Zdravotně sociální práce v nemocnici

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Projekt Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ reg.č. CZ.1.07/1.1.00/
Pracovní skupina „Senioři“ členové PhDr. Miluše KmoščákováSociální služby Prostějov, p.o. Mgr. Vladimíra ZhorováDomov důchodců Prostějov, p.o. Bc. Michal.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Domácí ošetřovatelská péče
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
„Když pomáháme rodině, uzdravujeme svět“ (Virginie Satirová) Zavedení supervize pro pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dítěte, kontraktování.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Fakultní nemocnice Ostrava
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociální služby města HB – Domov pro seniory Bc. Milan Žák, DiS. Sociální pracovník organizace.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Prezentace služeb OPORA V roce 2014 poskytoval spolek OPORA občanům města Roudnice nad Labem tyto registrované sociální služby: Pečovatelská služba Odborné.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Denní stacionáře.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Pečovatelská služba.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Krizová pomoc.
Hodnoty v péči o seniory
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Dobrovolnické programy
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Zdravotně sociální práce v nemocnici Hana Lusková FNUSA

Kdo je zdravotně sociální pracovník? Zdravotně sociální pracovník by měl být nedílnou součástí zdravotnického týmu. Umí se orientovat v následné, dlouhodobé, ústavní, akutní či terénní návazné péči, orientuje se v úředních záležitostech, umí vyhodnotit funkční a zdravotní stav nemocného ve vztahu k jeho přirozenému prostředí (Janečková, 2005). Již za hospitalizace zdravotně sociální pracovník poskytuje pacientům, případně i jejich blízkým komplexní pomoc v obtížných situacích způsobených nemocí (Kuzníková, 2011).

Co zdravotně sociální pracovník VŽDY musí? Zdravotně sociální pracovník musí v první řadě dosáhnout potřebného vzdělání, aby mohl efektivně provádět svoji práci bez potřeby dohledu další osoby. Zdravotně sociální pracovník musí být vybaven dobrými komunikačními a organizačními schopnostmi, sociálním vnímáním, odbornými znalostmi, ale zároveň i schopností citového odstupu od problémů pacienta a jeho rodiny a musí být schopen objektivně vnímat vzniklý problém a možné komplikace. VŽDY musí respektovat pacientova lidská práva a důstojnost. VŽDY musí jednat s úctou, bez ohledu na věk, pohlaví, vyznání či barvu pleti.

Náplň práce zdravotně sociálního pracovníka.. OBECNĚ Analytická činnost - snaha o detailní poznání skutečností a podrobností o pacientovi a jeho zázemí Metodická a koncepční činnost - tvorba plánu úkonů či následné péče, na základě vytvoření myšlenkové osnovy Vedení sociální agendy - vedení evidence pacientů, kteří se stali středo-bodem sociálního šetření a plánování následné péče (Matoušek,Koláčková,Kodymová, 2005)

Náplň práce zdravotně sociálního pracovníka.. KONKRÉTNĚ sociální poradenství zřizování následné péče detenční řízení jednání s úřady a organizacemi v zájmu klienta zajištění sociálního pohřbu

Jinými slovy - den zdravotně sociálního pracovníka v nemocnici.. Zdroj: autor

Sociální skupiny ve zdravotně sociální práci.. S jakými sociálními skupinami se můžeme setkat v nemocnici? Jaká je, dle Vás, nejfrekventovanější sociální skupina, se kterou zdravotně sociální pracovník pracuje?

Sociální skupiny ve zdravotně sociální práci.. Senioři Lidé bez domova Lidé v produktivním věku Zrakově či sluchově znevýhodnění Národnostní menšiny

Specifika zdravotně sociální péče u seniorů.. I když stáří není nutno nevyhnutelně spojovat s nemocí, je prokázáno, že senioři jsou nemocí postiženi více než ostatní skupiny lidí, a proto je jim potřeba věnovat větší pozornost (Haškovcová, 2012). Stáří je obtížně definovatelnou fází života, v níž se nápadněji projevuje involuce, souhrn involučních změn, se zhoršováním zdatnosti, odolnosti a adaptability organismu. (Kalvach a Onderková, 2006)

Specifika zdravotně sociální péče u seniorů.. Jak byste charakterizovali seniory?

Informace potřebné k vytvoření plánu následné péče u seniorů.. Iniciály klienta. Rodinná anamnéza + kontakt na rodinného příslušníka či osobu blízkou. Sociální zázemí. Ekonomická situace klienta. Vize klienta do budoucnosti.

Možnosti následné péče u seniorů... Terénní služby Pečovatelská služba Domácí péče Osobní asistence Ambulantní zařízení Denní stacionář Pobytová zařízení Domov pro seniory Domov pro seniory se zvláštním režimem Přechodný pobyt Zdroj: ZÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. Předpis č. 108/2006 Sb., zdroj: SBÍRKA ZÁKONŮ ročník 2006, ze dne 31.3.2006 [online]. [cit. 2014-15-3]. Dostupné z: http://www.mpsv.cz/files/clanky/7372/108_2006_Sb.pdf

K zamyšlení.. „Světy zdravotní a sociální péče se vzájemně prolínají do té míry, že jejich pěstování v odlišných a vzájemně nekompatibilních systémech je nehumánní marnotratností (MUDr. Pavel Vepřek).“

Bibliografické citace: HAŠKOVCOVÁ, Helena. Sociální gerontologie, aneb, Senioři mezi námi. 1. vyd. Praha: Galén, 2012. ISBN 978-80-7262-900-8 JANEČKOVÁ, H. Sociální práce se starými lidmi. In MATOUŠEK, O.- KOLÁČKOVÁ, J.- KODYMOVÁ, P. (eds.) Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2005.ISBN 80-7367-002-x KUZNÍKOVÁ, Iva. Sociální práce ve zdravotnictví. 1. vyd. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3676-1 MATOUŠEK, Oldřich, Pavla KODYMOVÁ a Jana KOLÁČKOVÁ. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Vyd. 1. Praha: Portál, 2005.ISBN 80-7367-002-x ONDERKOVÁ, Alice. Ošetřovatelská abeceda. Brno: Moravskoslezský kruh, 2008. ISBN 978-80-254-2787-3 ZÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. Předpis č. 108/2006 Sb., zdroj: SBÍRKA ZÁKONŮ ročník 2006, ze dne 31.3.2006 [online]. [cit. 2014-15-3]. Dostupné http://www.mpsv.cz/files/clanky/7372/108_2006_Sb.pdf

Děkuji za Váš čas a přeji příjemný den