DBI007: Fyzické nosiče souborů RNDr. Michal Žemlička.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Paměť v počítači.
Advertisements

Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.
Prezentace na téma : Harddisk
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Pevné disky-rozhraní.
Dotazy na částečnou shodu v hašovacích schematech Předpokládá se adresový prostor o velikosti 2 d Pro každý atribut A i je k dispozici hašovací funkce.
Základní hardware počítače
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware- počítačové komponenty
Identifikátor materiálu: EU
Vytvořil: Petrásek Jan
Pevný disk je zařízení, které se používá v počítači k trvalému uchování většího množství dat velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Organizace a zpracování dat I
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Informační a komunikační technologie
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Disky Martin Klejch 3.B.
Paměťová média.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Hanuš HOLZER 2 EPi ARCHITEKTURA PC.
Paměťová média.
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Identifikátor materiálu: EU
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Vnitřní paměti a jejich rozdělení. 2 Vnitřní paměti jsou ty, které jsou umístěny na základní desce mikropočítače nebo počítače. Vnitřní paměti se vyrábějí.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Hardware 4 verze 2.6.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
Optická média.
MÉDIA.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Informatika - Paměti, ROM, RAM akademický rok 2013/2014
Architektura počítače
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
MS ACCESS Databáze pro každého. Základní pojmy  Data  určitá fakta, vztahující se k objektům z reálného světa, uložená v paměti počítače  Informace.
Paměti poč í tače Vnitřní paměti Pevný disk Autorem materi á lu a v š ech jeho č á st í, nen í -li uvedeno jinak, je Lenka Čižm á rov á. Dostupn é z Metodick.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Pevný disk Číslo DUM: III/2/VT/2/1/06 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
2.1 Pevný disk Fyzická struktura  plotny  záznamový materiál  č/z hlavičky  prachotěsný obal  motorky otáčení ploten  plotny na jedné hřídely.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Přikryl Jiří, Pospíšilík Jan, Procházková Anežka, Ratiborská Adéla IV.A PEVNÉ DISKY.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
UNIX Systém souborů © Milan Keršláger
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnější paměti počítače
Systémové oblasti disku
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pevný disk Markéta Koubíková.
Vnitřek skříně počítače
Paměť počítače.
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Transkript prezentace:

DBI007: Fyzické nosiče souborů RNDr. Michal Žemlička

Náš pohled jednotlivé nosiče souborů popíšeme s ohledem na vlastnosti významné pro práci se soubory vnitřní (operační, volatilní) paměť počítače nazveme primární paměť, vnější (persistentní) paměti (např. mag. páska, disk) pak sekundární pamětí

Magnetická páska

sekvenční přístup buffer (vyrovnávací paměť) - místo v hlavní paměti obsahující jednu stránku (někdy i více) Kapacita pásky dána velikostí bloků a meziblokových mezer a délkou pásky Využití pásky U=B/(B+IBG)

Magnetická páska umožňuje sekvenční čtení i rychlé převíjení existují speciální zařízení pro kontrolu kvality záznamu aplikace: –zálohování –proudová data –pro vzácněji přistupovaná rozsáhlá data(spolu s optickými disky)

Dnešní magnetické pásky Stojany s automatickou výměnou pásek ze zásobníku „sálová“ zařízení –kapacita desítky až stovky GB –přenosová rychlost srovnatelná s magnetickými disky osobní zařízení –kapacita desítky GB

Magnetický disk médium s přímým přístupem první uvedení na trh – 1956 (IBM) dnes mají typicky průměr necelých 3,5 palce (jsou i menší) a kapacity v desítkách až stovkách GB

Magnetický disk – pohled shora stopa 0 stopa 1 stopa 2...

Magnetický disk – pohled z boku ramínka osa hlavy povrchy

Parametry magnetických disků Kapacita (dnes stovky GB) Otáčky za minutu (obvykle 5400, 7200, 10000, nebo 15000) Průměrné vystavení hlav (seek; 3,2-15ms) Rozhraní (Serial/parallel ATA, SCSI, FC)

Parametry magnetických disků (2) s (seek) – průměrné vystavení hlav z jednoho cylindru na jiný r (rotational delay, latency) – čas rovný polovině otáčky disku; průměrné rotační zpoždění btt (block transfer time) – čas potřebný k přenosu dat z/na médium