KOŽEŠINY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1.Význam kosmetického účinku šamponu
Advertisements

13. Přednáška TZO Kůže, usně, kožešiny
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
BIOLOGIE ČLOVĚKA SOUSTAVA TĚLNÍHO POKRYVU
Kůže a kožené zboží.
Přídatné kožní orgány Potní žlázy
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Maso Bc. Miroslav Kříž.
VEJCE 293, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, 2.ročník,
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Povrch těla člověka.
52_INOVACE_ZBO2_0364Ho Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Obratlovci povrch těla
Kůže MUDr. Vladimír Compeľ.
STRUKTURA A VLASTNOSTI DŘEVA
52_INOVACE_ZBO2_0464Ho Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Povrch těla - kůže.
VY_52_INOVACE_ZBO2_5964HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Velkoplošné aglomerované materiály.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Tělní pokryv Jana Machová.
STAVBA DŘEVA, VLASTNOSTI, VADY
Částicová stavba látek
52_INOVACE_ZBO2_0964Ho Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
52_INOVACE_ZBO2_6464HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Kůže.
Povrch lidského těla Filip Bordovský.
52_INOVACE_ZBO2_6164HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
MASO.
VY_52_INOVACE_ZB03_1064TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Druhy textilních materiálů
Použití a údržba textilií
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
SAVCI Největší rozvoj savců = TŘETIHORY (před 65 miliony let = éra savců Pronikali do všech ekosystémů Čtvrtohory = éra člověka.
Jakost potravin.
Příprava dřeva sušení dřeva, hydrotermická úprava, impregnace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
TĚLNÍ POKRYV OBRATLOVCŮ Přírodopis VIII.. Povrch těla  Ochrana před vnějším prostředím  Kůže:  pokožka  škára  Kožní útvary (deriváty):  šupiny.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví.
VLK OBECNÝ Tereza Mičkova 8.A. OBSAH Zařazení Jak vypadá ? (obecné informace) Rozdíly mezi psem a vlkem Zajímavostí Obrázky Zdroje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Kůže Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA Veronika straková.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
KOŽENÉ ODĚVY- přírodní materiály
VY_52_INOVACE_24_01_význam kůže
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Povrch lidského těla Autor: Mgr. Jana Bieliková Datum:
Posklizňová úprava zrna
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PŘÍRODNÍ KOŽEŠINOVÉ ODĚVY
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Vejce Vejce – pouze slepičí
Transkript prezentace:

KOŽEŠINY

Stavba kožešinové kožky Kožešinová kožka se skládá ze dvou hlavních částí: vlastní kůže (řemen) kožešinová srst (vrstva chlupů) Plošné rozdělení kožky Kožka se dělí na několik částí podle kvality srsti.

Celoplošné rozdělení kožky Čílko Hrdlo Vaz Hřbet Bříško Zadek Chvost Líčko Čumák Hřbítek Zadní a přední slabina Zadní nožky, Přední nožky

Kožešinová srst SRST- souborně různé typy chlupů, které tvoří kožešinu zvířete. Vlastnosti - hustota, délka, jemnost, pružnost, lesk, zbarvení, trvanlivost, celkový vzhled. Srst se skládá z různých typů chlupů, které se liší tvarem, strukturou, zbarvením, rozměry a pod. Zvířecí chlupy - vláknité rohovité útvary, mají podobnou základní stavbu, jsou složeny z keratinu. Chlup má dvě hlavní části: 1. kořen(pod pokožkou) 2. stvol(nad pokožkou)

Vývoj kořene a růst zvířecího chlupu Zárodek chlupu, tvorba papily, vznik chlupového kužele, rostoucí( papilový ) chlup.

Schéma tvorby nového chlupu

Základní tvary šupinek kožešinových chlupů 1-5 neprstencovité, 6-8 prstencovité, 9 dlaždicovité B

Různé tvary dřeně 1- chlup bez dřeně, 2 -přerušovaná dřen, 3 -husté ostrůvky dřeně, 4 -nepřetržitá dřen, 5 -podlouhlé ostrůvky dřeně Jaké znáte dřeně vláken?

Chlupové proudy Směr srsti na kožešině je udáván držením těla zvířete. Je přizpůsoben stékání vody, proudu vzduchu a pod. V určitých plochách je směr chlupů stejný. Příklad: U lenochoda je směr srsti opačný, od břicha ke hřbetu, protože většinu života visí na stromě břichem nahoru.

Chlupové proudy Rozbíhající se a sbíhající se do středu (hvězdičky a víry) Sbíhající se různě do hřebenu Rozbíhající se různě z pěšinek

Uspořádání chlupů v srsti Nerovnoměrné V řádcích Ve svazečcích Ve skupinách

Konzervování, sběr a třídění kožišin Získávání kožišnických kožek: kožešinová zvěř se dělí na domáci chov a volně žijící zvěř. Po lovu, nebo porážky nasleduje stahování kožky, konzervování, skladování, třídění a následuje prvovývoba. Stahování- na plocho, do pytlíku od zadku, do pytlíku od čumáku

Konzervování kožek Čerstvě stažená kožka obsahuje kolem 65% vody a organické látky, proto kožka rychle podléhá bakteriologickým a enzymatickým změnám. Bez vhodné konzervace není možná další přeprava a zpracování. Konzervace začíná hned po stažení kožky. Je nutné, aby kožka vychladla. Zbavení krve, tuku, vaziva, bláta, nečistot.

Konzervování kožek Zabránění rozkladním procesům: snížení teploty, snížení obsahu vody a tuku, přidání látek, zabraňujících rozkladu, ničí rozkladné bakterie, nebo mění stavbu bílkovin. Způsoby konzervování: sušení, solení (mokrosolení), suchosolení, kvašení, mrazení a chlazení, piklování (pikl - tekutina obsahující směs soli a kyselin). Po konzervaci nastává sběr od výrobců a zpracovatelů, třídění a další výroba.

Jakost kožešnické kožky Vliv na jakost: životní podmínky(zeměpisné a klimatické podmínky, výživa, choroby, způsob chovu), původ (provinience),roční období(výměna srsti- línaní), stáři zvířete, pohlaví, individuální rozdílnosti.

Vady kožišnických kožek vznikají za života zvířete(chov,choroby, špatná výživa, působení kožních chorob, způsob života) při lovu, nebo porážce(průstřely,krevní podlitiny, zakrvavení chlupů ,opálený chlup, potrhání kožky apod.) při stahování kožky při konzervování (poškození chemikáliemi, spálení pokožky, deformace, nesprávná konzervace) při uskladnění (dlouhé skladování, zplesnivění, pohnití, vyrudnutí přírodního odstínu, poškození moly, kožojedy, myšmi, šváby, zapaření) při balení a dopravě při přípravě kožek do výroby

Kožešinová zvířata Kožešiny se zpracovávají ze všech kožešinových zvířat. Exotičtější a méně dostupné jsou dražší a známkou luxusnějších výrobků. Názvy vyčiněných kožešin jsou většinou podle zvířat, ale jsou i výjimky: Ondatra – kožešina bizam

Kožešiny

Další názvy kožešin Pes Králičina Koník - z hříběte domácího Liška Ovčina Goljak – ze zmetku ovce karakulské Perzián – z jehněte usmrceného tři dny po narození Kozina – charakteristické víry v chlupu Bizam

Jak nakupovat kožešiny Jen v kamenných obchodech – u odborníků Pozor na některé povrchové úpravy – nemusí být stabilní Usně s tukovou úpravou rády pouští – doporučuje se oděv s podšívkou Ověřit zda výrobek má symboly údržby Vyhnout se kombinaci textilu a usně či kožešiny

Jak udržovat kožešinové výrobky kožešinové pláště věšet na tvarovaná ramínka a zapínat neskladovat ve vlhkých místnostech chránit je před prachem a sluncem provlhlé pláště jen kartáčovat po srsti a zvolna sušit při pokojové teplotě nežehlit, opravy a čištění svěřit odborníkům v letním období často větrat

Jak udržovat kožené výrobky k odstranění skvrn nepoužívat minerální oleje nebo rozpouštědla výrobek nesušit v těsné blízkosti tepelného zdroje, je třeba jen zavěsit na tvarované ramínko a nechat volně uschnout neskladovat kožené oděvy v plastikových pytlích čištění svěřit čistírnám speciálně určeným k čištění těchto výrobků k pravidelné údržbě výrobku používat ochranné přípravky