FINANČNÍ A HOSPODÁŘSKÁ KRIZE BIVŠ. Počátky krize srpen 2007 !!! Předchází období rychlého růstu úvěrů, nízkých rizikových prémií, růstu cen aktiv a bobtnající.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Trendy finančních produktů ČLFA
NEJLEPŠÍ KVALITOU PENĚZ JE JEJICH KVANTITA KKCG FINANCE Aktivní správa peněžních prostředků ATLANTIK AM Ekonomický zlom – vyfouknutí bublin a jak dál?
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Agregátní poptávka a nabídka
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Mezinárodní měnový fond Role věřitele poslední instance.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Nestabilita Řecka a Evropské unie v kontextu světové finanční krize
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
1 Na NERVu o EURu Oldřich Dědek Ministerstvo financí prosinec 2011.
Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
BIVŠ.  Trojí devalvace měnového kurzu!  Liberalizace cen – skokový nárůst cen  Liberalizace zahran.obchodu -> pouze vnitřní směnitelnost koruny  Fiskální.
Rozpočtové deficity a dluhové krytí Rozpočtové deficity jsou běžné, přebytky vyjímečné. Chyby v minulosti podporují nezodpovědnost v současnosti. Za co.
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Současná (finanční) krize – pohled a doporučení OECD
Globální finanční krize a finanční stabilita v ČR Smilovice, 2. prosince 2008 Jan Frait Samostatný odbor ekonomického výzkumu a finanční stability.
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
Monetární a fiskální politika
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Stabilita bankovního sektoru - současnost a vstup do eurozóny Tomáš Holub ČNB Seminář MF ČR, Smilovice,
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
IRSKO – hospodářský vývoj po vstupu do eurozóny
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Základy ekonomie Seminář 10..
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Vnější hospodářská politika
Dlužnická krize Latinská Amerika Mezinárodní politická ekonomie hospodářského rozvoje 2009.
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Měnové a finanční krize v rozvojových zemích v 90.letech
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

FINANČNÍ A HOSPODÁŘSKÁ KRIZE BIVŠ

Počátky krize srpen 2007 !!! Předchází období rychlého růstu úvěrů, nízkých rizikových prémií, růstu cen aktiv a bobtnající bubliny na trhu realit Sekuritizace vedla ke vzniku komplexních produktů, u kterých se těžko odhadovalo riziko Začalo to krizí likvidity na mezibankovním trhu v USA – banky měly problém financovat svoje krátk.závazky => a co EU???

Pád Lehman Brothers – 09/2008 Panika na burzách Neochota půjčovat Zmrazení mezibankovního trhu Nedostatek likvidity se promítá do úvěrových transakcí nefinančním podniků a domácností  Ochlazení podnikatelské aktivity, propad mezinárodního obchodu, pokles fixních zásob  Krize má mezinárodní rozměry!!!!

Poučení z krize ve 30.letech Podobný vývoj – expanze úvěrů, expanz.měnová politika, růst cen aktiv, investiční optimismus; globální rozměry hospod.krize Neadekvátní HP reakce! Protekcionismus Asymetrické úpravy měnových kurzů Restriktivní měnová politika Deflace Vysoká nezaměstnanost

Hospodářsko - politické výzvy krize Zachránit funkčnost finančního sektoru Vyhnout se deflaci => stabilizace AD Podpořit mezinárodní obchod Zachránit mezinárodní finanční toky Mezinárodní kroky k řešení krize

Hospodářská krize v EU 3 kanály nákazy: 1)Korekce samotného finančního systému => náklady ztrát bankovního systému, snížení úvěrové aktivity 2)Efekt bohatství a spotřební důvěra => ↑S a ↓C 3)Světový obchod => kolaps ve 4Q/08

Asymetrie mezi členskými zeměmi EU Závisí na výchozí situaci, zejména: Přestřelení cen nemovitostí a velikost stavebního sektoru Závislost ekonomiky na mezin.obchodu Velikost finančního sektoru a expozici k rizikovým aktivům

HP mix jako reakce na krizi Proticyklický HP mix: MP: Poskytování likvidity bankám od roku 2007 Agresivní uvolnění MP po září 2008 Kvantitativní uvolňování (ECB od jara 2010) FP: European Economic Recovery Plan (11/08) => diskréční stimuly Státní záruky a rekapitalizace bank

Příčiny pokračující krize v eurozóně Strukturální nerovnost mezi členskými zeměmi! Institucionální rámec fungování EU/eurozóny Nepříznivý fiskální vývoj

Fiskální pozice Asymetrie mezi členskými zeměmi IE, EL, ES, UK, LV Dopady krize + fiskální stimuly v rámci EERP + státní garance + kapitálové injekce do bank Rapidní zvýšení deficitů a enormní nárůst dluhu v některých zemích Odlišné hodnocení rizikové prémie mezi členami! Udržitelnost veřejných financí!

Začarovaný kruh deficitů a dluhu

Fiskální udržitelnost Intertemporální rozpočtového omezení: současná hodnota budoucích primárních přebytků (k HDP) je rovna současné úrovni dluhu (k HDP) Dt = Dt-1 + PBt + Ipt = Dt-1 + PBt + r*Dt-1 = Dt-1*(1+r) + PBt Dt/Yt = Dt-1/Yt-1 * (1+r)/(1+y) + PBt/Yt => dt = dt-1 * (1+r)/(1+y) + pbt => r<y !!!!!

Finanční asistence EU Tři mechanismy výpůjček, v rámci kterých EU může půjčit problémovým zemím proti emisi dluhopisů na fin.trzích: 1)European Financial Stabilisation Mechanism (EFSM) => IE + PT (celkem 60mld €) 2)Balance-of-Payments (BoP) Assistance => RO+LV+ (celkem 50mld €) 3)Macro-Financial Assistance => pro nečlenské země EU

Pravidla finanční asistence EU získává peníze na kapitálových trzích emisí dluhopisů Tato získané prostředky jsou poskytnuty příjemci, zpravidla za stejnou cenu a se stejnou dobou splatnosti Výhodou je rating EU: AAA EK dohodne s příjemcem finanční program spolu se splátkami (tranches) + podmínky poskytnutí úvěru EU zodpovídá za splácení dluhu

BoP Assistance Pro nečlenské země eurozóny potýkající se s problémy nerovnováh PB Má umožnit zlepšení financování PB Max 50mld € HU, LV, RO

EFSM Na bázi fungování BoP, ALE! Pro členské země eurozóny (od roku 2010) Pro země: vážné finanční nerovnováhy, s kterými si stát nedokáže sám poradit EK si může půjčit až 60mld € na kapit.trzích přes EU Závazek je, že takto nevzniknou pro EU žádné fin.náklady IE+PT (celkem vyčerpaly 48,5 mld€) => Pro země z toho vyplývají povinnosti v korekci nerovnováh (conditionalities!!!)

EFSF (European Financial Stability Facility) * 05/2010 (dočasně do r.2013!!) Společnost se sídlem v Lucembursku, akcionáři jsou členské státy eurozóny Úkolem zajišťovat fin.stabilitu prostřednictvím poskytováním půjček čl.zemím 440mld € (poskytnuté krytí 780mld €) Instrumenty: 1)Půjčky problémovým zemím 2)Intervence na dluhopisovém primárním a sekundárním trhu 3)Rekapitalizace fin.inst. přes půjčky vládám čl.zemím

Finanční asistence Řecku Nespadá pod klasické fin. asistence EK!!! Květen 2010: Řecko není schopno plnit své závazky a žádá EU o pomoc EK není dlužníkem – jde o bilaterální půjčky €- členských států!!! 80 mld €, tříletý program asistence, splatný v 8 tranších EK zde pouze spravuje peníze členů a realizuje dohled nad plněním závazků IMF: + 30mld €

Řecký dluhový problém Silný ekonomický růst poslední dekády položen na nezdravých základech (cca 4% ročně) domácí poptávka – spotřeba Silná reálná apreciace – konkurenceschopnost – def.CAB! Pokračující fiskální nerovnováha 2009 přehodnocení rizika: ↑ IR 04/2010 Řecko oficiálně žádá EU o pomoc

Conditionalities úspory veřejného sektoru ( ↓ výdajů: mzdy a penze), primární saldo by mělo dosáhnout přebytku cca 6% v r. 2014!!!! Privatizace zajištění likvidity řeckým bankám strukturální reformy

Literatura Economic crisis in Europe: Causes, Consequences and Responses, European Commission (DG ECFIN), 2009 The Economic Adjustment Programme for Greece, European Commission (DG ECFIN), 2010 Singer, M.: Krize eurozóny a ČR (přednáška ke stažení na str. ČNB, )