Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová
Bílkoviny přírodní látky základ živé hmoty součást buněk každého živého organismu nepostradatelné vytváří je rostliny živočichové musí bílkoviny přijímat v potravě
Živočišné bílkoviny živočichové přetvářejí bílkoviny přijaté potravou na bílkoviny jim vlastní jejich zdrojem jsou: maso, mléko, vajíčka, sýry…. denní dávka bílkovin pro člověka je 70 g
Rostlinné bílkoviny rostliny je vytváří z minerálních látek jejich zdrojem jsou: obiloviny, luštěniny (sója – 30%), ořechy,brambory…
Funkce bílkovin v organismech zásobní - bílkoviny ve vajíčku (ovalbumin) transportní - krev (hemoglobin) ochranná - imunita (imunoglobulin) stavební - vazivo, chrupavky (kolagen) - vlasy, nehty (keratin) zdroj energie činnost svalů - aktin, myosin katalytická - enzymy součást řídící soustavy - hormony toxiny - hadí jedy
DÚ: Proč strava sportovců musí obsahovat velké množství bílkovin? Jaké množství sóji by musel člověk sníst, aby splnil denní dávku bílkovin v potravě? Proč je muchomůrka zelená smrtelně jedovatá? Co způsobuje nedostatek bílkovin v potravě?