Vývojová psychologie úvod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genetika člověka.
Advertisements

Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
VÝVOJ LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Psychologie Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov01 Autor Mgr.
Vývojová psychologie Škola:
13. Psychický vývoj, jeho zákonitosti, periodizace - 1. cast.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
T1 Východiska. Řízení širší pojem než management chápeme jako vztah mezi prvkem, který řídí (řídící subjekt) a prvkem, který je řízen (řízený objekt)
– ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA
Vývoj člověka Ontogeneze.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
FTK UP Olomouc přednáška č. 5: Úvod do vývojové psychologie
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
Rozdíly mezi osobnostmi
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Člověk jako přírodní a společenská bytost
- zabývají se studiem živých soustav
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Základy psychologie – úvod
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Úvod do psychologie
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Vývojová psychologie Vývoj hry
Vztahy geografie k ostatním vědám
Systém psychologických věd
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Psychologické disciplíny I.ČástZákladníSpeciální.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Zákony vývoje.
Pedagogické disciplíny
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-01
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Socializace Kejřová.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Sociální psychologie.
Periodizace lidského vývoje
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Úvod do psychologie II. přednáška
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Dějiny psychologie současná psychologie.
Transkript prezentace:

Vývojová psychologie úvod Základní pojmy

Postavení VP v systému ψ věd Vývojová psychologie - vedle obecné psychologie základní teoretická disciplína Obecná psychologie vývoje Nemá vlastní aplikační oblast Aplikována v disciplínách jako jsou: - pedagogická psychologie - dětská klinická psychologie - některé úseky poradenské psychologie aj.

Předmět vývojové psychologie Vývoj psychiky, duševní vývoj jedince v průběhu celého života (od početí – narození – do smrti). Současné pojetí (life span) x dřívější tzv. dětská psychologie

Předmětné okruhy VP 1) Fylogeneze psychiky: - zaujímá nejdelší úsek - komparativní etologie, srovnávací ps. Zabývá se pozorováním a srovnáváním chování a učení různých druhů živočichů na rozdílném stupni evoluční řady.

Předmětné okruhy VP pokr. 2) Antropogeneze psychiky - historie druhu Homo sapiens - etnopsychologie, srovnávací sociologie, kulturní antropologie, psychohistorie Transkulturální studie – W. Wundt (1900 – 1920) – Psychologie národů (10 svazků)

Předmětné okruhy VP pokr. 3) Ontogeneze psychiky člověka v nejširším pojetí vývoj „početí – smrt“ studuje utváření hlavních struktur psychiky od narození do smrti, u řady autorů vč. nitroděložního života (poměrně čerstvá novinka – rozhodně ne samozřejmost!)

Předmětné okruhy VP pokr. 4) Aktuální geneze - zabývá se vývojem psychických procesů, např. ve vnímání, při řešení problémů, v průběhu učení, atd.

Tematické okruhy VP popis vývojových změn „hnací“ síly vývoje nacházení zákonitých /pravidelných/ souvislostí uvnitř řádu psychofyzických změn vytvoření konzistentní teorie (zobecnění), která by umožňovala vysvětlení pozorovaného

Další základní pojmy Vývojová psychologie – vývoj v širším pojetí, nadřazený pojem pro: Ontogenetická psychologie – obory: prenatální a perinatální psychologie, pedopsychologie – nověji psychologie dítěte, adultpsychologie, gerontopsychologie…

Změna, vývoj Změna – širší pojem než vývoj – tzn. ne každá změna je vývojová. Nevývojová změna: rozdíl mezi stavem A a B, které následují za sebou v čase a nemění jedince (hlad, nasycení) Vývojová změna: jedinec přestává být tím, čím je, mění se (např. růst anatomických struktur)

Změna pokr. Evoluční změna – směřující k určitému cíli, zdokonalování Involuční změna – úbytek některých schopností a adaptivních funkcí

Obecné znaky ψ vývoje Zákonitý proces, posloupnost na sebe navazujících fází, má pravidelné a zákonité vztahy k věk Celistvý proces, tj. vzájemná interakce složky somatické a psychické Za normálních okolností nezvratný proces

Obecné znaky ψ vývoje Postupná proměna z méně dokonalé úrovně k dokonalejší Ne zcela rovnoměrný a ne zcela plynulý proces Proces zvyšování osobní autonomie (přinejmenším do dospělosti)

Zákonitosti ψ vývoje (J.Švancara) Diferenciace (od difusních projevů k více diferencovanějším a specifičtějším) Interiorizace (narůstání ps. obsahů a funkcí – prostředí a kultura) Fixace (v průběhu vývoje se ps. funkce stále více fixují) Progrese a ireverzibilita

Vývojové procesy Zrání – biologická charakteristika, zráním se realizuje to, co je naprogramováno „vrozeně“ Učení – učením se uskutečňuje to, co není naprogramováno v dědičné výbavě

Činitelé duševního vývoje 1) dědičnost Dědičná výbava – tzv. genotyp Genotyp – celý soubor genů, který se podílí na vzniku genetické dispozice (možnost) Fenotyp – vlastnost organismu, která se projeví navenek (to, co se z možnosti realizuje)

Činitelé duševního vývoje 2) prostředí Souhrn různých aspektů v okolí jedince, které ovlivňují jeho vývoj Vlivy prostředí působící přes psychiku jedince (podnět – receptor – učení, zkušenost – vliv na vývoj jedince) Vlivy prostředí nepůsobící přes psychiku (působení nepřímé, např. přes tělo jedince – výživa, choroby…)

Vývojové stádium Stupeň, vývojové období – různé koncepce (Freud, Piaget, Erickson…) Jsou typická určitými změnami, tzv. vývojovými mezníky: Biologické Psychické Sociální

Vývojové mezníky pokr. Biologické – dané zráním (např. lokomoce) Psychické – dané interakcí vnitřních dispozic a učení (např. schopnost užívat logická pravidla kolem 7 let) Sociální – dané působením společnosti a dané kultury, v níž jedinec žije (nástup do ZŠ, plnoletost…)

Vývojové krize Označení pro více či méně konfliktní stavy, nastávající při přechodu z jednoho stádia vývoje do dalšího Příklady: Období batolecího vzdoru kolem 3 let Krize pubertální (krize dozrávání, krize identity)