Příklady dobré praxe v každodenním provozu svazků obcí XV. finanční konference SMO ČR 2012 Praha, 29. – 30. listopadu 2012 Bc. Lukáš Vlček Město Pacov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Spolupráce s mikroregiony
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
Městský úřad v Říčanech, Masarykovo náměstí 53/40, Říčany, Tel: , PROJEKT Říčany pro Vás … SNÍŽENÍ CEN ENERGIÍ PRO DOMÁCNOSTI.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Začlenění a úloha UNIV 2 ve struktuře regionální odborné školy technického zaměření Ing. Vladimír KEBERT, CSc Ředitel SOŠ a SOU Hořovice.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Příklad dobré praxe v každodenním provozu svazků obcí Brno, 6. května 2014 Bc. Lukáš Vlček Město Pacov – starosta DSO Stražiště - předseda.
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Fond Vysočiny Celkový objem finančních prostředků Fondu Vysočiny – 81,4 mil Kč Dílčí cíl Programu rozvoje kraje – 3.2 Podpora rozvoje telekomunikačních.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Půjčky NNO v rámci grantového schématu „Podpora sociální integrace v Olomouckém kraji“ při SROP.
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
XV. celostátní finan č ní konference , Praha Přínosy meziobecní spolupráce Svazek měst a obcí Krkonoše a formy spolupráce veřejného sektoru.
Příprava na programovací období Teze meziobecní spolupráce Jaromír Jech XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
„OBCE SOBĚ“ projekt meziobecní spolupráce Jak vnímáme meziobecní spolupráci na Rakovnicku Výsledky Dotazníku 1. část.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Role dobrovolných svazků obcí (DSO) v ČR při centrálním zadávání 1 Ing. Lukáš Vlček starosta města Pacova předseda Regionální komise Svazu měst a obcí.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Projekt Centra společných služeb(CSS) realizovaný Svazem měst a obcí ČR Projekt Centra společných služeb č. CZ /0.0/0.0/15_019/ Operační.
Představení dodatku smlouvy s DSO
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Profesionalizace práce DSO
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
I. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

Příklady dobré praxe v každodenním provozu svazků obcí XV. finanční konference SMO ČR 2012 Praha, 29. – 30. listopadu 2012 Bc. Lukáš Vlček Město Pacov – starosta DSO Stražiště - předseda

ČR: 10,2 mil. obyvatel, % populace žijící v urbanizovaném území: 73 % Rakousko: 8,2 mil. obyvatel, % populace žijící v urbanizovaném území: 67 % Polsko: 38,5 mil. obyvatel, % populace žijící v urbanizovaném území: 61 % Německo: 82, 3 mil. obyvatel, % populace žijící v urbanizovaném území: 74 % Slovensko: ČR: 5,5 mil. obyvatel, % populace žijící v urbanizovaném území: 56 % Česká republikaRakouskoPolsko do 199 obyvatel1661do méně jak a více a více5 5 celkem6258celkem2359celkem2491 Sídelní struktura ČR a vybraných okolních států

roztříštěný systém X vysoká úroveň demokracie SVAZKY OBCÍ a MĚST založené na dobrovolnosti (mikroregiony)

Spolupráce obcí v ČR Zpravidla dvě základní kategorie a)Spolupráce založená k jednooborovému účelu např.: svoz odpadů, provozování vodohospodářské infrastruktury apod. b) Více oborově založená spolupráce 4

DSO Mikroregion Stražiště Vznik v roce členů – 1 město, 1 městys, 18 obcí -územní pokrytí shodné s ORP Pacov -cca 15 tis. obyvatel Oblasti činnosti: - management mikroregionu - dotační poradenství a související služby pro obce - realizace rozvojových projektů - vzdělávání – organizování vzdělávacích kurzů pro veřejnost a další profesní vzdělávání Zkušenosti s projekty ze SROP, OPLLZ, PRV, OPŽP, ROP Jihovýchod, dotační programy ministerstev ČR a kraje Vysočina Příklad víceoborové spolupráce obcí

Realizované projekty -cestovní ruch a propagace regionu -občanská vybavenost obcí -infrastrukturní projekty -vzdělávání -životní prostředí – výsadby zeleně, projektová příprava systémů čištění odpadních vod -datové sítě

Fungování systému spolupráce obcí -Systém funguje na základě profesionálního aparátu zaměstnanců svazku obcí, kteří mimo jiné zajišťují: -Přípravu žádostí do jakýchkoli dotačních programů kraje Vysočina, ministerstev, nadací, operačních programů apod. -Řízení projektů členských obcí z pohledu dotace – monitorovací zprávy, závěrečná vyhodnocení, publicita projektů apod. -Přípravu a realizaci výběrových řízení, administraci profilů veřejných zadavatelů pro jednotlivé obce -Příprava a realizace společných výběrových řízení na nákup komodit, energií či stavebních prací značná úspora nákladů -Management přípravy projektových dokumentací pro projekty členských obcí 7

8 Fungování systému spolupráce obcí -Hlavní úkoly svazku obcí? -Snížit provozní náklady členských obcí -Pomoc s běžnou administrativou -Public relations regionu

9 Výsledné efekty -Vysoká úspěšnost členských obcí v dotačních programech -Zvýšená absorpční kapacita členských obcí z pohledu množství realizovaných projektů -Nižší provozní náklady členských obcí -NULA kontrol, kde výsledkem je výrazná korekce či vrácení dotace -Zajištění všech zákonných parametrů obcí vůči veřejným zakázkám

10 Kolik že to vlastně stojí? -Roční provozní náklady na administrativní pomoc členským obcím cca: 1 mil. Kč -Zdroje financování: -Platby za služby: cca 75 % - platby za konkrétní služby, postupná eliminace fixních členských příspěvků -Vlastní hospodářská činnost svazku obcí: cca 25 % -Provozování vlastní datové sítě, propojující území členských obcí

11 Proč svazky obcí ? -obce uchovají svoji autonomii a tudíž blízký vztah k občanům - uchování vysoké úrovně demokratických principů v území -fungující svazek obcí napomáhá k definování potřeb území – integrovaný rozvoj území -kvalitnější úroveň komunikace mezi obcemi -úspora nákladů a zefektivnění provozu obcí -rozvoj nových možností, především pro menší obce

12 Základní podmínka kvalitně fungujícího svazku obcí PROFESIONALIZACE

Děkuji za pozornost Lukáš Vlček Město Pacov Náměstí Svobody 320 tel.: