Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Výživa člověka.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_65 Jméno autora: Mgr. Roman.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Zdravý životní styl Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7. tř. ZŠS.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
AUTOR: Blanka Petlánová
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová Zdravý životní styl Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová

Co je zdravý životní styl Nejvíce svoje zdraví ovlivňujete svým vlastním životním stylem. Celkově určuje naše zdraví životní styl (dlouhodobě a v průměru) z 80 %!

TAK NE!

1)  Nekouření 2)  Zdravá výživa 3)  Vysoká pohybová aktivita

A dále: Dostatek spánku Optimismus a dobrá nálada, radost ze života Vyvarovat se působení škodlivých látek a obecně škodlivých a rizikových faktorů  

Důsledky – jak se zdravý životní styl projevuje na zdraví Přiměřená hmotnost Normální krevní tlak Nízká hladina cholesterolu v krvi Dobrá tělesná kondice a výkonnost Svěží a zdravý vzhled Dobrá psychická pohoda Vysoká odolnost vůči nemocem, nízký výskyt nemocí     

Zdravá výživa Proč jíme?

Vláknina Vláknina (balastní látky) jsou nestravitelné rostlinné složky, které tudíž nedodávají žádnou energii. Vláknina stimuluje ke žvýkání a na dlouhou dobu zasytí. Povzbuzuje činnost střev, chrání před zácpou nebo ji odstraňuje, působí preventivně proti hemoroidům a chrání před rakovinou střev. Mimoto působí preventivně proti příliš vysoké hladině cholesterolu a cukru v krvi.

Tuky Nejvydatnější zdroj energie Nasycené - živočišné Nenasycené - rostlinné Zjevné – máslo, sádlo, margaríny Skryté – uzeniny, mléčné výrobky

Funkce tuků Tvorba hormonů a vit. D Rozpouští vitamíny A,D,E,K Chrání orgány před úrazem Zdroj energie Zlepšují chuť potravin Vyvolávají pocit nasycení Zabraňují vysychání pokožky Tepelný izolátor

Bílkoviny Jsou základními stavebními kameny našeho těla. Tvoří buňky, svalová vlákna, kosti, orgány, hormony nebo krev, Musíme je přijímat s potravou bílkoviny. Naše tělo tyto bílkoviny z potravin přeměňuje na tělesné bílkoviny.

Plnohodnotné bílkoviny – vejce, mléko, maso, ryby Neplnohodnotné bílkoviny – ovoce, zelenina, luštěniny, obilniny

Vitamíny Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy.

Rozpustné ve vodě komplex vitamínů B - látkové výměně ve svalech a nervové tkáni a ke krvetvorbě C - tvorbu vaziva, kosti a chrupavky, zvyšuje odolnost proti infekcím a zrychluje hojení ran

Rozpustné v tucích A - nezbytný při tvorbě barviv v sítnici oka D - zvyšuje vstřebávání vápníku a fosforu ve střevní sliznici E – Podporuje srdce, cévy, cévní cirkulaci, nervový systém, mozek, ženské reprodukční orgány, oči a kůži. Reguluje hladinu krevního cukru. Působí proti křečím a chrání buňky před poškozením. Je nazýván vitamínem plodnosti. K -Řídí výrobu látek nezbytných pro srážení krve

Zdravá výživa Obilniny jako základ Co nejvíce zeleniny a ovoce Energie jen kolik potřebujete Maso s mírou – a vhodné druhy Mléčné výrobky Tuky ano, ale velmi záleží jaké Tekutiny cca 2l/denně

Poruchy výživy Obezita a nadváha jsou onemocnění z nadměrného ukládání tuku v organismu Mentální anorexie – psychické onemocnění charakterizované chorobným strachem z tloušťky Mentální bulimie – spočívá v záchvatech přejídání a zvracení často následuje po momentální anorexii

Desatero zdravé výživy 1. pestrá strava 2. 5x denně malé porce 3. různé druhy ovoce a zeleniny 4. omez příjem potravin s vysokým obsahem tuků 5. přednost libovému masu – kuřecí, ryby 6. omez sladkosti 7. dostatek tekutin 8. omez příjem kuchyňské soli 9. denně pij mléko 10. několikrát denně jez výrobky z obilovin

Bezpečnost potravin Dát přednost čerstvým surovinám Hygiena potravin Číst etikety na obalech – trvanlivost, složení výrobku Neporušenost obalu

Pohybová aktivita Pohybovým aktivitám se věnujte pravidelně. Vybírejte si aktivity, které Vás baví a vyhovují Vám. Pohyb pro zdraví je pohybem pro radost. Pohyb je důležitý v každém věku.

Pohybová aktivita

Ruffierova zkouška zdatnosti POSTUP: - nejprve vsedě změřte na zápěstí počet tepů TF1 za 15 sekund - proveďte 30 dřepů v pravidelném tempu 1 dřep za sekundu - ihned po výkonu usedněte a změřte počet tepů TF2 za 15 sekund - v klidu seďte a uklidňujte se po dobu 1 minuty - pak změřte počet tepů TF3 za 15 sekund Hodnoty dosadíme do vzorce tzv. Ruffierova indexu (RI): RI= [(TF1 + TF2 + TF3) x 4 - 200]/10 Výsledek značí počet bodů, kterých jsme dosáhli.                      

Index Zdatnost nižší než 0 výborná 0,1 - 5 velmi dobrá 5,1 - 10 průměrná 10,1 - 15 podprůměrná vyšší než 15 nedostatečná                   

Nevhodný životní styl Nesprávné a nepravidelné stravování Kouření Užívání návykových látek ( alkohol, drogy,…) Sedavý způsob života Stres Závislosti – gamblerství, … Negativní pohled na svět

Důsledky – jak se zdravý životní styl projevuje na zdraví Přiměřená hmotnost Normální krevní tlak Nízká hladina cholesterolu v krvi Dobrá tělesná kondice a výkonnost, nízká únavnost Svěží a zdravý vzhled Dobrá psychická pohoda Vysoká odolnost vůči nemocem, nízký výskyt nemocí   

Nevěřte! že, nejdůležitější pro vaše zdraví může či dokonce musí udělat někdo za vás, že za většinu nemocí může životní prostředí, které nemůžete ovlivnit, že to nejdůležitější jsou vitamínové preparáty a kvalitní léky, že nejsilnější vliv má dědičnost kterou nemůžete ovlivnit...