BIS RAID Roman Danel VŠB – TU Ostrava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vestavné mikropočítačové systémy
Advertisements

Senior IT operations manager
Pevné disky Štěpán Šípal.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Pevné disky-rozhraní.
Dotazy na částečnou shodu v hašovacích schematech Předpokládá se adresový prostor o velikosti 2 d Pro každý atribut A i je k dispozici hašovací funkce.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-17.
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Základy databázových systémů
na interaktivní tabuli
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Souborové systémy.
Ekvivalence následujících tří úloh
Databázové systémy Přednáška č. 6 Architektura databázových systémů,
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Úvod. Základní úrovně: hardwarová (procesory, jádra) programová (procesy, vlákna) algoritmická (uf... ) Motivace: zvýšení výkonu redundance jiné cíle,
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Geometrie pevného disku
Diskový oddíl Souborový systém RAID 9/2012.
Instrukční soubor PIC16Fxxx osnova: Charakteristika instrukčního souboru Rozdělení instrukcí Časové průběhy (zpracování instrukcí)
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
SOLID STATE DISK - SSD.
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Redudantní datová úložiště a zabezpečení dat
Zálohování dat Karel Schwarz KFA Praha 26.dubna 2010.
DBI007: Fyzické nosiče souborů RNDr. Michal Žemlička.
Datová úložiště Zdroj: IBM.
Hardware serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
Základy počítačových sítí HW požadavky na server
Dělení podle topologie
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Databázové systémy Architektury DBS.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Sběrnice Obr. 1.
NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
© 2006 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco PublicITE I Chapter 6 1 LAN Design LAN Switching and Wireless – Chapter 1.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
Vnitřní paměti a jejich rozdělení. 2 Vnitřní paměti jsou ty, které jsou umístěny na základní desce mikropočítače nebo počítače. Vnitřní paměti se vyrábějí.
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
Architektura počítače
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Ústav zobrazovacích metod ZSF OU RDG ústav FN Ostrava.
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
1/38 PB153 OPERAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH ROZHRANÍ Vnější paměti 13.
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
PB 169 Počítačové sítě a operační systémy1 I/O systém Vnější paměti PB 169 Počítačové sítě a operační systémy.
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
© 2006 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco PublicITE I Chapter 6 1 LAN Design LAN Switching and Wireless – Chapter 1.
Vypracoval / Roman Málek
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Bezpečnost dat.
Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Správa disků
Informační a komunikační technologie 5. ročník
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Transkript prezentace:

BIS RAID Roman Danel VŠB – TU Ostrava

RAID Redundant Array of Inexpensive/Independent Disks

Inteligentní SCSI kontroler – Benefits include ECC memory, battery backup and other fault tolerant features not available in non- intelligent SCSI I/O port controllers

RAID Důvod zavedení – reakce na zvyšující se rychlost procesoru Neexistují hierarchické úrovně Možnost využití dodatečné kapacity pro uložení informace o paritě.

RAID RAID 0 - "striping": data jsou stripována přes nejméně 2 disky, aby se zvýšil výkon. Není zde redundance a ztráta pouze jednoho disku způsobuje ztrátu všech dat. RAID 1 - "mirroring": zrcadlení, stejná data jsou současně zapsána na dva disky. Pokud selže jeden disk, data jsou stále k dispozici na druhém disku. RAID 3 a RAID 4 - bloky dat jsou zapsány na skupinu disků, z nichž jeden slouží pro zápis parity. Pokud selže některý z disků, mohou být data zrekonstruována z přeživších disků. RAID 5 - podobný RAIDu 3/4, kromě faktu, že parita je distribuována mezi všechny disky. RAID 6 - rozšíření principu parity RAID5 o další paritní stream. Systém RAID6 je odolný proti výpadku dvou disků v jeden okamžik a v dnešní době je téměř nezbytností pro kapacitní úložiště se SATA disky.

RAID-0 Operace „vystavení“ (seek) je prováděna paralelně (současně na všech discích). Dva různé V/V požadavky – data jsou na různých discích Z hlediska OS jeden systémový disk Disk je rozdělen na strips - současně je možné zpracovávat n prvků typu strip Software – je buď na úrovni počítače nebo je součástí subsystému disků!!

RAID-0 Souvislost s velikostí strip – měl by být takový, aby řešení transakce nevyžadovalo více přístupů na disk. data, která spolu souvisejí (např. soubor) by měla být uložena v sousedních strip (v jednom stripe) výrazně efektivnější operace související s diskem – hlavně rychlost přenosu

Zdroj: Wikipedie

RAID - 1 Každý strip je mapován na dva fyzické disky Výrazná redundance, nejsou však časové nároky na její realizaci – při změně se nepočítá informace, kterou jsou data zajištěna Jednoduché zotavení při chybě Výkon při zápise ovlivněn pomalejším diskem Čtení dat – pouze z jednoho disku (z toho, kde to bude rychlejší – doba vystavení + rotační zpoždění).

RAID 1 - využití Z hlediska výkonu tam, kde podstatnou část transakcí tvoří transakce „čtení“ (např. systémové disky – systémové programové vybavení a data - zálohování) Transakčně orientovaná aplikace – výhoda, pokud výrazným počtem transakcí jsou transakce typu čtení, horší stav v případě transakcí typu zápis.

RAID-2 Čtyři disky – uložení dat, tři disky – informace pro opravu chyb Disky jsou synchronizovány, takže na všech discích jsou hlavy ve stejné pozici – z hlediska otáčení disku a vystavení. Velmi malé stripes - slabika/slovo.

RAID-3 Jako RAID-2, pouze jeden redundantní disk bez ohled Data na discích, které mají poruchu, mohou být rekonstruována z existujících dat a parity bez ohledu na to, jak je rozsáhlé diskové pole. Pokud má disk poruchu, tak se přečte paritní bit a data se zrekonstruují ze zbývajících bitů, pro rekonstrukci se použije i bit paritní.

Rekonstrukce dat: Uvažujme diskové pole sestávající z pěti disků. X0 – X3 obsahují data, X5 – paritní disk Schéma tvorby paritního disku: X4(i) = X3(i) xor X2(i) xor X1(i) xor X0(i)

Předpokládejme, že disk X1 přestal fungovat, tzn. data z něj nejsou k dispozici K oběma stranám rovnice přičteme X4(i) xor X1(i) Pak dostaneme: X1(i) = X4(i) xor X3(i) xor X2(i) xor X0(i) Hodnota bitu z disku, který má poruchu, se vypo čte ze zbývajících bitů.

RAID-3 Nevýhoda – obtížnější nasazení u systémů, kde je priorita na transakcích Výkon – vysoký – čte se z více disků najednou, současně se ale vykonává jen jeden požadavek

RAID-4 Vhodný pro aplikace s vysokým objemem V/V požadavků Každý disk je nezávislý. Parita typu „block-level“ Parita se počítá bit po bitu přes celé stripes na každém disku; velké stripes

RAID-5 Parita typu „block-level distributed“ RAID-5 – fault-tolerant: implement “rotational parity” for increased drive reliability and reduced “single point of failure” Parita je uložena na všech discích Neumí řešit stav, kdy poruchu má více disků

RAID-6 Počítají se dvě parity. Parita se ukládá do samostatných bloků na různých discích. Je potřeba další dva disky navíc. Porucha dvou disků – je možná náprava dat. Porucha tří disků – neřešitelné.

Raid 10, 30, 50 Provides Multi-layer RAID configurations Provides better I/O load balancing

RAID Rebuild- znovuobnovení ochrany paritou na diskovém poli po výpadku disku. – diskový systém použije rezervní disky (HotSpare) a zrekonstruuje na ně obsah vypadlého disku.