítích,  Diagnostika a nedestruktivní testování,  Automatizované měřicí systémy,  Senzory a senzorické systémy,  Magnetická měření,  Přístrojové systémy letadel a pro kosmický výzkum,  Systémy pro testování řídicích jednotek automobilů a distribuovaných systémů,  Digitalizace a zpracování signálů. Odborní pracovníci: 27 akademických pracovníků, 6 vědeckých pracovníků s Ph.D., 15 vědeckých/technických pracovníků – doktorandů, 7 interních doktorandů

„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 12 Jeden z příkladů dobré praxe – katedra měření ČVUT FEL *) U příjmů v případě VaV na zakázku odečteny prostředky za použitý materiál a služby

„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 13 Jeden z příkladů dobré praxe – katedra měření ČVUT FEL *) U příjmů v případě VaV na zakázku odečteny prostředky za použitý materiál a služby

„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 14 Jeden z příkladů dobré praxe – katedra měření ČVUT FEL Zakázky pro velké podniky: Škoda Auto – Testovací platforma pro automobilové sběrnice – několik dílčích zakázek v celkové ceně cca 3 mil. Kč ( ); PREdistribuce – Inteligentní metody a přístroje pro měření odběru el. energie – 2 dílčí zakázky v celkové ceně cca 0,6 mil. Kč (2012); Zakázky pro malé a střední podniky: - obvykle v ceně desítky až 100 tisíc Kč, např. v r. 2012: Abner a.s., EPCOS s.r.o. a další – měření rušivých magnetických polí a parametrů ferromagnetických materiálů RETIA, a.s. – systém pro vibrační testování MIKRONEX s.r.o – měření odporů nožů na řezání plastů

„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 15 Závěr Na základě výše uvedených dat lze konstatovat, že situace v oblasti aplikovaného VaV zdaleka není tak zlá, jak se traduje:  Zhruba 10 % příjmů universit s technickým zaměřením tvoří příjmy z aplikovaného VaV, přičemž téměř polovina je z výzkumu na zakázku a licencí.  Struktura příjmů za posledních 5 let má jednoznačný trend – prostředky na vzdělávací činnost stagnují či klesají, příjmy z aplikovaného VaV rostou (např. na ČVUT-FEL z 2 : 3 na 1 : 3 ve prospěch VaV za posledních 5 let).  Závažným problémem stále zůstává prodej patentů a licencí.  Při oboustranném zájmu je spolupráce s aplikační sférou úspěšná. Pro to jsou však nezbytné odborné kontakty zejména na střední úrovni řízení. Bez toho často zůstávají rámcové smlouvy na úrovni velký podnik - universita jen formalitou. Co nám chybí pro další rozvoj v této oblasti:  Na vstupu zejména středoškoláci se zájmem o věc a s dobrými základy matematiky, fyziky i chemie (bez nich se už v nejbližších letech další rozvoj VaV na vysokých školách neobejde).  Na straně průmyslových partnerů často postrádáme zájem o dlouhodobější spolupráci v oblasti VaV, a to včetně společného řešení víceletých projektů.

„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 16 Děkuji za pozornost