PN přechod Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 9. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Advertisements

Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Elektrický proud Podmínky používání prezentace
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Příměsové polovodiče.
Elektrický náboj a pole
Vedení elektrického proudu v látkách I
PN přechod v el. poli.
Elektrický obvod I..
Princip polovodičové diody
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
26. Kapacita, kondenzátor, elektrický proud
Polovodičová dioda Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Elektromagnetické vlnění
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Polovodičová dioda a její zapojení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Polovodičová dioda.
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
zpracovaný v rámci projektu
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Polovodičová dioda.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Polovodičová dioda Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
USMĚRŇOVAČ Název školy
DIODA Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Dvoucestný usměrňovač
ELEKTRONIKA Název školy
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ELEKTROTECHNOLOGIE TECHNICKY VYUŽÍVANÉ JEVY V POLOVODIČÍCH.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
VYUŽITÍ POLOVODIČŮ Málokterý vynález tak ovlivnil současnou dobu jako vynález tranzistoru roku Tato nepatrná polovodičová součástka umožnila nesmírně.
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
VY_32_INOVACE_13_Polovodičová dioda
P-N přechod SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Přednáška č 2: Dioda Nanofotonika a Nanoelektronika (SLO/BNNE)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Přednáška č 1: Dioda Nanofotonika a Nanoelektronika (SLO/BNNE)
DIODOVÝ JEV.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Transkript prezentace:

PN přechod Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 9. ročník Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

PN přechod Elektrárny vyrábí a dodávají do rozvodné sítě proud střídavý, který má mnoho výhod. Hlavní výhodou je možnost transformace. Většina elektronických přístrojů a zařízení však ke své činnosti potřebuje stejnosměrný proud. Potřebujeme proto zařízení, které dovede střídavý proud přeměnit na stejnosměrný, potřebujeme jej tedy usměrnit. V monokrystalu křemíku nebo germania lze několika způsoby dosáhnout toho, že jsou v něm oblasti s oběma typy polovodiče. Styková plocha mezi dvěma druhy polovodičů se nazývá PN přechod.

Díry procházejí do polovodiče N, elektrony do polovodiče P. Ve všech případech, ve kterých se stýkají oblasti s různou koncentrací rozdílných částic, dochází k difuzi. Díry procházejí do polovodiče N, elektrony do polovodiče P. Kdyby nositelé neměli elektrický náboj, koncentrace by se vyrovnaly. Protože jsou ale nosiče elektricky nabité částice, difunduje jen malý počet. Polovodič N se nabije kladně, polovodič P záporně. Vzniká napětí (difúzní napětí), které působí proti další difúzi. Toto napětí nelze jednoduše změřit, je tvořeno náboji vázanými na PN přechod. PN přechod bez napětí

Vnější napětí připojené se stejnou polaritou jako má difúzní napětí působí na volné nosiče tak, že kladná polarita vnějšího napětí u polovodiče N přitahuje elektrony a záporná polarita vnějšího napětí u polovodiče P přitahuje díry. Tak dojde ke zvětšení vyprázdněné oblasti a tím ke zvětšení napětí tvořeného pevnými ionty odpuzujícího volné nosiče z oblasti přechodu. PN přechod v závěrném směru Vnější napětí připojené s opačnou polaritou než má difúzní napětí působí na volné nosiče tak, že kladná polarita vnějšího napětí u polovodiče P odpuzuje díry a záporná polarita vnějšího napětí u polovodiče N odpuzuje elektrony a tlačí je směrem k přechodu. Tak dojde ke zmenšení vyprázdněné oblasti a pokud má vnější napětí větší hodnotu než difúzní napětí, tak vyprázdněná oblast vymizí a proud vnějšího obvodu může volně protékat polovodičovým přechodem. PN přechod v propustném směru

Polovodičové diody se vyrábějí pro různě velké proudy. Ve schématech se dioda kreslí pomocí této značky : Obvody s diodami, které mají za úkol změnit střídavý proud na stejnosměrný, se nazývají usměrňovače. Jednocestný usměrňovač Dvoucestný usměrňovač nazývaný někdy také jako Graetzův můstek

PN přechod propouští proud jenom v jednom směru. Když na něj připojíme střídavé napětí, bude proud procházet jen když je na polovodiči typu P kladný pól. Říkáme, že přechod PN usměrňuje proud. Součástka, která slouží k usměrňování proudu, se nazývá dioda. Dříve byly diody konstruovány na základě různých fyzikálních jevů. Vakuová dioda, používaná před padesáti lety, byla založena na tom, že z rozžhaveného kovu vylétají elektrony.

Typy diod Selénový článek – předchůdce polovodičové diody Vakuová dioda Výkonové diody mohou mít i chladič

Použité zdroje: Učebnice Fyziky 9 pro základní školy a víceletá gymnázia - FRAUS http://home.zcu.cz/~houlec/www/img/led.jpg http://rsandas.com/images/PN_Junction.jpg http://www.spsemoh.cz/vyuka/zel/obrazky http://www.hts-homepage.de/DStahl/AZ11Sie.jpg http://www.wikipedia.org http://automatizace.hw.cz/files/uploads/storyautomat/7748/amplidyn15.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/36/GraetzovoZapojeni.svg/523px-GraetzovoZapojeni.svg.png http://www.wikimedia.org