PRODUKCE MASA Maso jako potravina – rozhodující podíl kryt masem hospodářských zvířat Spotřeba masa a konzumace- dle regionálních a náboženských vlivů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.03 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Maso Bc. Miroslav Kříž.
SELEKCE METODY PLEMENTBY
Užitkové vlastnosti skotu
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Masná užitkovost.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
OBRAT STÁDA Uzavřený: všechna zvířata se vrací a chovají v jednom chovu Otevřený: - nákup pro obnovu -různé modifikace podle kategorie,specializace,koncentrace.
Produkce mléka komplexní užitková vlastnost samic savců
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Užitkové vlastnosti skotu
Chov skotu.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Chov prasat.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
CHOV DRŮBEŽE Velkochovy Malochovy.
Zootechnická taxonomie
Střední škola zemědělská a přírodovědná
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý Téma: Vepřové maso
Hodnocení reprodukce – ukazatele plodnosti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Rozdělení vepřového masa
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.02 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
MASO.
Pohlavní a chovatelská dospělost
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_281 Ročník: 2.
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Rozdělení vepřového masa
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Charakteristika a složení vepřového masa Jméno autora:Roman.
Rozdělení vepřového masa
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.03 HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.
Vliv Improvacu na kvalitu vepřového masa Cesty vedoucí k dosažení rentabilního chovu prasat Národní výstava hospodářských zvířat a hospodářské techniky.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV41 Název školy.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_577_ Bourání masa Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Intenzivním růstem jalovic k lepší jatečné hodnotě
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zootechnická taxonomie
VY_32_INOVACE_ , jateční maso Ing. Blanka Kožíšková
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
KVÍZOVÉ OTÁZKY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: opakování, kvízové, otázky Autor:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Transkript prezentace:

PRODUKCE MASA Maso jako potravina – rozhodující podíl kryt masem hospodářských zvířat Spotřeba masa a konzumace- dle regionálních a náboženských vlivů - je dána ekonomickou úrovní státu Množství masa = f ( W, n) Maso v širším slova smyslu – Maso užším slova smyslu – „maso na kosti“ =>pojem maso v textu Spotřeba masa v ČR = cca 85 kg/obyvatele Nejvyšší podíl – vepřové maso cca 45 kg - drůbeží maso cca 23 kg - hovězí maso cca 11 kg kvalita masa - dle kategorie zvířete nejkvalitnější maso poskytuje výkrm

Druhy a kategorie jatečných zvířat SKOT – telata do 150 kg - mladý skot 150 kg – 12 měs věku - mladý býk 18 – 24 měs - býk - nad 24 měs - volek - kastrát nad 24 měs - jalovice – samice od 12 měs do prvního porodu - kráva – samice od prvního otelení PRASATA – jatečná prasata nad 50 kg výsekové prase 80 –110 kg DRŮBEŽ – kur -> brojler cca 1,8kg (40 dnů) - kachna -> 1,8 - 2,5 kg ( 49 dnů) - husa -> cca 3,5kg - krůta ->masný typ 3,7 – 4,5 kg (90 dnů) Minoritní druhy: králičí, rybí, skopové, koňské, zvěřina

Výkrmové schopnosti zvířat Výkrmnost – schopnost tvorby masa a tuku determinována GENOTYPEM tj. Plemeno resp. Užitkový typ KRITÉRIA : růstová schopnost -denní přírůstek netto přírůstek, přírůstek hlav. masitých částí výsledek šlechtění – u kuřat r1936 vs 2000 zkrácení doby výkrmu na 50% spotřeba krmiva na 65% - konverze živin – schopnost zvířete využít živiny ke tvorbě těla kritérium – spotřeba živin (směsi) na 1 kg přírůstku Moderní masná plemena – TYP SVALOVÝ Úloha tuku – více jak 10% hmotnosti zvířete je nežádoucí ! Potřebné je však mramorování masa (uložení mezisvalového a vnitrosvalového tuku) pro kulinářské a chuťové vlastnosti masa.

Hodnocení masné užitkovosti Vykrmenost – stupeň nasazení svalstva a tuku na zvířeti Zmasilost – stupeň vývinu svalstva Protučnění – množství a rozložení tuku Hodnocení – na živém zvířeti – subjektivně zrakem a hmatem bonitéra (řeznické hmaty pro posouzení zmasilosti a protučnění) - objektivně – pomocí přístrojových metod( sonografie) - na jatečném trupu- přesné údaje Jatečná zralost – optimální složení trupu kosti : svaly : tuk => optimální porážková hmotnost JATEČNÁ HODNOTA – komplex ukazatelů Jatečná výtěžnost- podíl porážkové hmotnosti z jatečné v procentech skot – 50 – 60 % prase – 78 – 82 % drůbež – 78 – 85% Porážková hmotnost – hmotnost před porážkou, 12 hod lačnění Jatečná hmotnost – hmotnost jatečně opracovaného trupu

Kvalita jatečného trupu Složení jatečného těla - zjistí se bouráním tj.technologickým dělením SKOT – části hodnotné : svíčková, roštěnec, kýta (43%) - části stř. hodnotné : plec, podplečí, krk (32%) - části málo hodnotné: bok s kostí a bez kosti, hrudí (266%) PRASE – hl.masa.části.: krkovička, kotleta, plec a kýta bez nožky - převážně tučné části : hřbetní sádlo, plsť, bůček - méněcenné části : hlava, nožičky Podíl tkání : hodnotí se podíl KOSTI : SVALY : TUK Kvalita masa a tuku : Výživná hodnota – obsah živin , laboratorní rozbor (obsah bílkovin, tuku,minerálií, vitaminů) Senzorické vlastnosti – vlastnosti hodnocené smysly člověka (barva,mramorování, šťavnatost,jemnost) Technologické vlastnosti – důležité pro zpracování masa (barva, pH, vaznost, křehkost,kvalita tuku) Hygienické vlastnosti - kontaminace masa cizorodými látkami (těžké kovy,rezidua léčiv,herbicidů) mikrobiologická (porážka, obchodní síť)

Hodnocení kvality masa a tuku Objektivně – laboratorní rozbory Subjektivně - degustací (senzorické hodnocení) Odbornou komisí – 5-7 členů-profesionálů Konzumentská komise - 10 –50 členů laiků

Činitelé ovlivňující masnou užitkovost a kvalitu masa Činitelé genetičtí - plemenná příslušnost - druhová příslušnost - pohlaví - věk Činitelé negenetičtí – výživa a krmení - technologický systém chovu a výkrmu - zdravotní stav Činitelé technologičtí – lačnění - doprava - porážka - zrání masa - vady masa (PSE,DFD)

Nákup a zpeněžování jatečných zvířat napevno v živém – dle živé hmotnosti a jakosti stanovené subjektivně kontrolní porážka napevno v mase – od roku 2001 metoda SEUROP (EUROP) U skotu,ovcí – pohlaví ,věk, hmotnost jakost se hodnotí- 6 stupni zmasilosti (S – P) 5 stupni protučnění (1 –5) U prasat – základní ukazatel pro zatřídění je % svaloviny v jatečném trupu – hodnoceno aparativně (FOM,AUTOFOM, HGP)

Označování hovězího masa věková kategorie Datum porážky Věk zvířete Číslo jatek Registrační číslo zvířete Číslo bourárny Číslo posledního chovu Laboratoř Protokol – povinné u kusů nad 30 měs věku Narozen : CZ Vykrmen: CZ Poražen: CZ Věkové kategorie: telata do 150 kg mladý skot – býčci a jalovičky 150 kg až 12 měsíců věku mladý býk – býk 12 – 24 měsíců volek – kastrát nad 12 měsíců věku jalovice – samice nad 12 měsíců věku do 1. Porodu kráva – samice od 1.otelení