S A C H A R I D Y III. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústí nad Labem Ústí nad Labem.
Advertisements

S A C H A R I D Y I. PaedDr. Jiřina Ustohalová
Struktura sacharidů - testík na procvičení –
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
3.ročník technického lycea
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Optické metody Metody využívající lom světla (refraktometrie)
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY POJMY: sacharidy, cukry, aldosy, ketosy
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
Substituční deriváty karboxylových kyselin
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
MONOSACHARIDY (izomerie)
LITERATURA Kalač, P.: Organická chemie – základní část.
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Struktura organických látek
Izomerie.
ORGANICKÁ CHEMIE OPAKOVÁNÍ
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ORGANICKÁ CHEMIE.
Izomerie Reakce organických sloučenin Názvosloví organické chemie
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
FLAMING GUMMY BEAR.
Vzorce sacharidů O H C C C H O C Mgr. Lenka Fasorová.
Vypracoval Miloslav Čunek
SUBSTITUČNÍ DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Izomery izomery jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly mají stejný molekulový vzorec, ale rozdílný strukturní vzorec díky rozdílnému strukturnímu.
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Cyklické vzorce monosacharidů
SACHARIDY = CUKRY.
Aminokyseliny.
MONOSACHARIDY (vzorce)
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Typy chemických vzorců
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SACHARIDY. CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy)
S A C H A R I D Y II. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová.
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Aktivní uhlík a polarizované světlo
Chiroptické metody.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
Sacharidy - názvosloví
VY_32_INOVACE_5_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co si představíte pod pojmem struktura?  Pojem struktura organických látek byl zaveden do chemie již v roce 1861.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Cukry Alice Skoumalová.
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Sacharidy – obecný přehled
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 2
Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2013.
STEREOCHEMIE.
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 1
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
SACHARIDY.
Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2008.
CHIRALITA William Thomson ( ) (Lord Kelvin, 1892)
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké. Sestavila: Hana Matějková.
Transkript prezentace:

S A C H A R I D Y III. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová

Obsah Monosacharidy Typy vzorců Optická aktivita Optická izomerie Epimery Cyklizace Konformace

Typy vzorců (souhrnný, strukturní, cyklický): 1. Souhrnný glukosa 2. Fischerův (strukturní) 3. Tolellensův (cyklický) 4. Haworthův (projekční) D - glukosa α - D - glukopyranosa α - D - glukopyranosa

D - fruktosa α - D - fruktofuranosa α - D - fruktofuranosa 1. Souhrnný fruktosa 2. Fischerův (strukturní) 3. Tolellensův (cyklický) 4. Haworthův (projekční) D - fruktosa α - D - fruktofuranosa α - D - fruktofuranosa

Sacharidy se 6členným kruhem se označují jako pyranosy podle pyranu s 5členným kruhem se označují jako furanosy podle furanu pyran furan

Optická aktivita Optická izomerie - je schopnost látek otáčet rovinu polarizovaného světla vpravo (+), vlevo (-) - směr otáčení polarizovaného světla zjišťujeme pomocí polarimetru - racemát je směs optických antipodů (enantiomerů) 1 : 1, je opticky neaktivní - je konfigurační prostorová izomerie - asymetrický C je opticky aktivní C (váže 4 různé substituenty) - počet optických izomerů je 2n (n je počet asymetrických C) - epimery se liší pouze konfigurací na jediném C Optická aktivita (+) D - Glc Optická izomerie

Fischerova projekce Jedná se pouze o projekci, vazby vyznačené nahoru a dolů ve skutečnosti směřují za nárysnu, vazby doprava a doleva před nárysnu, jak ukazují první dvě schémata. Konfigurace glyceraldehydu se pak označuje D, pokud je hydroxylová skupina napravo od centra chirality, a L ,pokud je nalevo.

Absolutní konfigurace Jedná se o přesné určení optické konfigurace na chirálním atomu uhlíku. Postup určení abs. konfigurace: substituentům se nejprve přiřadí jejich priorita, a to dle atomových hmotností prvků, které jsou přímo vázány k chirálnímu atomu uhlíku při shodě, pak dle dalších navázaných atomů

Absolutní konfigurace 2. Poté substituent s nejnižší prioritou (tedy 4) přesuneme tak, aby nám ze zbývajících tří substituentů vznikl pomyslný volant. Vazba k substituentu s nejnižší prioritou pak představuje osu tohoto volantu. 3. Směr pomyslného točení od substituentu s nejvyšší prioritou, tedy 1, k substituentu 3 nám určí abs. konfiguraci. Je-li směr točení doprava, jedná se o konfiguraci R, jestliže doleva, jedná se o konfiguraci S.

Fischerova projekce může být rozšířena i na ostatní monosacharidy následujícím způsobem. Jestliže je centrum chirality (atom uhlíku) nejdál od aldehydové nebo ketonové skupiny a má stejnou konfiguraci jako D-glyceraldehyd (hydroxylová skupina je napravo), tak se daný monosacharid nazývá D-monosacharid. Jestliže je konfigurace na tomto centru chirality opačná, jedná se o L-monosacharid. D – glukosa (Glc) D – mannosa (Man) D – fruktosa (Fru) D – psikosa (Psi)

Epimery = stereoisomery - liší se v konfiguraci pouze na jednom centru chirality Příklad epimérních dvojic: D – glukosa má – 4 asymetrické C 24 stereoizomerů 1 epimer na (C-2) mannosa D – fruktosa má – 3 asymetrické C má 23 stereoizomerů 1 epimer na (C-3) psikosa

Cyklizace monosacharidů. – reakcí karbonylové skupiny s hydro- Cyklizace monosacharidů – reakcí karbonylové skupiny s hydro- xylovou skupinou – OH na posledním asymetrickém C 1) α – anomer (poloacetalová –OH sku- pina vpravo) 2) β – anomer ( poloacetalová –OH sku- pina vlevo) Reakce alkoholů: s aldehydy s ketony alkohol aldehyd semiacetal alkohol keton semiketal Anomery mají odlišné fyzikální a chemické vlastnosti (např. různou optickou otáčivost)

D - glukosa α - D - glukopyranosa α - D - glukopyranosa D - fruktosa α - D - fruktofuranosa α - D - fruktofuranosa

Konformace monosacharidů cyklohexanový kruh vytváří formu: 1) vanička 2) židlička - termodynamicky stabilnější