Zpracování půdy = soustava na sebe navazujících mechanických zásahů, kterými se vytvářejí optimální podmínky pro růst a vývoj pěstovaných rostlin. Půda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pěstování trav na semeno
Advertisements

KRMNÁ ŘEPA (Beta vulgaris L.).
(Trifolium pratense L.)
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Systémovým řešením z jedné ruky nabízí
Půdní úrodnost, výživa a hnojení, zpracování půdy a předseťová příprava a setí v ekologickém zemědělství.
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
HRÁCH SETÝ (Pisum sativum).
VOJTĚŠKA SETÁ (Medicago sativa).
Jetel luční Trifolium pratense.
SLUNEČNICE ROČNÍ (Heliantus annus).
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Publikace vznikla v rámci projektu OPVK.
Střední odborná škola veterinární, mechanizační a
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
KONOPÍ SETÉ (Cannabis sativa). SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté2 Hospodářský význam konopí  Konopí se pěstuje na výrobu vlákna, oleje a.
PROJEKT – ZEMĚDĚLSKÉ SYSTÉMY I. Ječmen Jarní
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Předseťová příprava půdy
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Cibule obecná.
CUKROVÁ ŘEPA (BETA VULGARIS)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
HRÁCH ROLNÍ PELUŠKA (Pisum sativum).
Magisterský studijní program FVL a FVHE
Pěstování trav na semeno
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1.,2.,3. Téma: Pěstování rostlin
Modernizace výuky odborných předmětů
Vojtěška setá (Medicago sativa L.)
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
Pěstování trav na semeno
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
Rekultivace skládek Kruh: 205. Rekultivací skládky rozumíme činnost směřující k vytvoření podmínek, za nichž je možno území skládky následně využít v.
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
SVAZENKA VRATIČOLISTÁ (PHACELIA TANACETIFOLIA)
Pšenice jarní David Švarc.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
Pěstování trav na semeno
Pěstování trav na semeno
PROSO SETÉ (Panicum miliaceum L.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1., 2., 3. Téma: Pěstování Rostlin
Pěstování trav na semeno Lipnice bahenní (Poa palustris)
Pěstování trav na semeno
01.11 Projekt pro úpravy a osetí cvičného pozemku ve dvoře Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě Datum ověření ve výuce: Téma: Příprava pozemků – mechanizace v zemědělství Tématický okruh: Jarní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jak zlepšit – jak změnit – lze vytvořit půdu „novou“?
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! KRAJINA – PŮDA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY,
Transkript prezentace:

Zpracování půdy = soustava na sebe navazujících mechanických zásahů, kterými se vytvářejí optimální podmínky pro růst a vývoj pěstovaných rostlin. Půda se zpracovává : Kypřením a drobením Obracením a mísením rovnáním utužování

Důvody pro zpracování půdy: 1. provzdušnění 2. Zlepšení fyzikálního stavu 3. Zlepšení podmínek pro růst rostlin 4. Zlepšení biologické činnosti v půdě 5. Zapravení zbytků rostlin do půdy 6. Zapravení hnojiv do půdy 7. Ničení choroboplodných zárodků a škůdců 8. Svrchní provzdušněná vrstva se dostává do spodních vrstev

Zpracování půdy A) Základní zpracování půdy B) Předseťové zpracování půdy

A) Základní zpracování půdy Kdy se provádí? Jaký má význam V období od sklizně předchozí plodiny až do začátku vlastní přípravy půdy pro setí a sázení Obnovuje strukturu půdy Zapracují se zbytky rostlin,hnojiva a pesticidy Ničí choroby, plevele, škůdce Upravuje vodní a vzdušný režim A co sem patří? Podmítka Orba Rigolování

1. Podmítka je druh mělké orby, která se provádí po sklizni porostu - hlavně obilovin. Podmítat se má bezprostředně po sklizni! 5 – 15 cm Hloubka : Čím : Podmítací pluhy, diskové podmítače Význam: Nakypření povrchu, hospodaření s vláhou. eliminace plevele Ničení chorob a škůdců Předpoklady pro následné zpracování půdy

diskový podmítač Podmítací pluh

2. Orba Orba je způsob úpravy zemědělské půdy. Účelem je rozrušit a provzdušnit její povrch do hloubky , zapravit posklizňové zbytky, statková a průmyslová hnojiva, zelené hnojení a zamezení růstu plevelů.

Hloubka orby se řídí vlastnostmi půdy a požadavky pěstované plodiny Hloubka orby se řídí vlastnostmi půdy a požadavky pěstované plodiny. Hloubka orby je omezena hloubkou ornice. podle hloubky rozlišujeme: mělká orba (5-18 cm) – podmítka, pro setí letních plodin, střední orba (20-24 cm) – setí ozimů, pro jarní výsev a výsadbu, výsadba zelenin po jiných plodinách, zapravení hnoje a kompostu hluboká orba (max. 30 cm) – na podzim, pro jarní výsev např. mrkrev, petržel, nebo podnože ve školkách Rygolování - výsadba sadů a vinic , chmelnic

podle způsobu rozlišujeme: Do figury Záhonová orba : Do roviny a) Do skladu b) Do rozoru  od středu končí se u krajů  začínáme u středu pozemku tzv. rozpichem – sklad  další jízdy přikládají půdu směrem ke středu pozemku  začíná se orat od okraje záhonů  postupuje se do středu, kde vzniká tzv. rozor

Orba s obrácením půdní skrývky Poloha překlápěných skýv při různé hloubce orby Orba s předrasličkou a bez předradličky

Orba do rozoru

Orba do skladu

Orba se provádí: Pluhy rotačními Pluhy talířovými Pluhy radličkovými

Používaná technika Nesené pluhy

Polonesené pluhy

Rytí Ruční zpracování půdy, do hloubky 10-25cm, na menší plochy

Zdůvodněte proč se zpracovává půda. Které druhy základního zpracování znáte? Co víte o podmítce Jaký význam má orba, jaké druhy orby znáte?

B) Předseťové zpracování půdy Soustava předseťového zpracování půdy tvoří operace, které se dělají po základní přípravě půdy a před vlastním setím nebo sázením. Cílem je : 1. Urovnat povrch pozemku 2. Rozdrobit hroudy 3. nakypřit, nebo utužit povrch 4. Ničit plevele 5. Zapravit půdní hnojiva, nebo pesticidy

Základní pracovní operace předseťové přípravy jsou : 1. Smykování 2. Vláčení 3. Kypření 4. válení

1. Smykování = urovnání povrchu půdy smykem, drobí se hroudy a předchází se přesychání hřebenů naoraných brázd, ničí se plevel a kypří se povrchová vrstva půdy Jak? Kdy? Vždy šikmo na směr brázd Když oschnou hřebeny brázd

2. Vláčení = plošné prokypření ornice bránami, kdy se vrchní vrstva půdy především kypří a drobí, za současného urovnání povrchu. čím Kdy? Hřebové brány Radličkové Síťové Luční Rotační Kývavé …….. Když má půda přiměřenou vlhkost, aby se nelepila nebo naopak neprášila, příprava půdy před setím

3. Kypření =provzdušnění orniční vrstvy, tímto úkonem se půda kypří, drobí a částečně promíchává bez obracení. Používá se pro přípravu zorané, ulehlé půdy k setí nebo sázení, k rozdrobení hrudkovité oranice, k ničení plevelů a k zapravení hnojiv a pesticidů do půdy.

Kypřiče:

nakypření do nastavené hloubky ploché seříznutí půdy v celé šíři záběru urovnání pozemku uvláčení rovnoměrné rozprostření rostliných zbytků uválení

4. Válení = urovnání a utužení povrchové vrstvy půdy. Urychluje se jím sedání půdy, zvyšuje se vzlínavost vody, drtí se hroudy, rozrušuje se půdní škraloup, ničí se škůdci, připravuje se seťové lůžko , po setí se přitlačuje půda k semenům. Používají se různé druhy válců, podle funkce, kterou plní při zpracování půdy.

Cambridge válce

Dle času, kdy připravujeme půdy k výsevu a výsadbě rozlišujeme : Podzimní přípravu Jarní přípravu Přípravu během vegetace V současné době se jednotlivé operace vlastní přípravy provádí najednou pomocí tzv kombinátorů.

Příprava půdy v prostorech zahradnických staveb Většina druhů zahradnických staveb vyžaduje hluboké , propustné a kypré půdy s tlustší vrstvou ornice, dobře zásobenou živinami, s hrudkovitou strukturou a dobře zpracované. Na rozdíl od polní výroby půdu zpracováváme a urovnáváme pečlivěji, proto zde více používáme rotační, popř. vibrační mechanizační prostředky (kultivátory).

Zdůvodněte předseťovou přípravu půdy Které jsou základní operace předseťové přípravy půdy Co je cílem smykování a vláčení Kdy a jak se provádí kypření Zdůvodněte použití válců Navrhněte postup prací při přípravě půdy ve skleníku pod rajčata