Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

BÍLKOVINY a jejich funkce v těle.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
PaedDr. Ivana Töpferová
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
HOBITI.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
Další přírodní látky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
BÍLKOVINY Proteiny.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
CZ.1.07/1.1.10/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
B ÍLKOVINY V LIDSKÉM TĚLE. OBECNĚ Nemůžeme v organismu nahradit jinými látkami ROSTLINY – jsou schopny vytvářet bílkoviny z anorganickým látek ( dusičnanů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bílkoviny (proteiny).
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová

Bílkoviny přírodní látky základ živé hmoty součást buněk každého živého organismu nepostradatelné vytváří je rostliny živočichové musí bílkoviny přijímat v potravě

Živočišné bílkoviny živočichové přetvářejí bílkoviny přijaté potravou na bílkoviny jim vlastní jejich zdrojem jsou: maso, mléko, vajíčka, sýry…. denní dávka bílkovin pro člověka je 70 g

Rostlinné bílkoviny rostliny je vytváří z minerálních látek jejich zdrojem jsou: obiloviny, luštěniny (sója – 30%), ořechy,brambory…

Funkce bílkovin v organismech zásobní - bílkoviny ve vajíčku (ovalbumin) transportní - krev (hemoglobin) ochranná - imunita (imunoglobulin) stavební - vazivo, chrupavky (kolagen) - vlasy, nehty (keratin) zdroj energie činnost svalů - aktin, myosin katalytická - enzymy součást řídící soustavy - hormony toxiny - hadí jedy

DÚ: Proč strava sportovců musí obsahovat velké množství bílkovin? Jaké množství sóji by musel člověk sníst, aby splnil denní dávku bílkovin v potravě? Proč je muchomůrka zelená smrtelně jedovatá? Co způsobuje nedostatek bílkovin v potravě?