Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KONOPÍ SETÉ (Cannabis sativa). SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté2 Hospodářský význam konopí  Konopí se pěstuje na výrobu vlákna, oleje a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KONOPÍ SETÉ (Cannabis sativa). SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté2 Hospodářský význam konopí  Konopí se pěstuje na výrobu vlákna, oleje a."— Transkript prezentace:

1 KONOPÍ SETÉ (Cannabis sativa)

2 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté2 Hospodářský význam konopí  Konopí se pěstuje na výrobu vlákna, oleje a fytinu, ze kterého se vyrábí lék proti chudokrevnosti.

3 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté3 Biologická charakteristika konopí  Konopí patří do čeledi konopovitých.  U nás jsou vhodné podmínky pro pěstování na vlákno i na semeno.  Kořenovou soustavu tvoří hlavní vřetenovitý kořen a postranní kořínky.  Stonek je vzpřímený, vysoký 2-3 m a rozdělený kolínky.  Čím má méně kolínek, tím má jakostnější vlákno.

4 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté4 Biologická charakteristika konopí  Nejdůležitější částí stonku jsou svazky vláken.  Listy mají různý tvar a velikost, jsou trojčetné až třináctičetné.  Samčí květenství je lata.  Samičí květenství vyrůstá na vrcholové části rostliny a tvoří semeník.  Opyluje se větrem.  Plodem je jednosemenná nažka a HTS je 16-23g.

5 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté5 Biologická charakteristika konopí Plodem konopí setého je nažka

6 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté6 Požadavky na prostředí konopí  Konopí vyžaduje teplejší polohy s průměrnými teplotami 17–18 °C.  Má velké nároky na vodu.  Půdy vyžaduje strukturní, středně těžké, hlinité a dobře zásobené humusem.  Optimální pH půdy je 7-7,6.  V osevním postupu ho zařazujme po plodinách hnojených chlévským hnojem.

7 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté7 Požadavky na prostředí konopí Porost konopí setého

8 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté8 Výživa a hnojení konopí  Konopí potřebuje lehce přístupné živiny. Organické hnojení:  Dávka chlévského hnoje činí 30 t/ha a zaoráváme ho na podzim. Hnojení dusíkem:  Celková dávka je 60–100 kg.  Dávku dusíku zapravujeme najednou při předseťové přípravě.  Používáme hnojiva: síran amonný a dusičnan amonný s vápencem.

9 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté9 Výživa a hnojení konopí Hnojení fosforem a draslíkem:  Dávka fosforu je 40–60 kg/ha a používáme superfosfáty.  Dávka draslíku je 80–120 kg/ha a používáme síran draselný.  Fosforečná a draselná hnojiva zapravujeme do půdy při podzimní orbě.

10 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté10 Příprava půdy pro konopí  Obvykle začínáme pod- mítkou, po které následuje zaorávka hnoje na střední hloubku.  Na jaře pozemek smyku- jeme a po rozmetání průmyslových hnojiv uvláčíme.  Před setím povrch půdy zpevníme lehkým válcem.

11 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté11 Setí konopí  K setí používáme kvalitní zdravé mořené osivo.  Konopí vyséváme při teplotě půdy 10 °C.  Způsob setí se řídí účelem pěstování.  Při výrobě vlákna se konopí vysévá do řádků širokých 7,5–12,5 cm s výsevkem 100–120 kg/ha a hloubkou setí 4–6 cm.  Při výrobě semene je šířka řádků 50–70 cm, výsevek 14–15 kg/ha a hloubka setí 4-6 cm.  Po zasetí se půda zpevní lehkým válcem.

12 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté12 Setí konopí

13 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté13 Ošetřování porostu konopí  Provádíme ničení půdního škraloupu ježkovými válci.  Dále provádíme odplevelení a kypření plečkováním a chemickou likvidaci škůdců případně plevelů.

14 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté14 Sklizeň konopí  Sklizeň na vlákno probíhá v době, kdy plně kvete 75–100 % samčích rostlin.  Konopí se kosí žacím strojem.  Po sklizni se pokosené stonky nechají zaschnout na strništi a poté se vážou do snopků.  Stonky se máčejí po vytřídění v tírnách.  Konopí na semeno se sklízí, když jsou semena ve spodní třetině květenství v plné zralosti.  Výnos stonků je 6-8 t/ha a výnos semen je 0,4–0,8 t/ha.

15 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté15 Sklizeň konopí

16 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté16 Sklizeň konopí

17 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté17 Opakování  Jaký je význam pěstování konopí?  Popište postup při setí konopí.  Jakým způsobem dochází u konopí k opylení?  Jaký je výnos u této rostliny?

18 SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté18 Použité zdroje  Kuchtík, F., Procházka, I., Teksl, M., Valeš, J.: Pěstování rostlin II. - Celostátní učebnice pro střední zemědělské školy. Nakladatelství FEZ, Třebíč, 1995  http://www.mendelu.cz http://www.mendelu.cz  http://www.etext.czu.cz http://www.etext.czu.cz  http://www.biolib.cz http://www.biolib.cz  http://cs.wikipedia.org http://cs.wikipedia.org


Stáhnout ppt "KONOPÍ SETÉ (Cannabis sativa). SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté2 Hospodářský význam konopí  Konopí se pěstuje na výrobu vlákna, oleje a."

Podobné prezentace


Reklamy Google