31.3.20151 Hodnotový rámec veřejné politiky Veřejné politiky VSFS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

PKML.
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2013 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Města ČR – orientace na mapě
úmluva o právech dítěte
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
PRAKTICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Trvale udržitelný rozvoj v koncepci rozvoje obcí, měst a regionů v čr
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Pes …a jeho plemena.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Animace Demo Animace - Úvodní animace 1. celé najednou.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Zábavná matematika.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
IDEOVÁ KONFERENCE TOP 09 Olomouckého kraje Konzervativní hodnoty a politika 21. století – , Olomouc Anna Putnová.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Náhoda, generátory náhodných čísel
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Fyzika 2 – ZS_4 OPTIKA.
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
Úkoly nejen pro holky.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
END 1.Přítelem 2.Druhem 3.Milencem 4.Bratrem 5.Otcem 6.Učitelem 7.Vychovatelem 8.Kuchařem 9.Elektrikářem 10.Instalatérem 11.Mechanikem 12.Návrhářem 13.Stylistou.
Přednost početních operací
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Veřejná politika a veřejný zájem
POLITICKÉ IDEOLOGIE A JEJICH ZÁKLADNÍ PROUDY
Veřejná politika a veřejný zájem Veřejné politiky VSFS.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
4. Etika a veřejná politika. Normativní modely veřejných politik.
Stát Definice, funkce, typy.
Transkript prezentace:

Hodnotový rámec veřejné politiky Veřejné politiky VSFS

Veřejné politiky a realizace veřejného zájmu Zájem celé nebo podstatné části společnosti (veřejnosti), směřuje k všeobecnému blahu a dobru: veřejně prospěšné záležitosti- obecný zájem nad zájmem jedince Druh orientace politiky, který podporuje rozvoj společnosti a řešení jejích reálných problémů. Může být za této situace také proti té části jednotlivců či skupin, která má zájmy protikladné. (pravicový extremismus, ochrana přírodního a kulturního dědictví, otevření pracovního trhu)

Konflikt veřejného zájmu Různé sociální skupiny – různé hodnotové orientace ŽP x ekonomika KD x ekonomika Zdraví obyvatel x ekonomický rozvoj Sociální spravedlnost x hospodářský růst Bezpečnost x ochrana soukromí Psi x děti (veřejný prostor) Dopravní obslužnost x podpora místních podnikatelů Rozšiřování silnic x chodníky, prostor pro pěší Budování hřišť x klid obytných zón

4 Budování veřejného prostoru

Konflikt v rámci sektoru šetrné energie x tvář krajiny

Identifikace a realizace VZ Bez nadhistorické platnosti Kulturní diference Obsah pojmu VZ se v daném konkrétním prostoru a čase musí vždy znovu hledat v procesu komunikace všech, jichž se konkrétní řešený problém dotýká – teritoriálně diferencované! Jaké jsou ekonomické zdroje, lidské zdroje, priority, postoje společnosti k řešení problému, právní status

10 Hodnotový rámec VZ Vztah člověka k přírodě (kořistnický x vědomí sounáležitosti) Vztah jedince ke společnosti (individualismus a soutěživost, kolektivismus x kooperace mezi jedincem a společností Vztah k toku času a smyslu dějin (idea kvantitativního růstu x kvalitativní rozvoj lidské společnosti) Vztah ke smyslu vlastního života (konzumní způsob x kvalita života, uvědomělá skromnost) Vztah ke svobodě a odpovědnosti (důraz na lidská práva a svědomí + respektování odpovědnosti!) Vztah k úrovni našeho poznání (pýcha rozumu x opatrnost při lidských zásazích do přírody a společnosti)

Hodnotový rámec VZ Vztah k vlastnímu životu (odcizení, oslabení pudu sebezáchovy a zpětných vazeb) Vztah k budoucím generacím (preference krátkodobých zájmů x respektování dlouhodobých důsledků lidské aktivity) Vztah k odlišným názorům a jiným civilizacím (tolerance) Vztah ke společným věcem (participativní demokracie x rezignace na spolurozhodování

Přijatelnost různých podob chování vůči příslušníkům jiných etnik a náboženství (v %) Přijatelnost Vietnamci Romy Němci Albánci lze nelze lze nelze lze nelze lze nelze Kamarádění s 55,5 6,2 44,1 15,9 72,4 4,3 46,5 8,9 Spolupráce s 52,8 9,1 43,5 20,2 74,2 4,9 44,1 9,4 Chodit s někým 17,3 29,8 5,9 38,9 52,4 12,2 19,3 23,3 Vzít si někoho 16,2 39,9 6,2 46,3 51,0 15,5 17,1 30,9 Přijatelnost Afričany Ukrajinci katolíky muslimy Kamarádění s 61,6 5,3 53,9 9,3 78,6 2,3 40,7 18,5 Spolupráce s 56,8 5,3 50,6 10,3 79,7 2,0 44,3 15,9 Chodit s někým 26,8 19,4 25,7 23,6 56,2 8,9 13,1 33,8 Vzít si někoho 23,2 27,6 23,7 30,1 54,5 12,9 10,5 44,3

Domníváte se, že pokud by měl každý občan ČR právo zastřelit na svém pozemku či v domě člověka, který tam neoprávněně vstoupil a je evidentní, že jde páchat trestnou činnost, došlo by k výraznému snížení trestné činnosti páchané formou vloupání, ozbrojených přepadení ?

Hodnotový rámec VZ Různé ideje a koncepce veřejného blaha v závislosti na hodnotové soustavě společnosti Neoliberalismus (libertinismus) Úplné rovvnostářství Konzervatismus Kritérium lidské důstojnosti Kultivace a uplatnění lidského potenciálu Udržitelný způsob života