Značení ekologických výrobků a služeb Tomáš Popp, ENVIC, o.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 2. ročník Regionální konference cestovního ruchu Karlovy Vary 16. prosince 2013.
Advertisements

Daniela Matoušková a Kateřina Staňková
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Není značka jako značka
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Registrace podle EMAS III
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7,
Test šetrného spotřebitele. Negativní souvislosti těžby a zpracování hliníku: Plánovaný důl Juriti Velho v Brazílii na povrchovou těžbu Bauxitu si vyžádá.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
Zenit,spol.s r.o Pražská 162 , Čáslav
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ekologický pilíř – celkový přehled
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
„Agentura pro ekologicky šetrné výrobky a služby“ Váš pomocník a průvodce na cestě k získání národní ekoznačky „Ekologicky šetrný výrobek / služba“ a.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Není značka jako (eko)značka
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zenit,spol.s r.o Pražská 162 , Čáslav
Ekolabeling a Green marketing Green marketing Východiska green marketingu Východiska green marketingu Vztah sociálně etického marketingu a green marketingu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
1 Výsledek sběru dat monitorujících úrovně certifikace škol v oblasti systému řízení Dotazníkové šetření realizované v rámci projektu - Kvalitní management.
Český systém kvality služeb Prezentace projektu Ministerstvo pro místní rozvoj ČR na podporu cestovního ruchu Velké Losiny –
Označování výrobků šetrných k životnímu prostředí
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Zenit,spol.s r.o. Pražská 162, Čáslav strana1 …když úklid dává smysl.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tvorba značky. Značka Hodnota Investice Přínosy Systém hodnot.
Environmentální značení v České republice Trnava, Mgr. Pavel Hrubý, CENIA.
Zelená kancelář. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Národní politika podpory jakosti Program Česká kvalita Pavel Ryšánek 2005.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Cena hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost.
Mgr. Markéta Švančarová VŠCHT v Praze, CEMC, z.s.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ekologické hotely.
Klasifikace hotelů a ubytovacích zařízení
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Ubytovací zařízení Ztz 1.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Značení ekologických výrobků a služeb Tomáš Popp, ENVIC, o.s.

Co projekt přináší? Projekt ENVIC: Byla vybudována síť environmentálních informačních center pokrývající Plzeňský kraj Informační centrum (IC) najdete v každém okrese Plzeňského kraje Environmentální = týkající se životního prostředí

Informační centra projektu IC Plzeň IC Spálené Poříčí IC Klatovy IC Sušice IC Domažlice IC Kladruby IC Plasy IC Radnice

Co je pro vás připraveno? Projekt ENVIC: Co je pro vás připraveno? Dva hlavní okruhy činnosti informačních center Vzdělávací akce (výstavy, besedy, přednášky, vycházky) Poradenství (kam s odpady, jak poznám environmentálně šetrný výrobek, jak zateplit dům, jak se postarat o nalezeného živočicha)

Čemu se věnujeme? Projekt ENVIC: Hlavní témata, kterými se zabýváme Odpady Doprava Energie Ekodům Klima Ochrana přírody Ekosystémy Krajina Zemědělství Voda Ovzduší A to není vše – realizujeme řadu doplňkových témat: Chemie v domácnosti, Světelné „znečištění“, Kořenové čistírny odpadních vod…

Historie ekoznačení Ekoznačení souvisí se zvýšeným zájmem o ochranu životního prostředí myšlenka označovat výrobky méně poškozující životní prostředí se objevuje v 70. letech první centrálně řízený systém ekoznačení byl spuštěn v roce 1978 v SRN

Ekoznačení označení výrobků a služeb, které jsou v průběhu celého svého cyklu šetrnější k životnímu prostředí i zdraví spotřebitele výrobky nebo služby jsou označeny specifickým symbolem (logem) užívá se logo sloužící k orientaci spotřebitele na trhu a jasné identifikovatelnosti výrobků nebo služeb

Výrobky a služby označeny mohou být různorodé výrobky i služby – nátěrové hmoty, čistící prostředky, teplovodní kotle, kancelářské potřeby, ubytovací zařízení… v současnosti je v ČR registrováno přes 89 výrobků a jejich počet stále narůstá

Kdo certifikaci v ČR uděluje? Certifikace vychází ze schválení Národního programu ekoznačení (14. dubna 1994) vznikl z podnětu ministra životního prostředí a ministra hospodářství podstatou je vytvořit konkurenční prostředí mezi výrobky porovnatelných parametrů – zavádí se nový parametr – míra zátěže životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí garant programu, zveřejňuje nové směrnice pro ekoznačení a ostatní požadavky na udělení ochranné známky ministr životního prostředí směrnice schvaluje, uděluje právo na užívání ochranné známky apod. ministr využívá poradního orgánu Rady programu – určuje zásadní úkoly ve směrování programu, vyjadřuje se k výrobkovým kategoriím apod.

Agentura pro ekologicky šetrné výrobky Je součástí CENIA (Česká informační agentura pro životní prostředí) přijímá návrhy výrobců, dovozců, poskytovatelů služeb… zajišťuje přípravu technických směrnic, registruje přihlášky, vede registr označených výrobků a služeb, provádí kontrolu dodržování podmínek vyplývajících z licenční smlouvy (ekoznačka) apod.

Zásady programu ekoznačení orientace na výrobky spotřebního charakteru šetrnost výrobků k životnímu prostředí dobrovolnost, srozumitelnost, aplikace LCA (hodnocení životního cyklu), ověřitelnost, kontrola, časové omezení vyloučeny jsou výrobky, pro které platí jiné specifické předpisy (léčiva, potraviny…) mezinárodní harmonizace

Výhody pro spotřebitele získává garanci environmentální šetrnosti daného výrobku získává možnost výběru kvalitního a zdraví méně poškozujícího výrobku

Výhody pro výrobce zlepšení image výrobců (společenská odpovědnost) konkurenční výhoda na trhu se srovnatelnými výrobky a službami lepší podmínky při exportu možnost využití dlouhodobých (nízkoúrokových) půjček ze SFŽP výrobky jsou doporučovány nevládními organizacemi preference při výběru dodavatelů státních zakázek (usnesení vlády na podporu prodeje a užívání ekologicky šetrných výrobků)

Kritéria hodnocení Čistící prostředky – směrnice č. 07 - 2006 povrchově aktivní látky jsou posuzovány z hlediska biologické rozložitelnosti nesmí obsahovat některé látky musí být testován na ekotoxicitu obal musí obsahovat přesné složení výrobku a musí být recyklovatelný uzávěr musí umožňovat dávkování uvedené na obalu

Databáze ekologicky šetrných výrobků seznam ekologicky šetrných výrobků a služeb naleznete na stránkách www.cenia.cz výrobky jsou řazeny do několika kategorií (nátěrové hmoty, tekuté čistící prostředky…), seznam obsahuje název výrobku, jeho výrobce atd.

Ekoznačka v ČR

Ekoznačky v zahraničí Německo Austrálie Skandinávie Slovensko

Ekoznačka EU Certifikát mohou získat jak výrobci, tak poskytovatelé služeb. nadnárodní značka platná v EU v ČR uděluje Agentura pro ekologicky šetrné výrobky různé kategorie výrobků – pračky, myčky, obuv, ubytovací služby apod.

Ekoznačka EU

Ekologicky šetrná služba Označeny mohou být i provozy poskytující ubytovací služby. turistické ubytovací služby (hotely, pensiony, ubytovny…) ubytovací služby kempů

Ekologicky šetrná služba v ČR je takto označeno zhruba 10 subjektů (hotelů, kempů…) v Plzeňském kraji se jedná o hotel Irida (www.irida.cz)

Kritéria hodnocení Jsou rozdělena do dvou kategorií – A (povinná) a B (nepovinná). vychází z technické směrnice č. 43 – 2008 (turistické ubytovací služby) žadatel musí splnit všechny kritéria kategorie A + získat alespoň 16,5 bodů za kritéria kategorie B

Kritéria hodnocení Kategorie A (povinná): energie z obnovitelných zdrojů (alespoň 22% elektrické energie musí pocházet z obnovitelných zdrojů), nelze jako zdroj energie používat uhlí a topné oleje s vyšším obsahem síry než 0,02% , účinnost kotle musím být nejméně 90%, zhasínání světel voda (průtok z kohoutků a sprch nesmí překročit 12l za minutu), výměna ručníků a ložního prádla odpad (hostům musí být umožněno třídění odpadů), není přípustné používat jednorázové nádobí, toaletní potřeby)

Kritéria hodnocení Kategorie B (nepovinná): energie z obnovitelných zdrojů (využívání fotovoltaických panelů, tepelného čerpadla apod.) voda (využívání dešťové vody), nebezpečné chemikálie (alespoň 50% barev a laků musí mít certifikát ekologicky šetrný výrobek) odpady (kompostování, použitý nábytek a textilie musí být prodány nebo darovány charitativním organizacím) měly by být využívány bio a místní produkty (hlavní složky alespoň 2 jídel musí pocházet z ekologického zemědělství) Kritéria hodnocení

Další ekoznačky BIO (takto označené výrobky splňují kritéria výrobku pocházejícího z ekologického zemědělství) – potraviny, nápoje, oblečení, hygienické potřeby apod. Fair Trade (označuje výrobky pocházející z tzv. spravedlivého obchodu – lepší podmínky pro pěstitele a výrobce, ohled i na životní prostředí) – káva, čaj, oblečení, sportovní potřeby (např. fotbalové míče) FSC (dřevo získávané s ohledem na životní prostředí – stabilita, druhová rozmanitost apod., na práva a potřeby domorodých obyvatel a zaměstnanců…)

Další ekoznačky Fair Trade FSC BIO

Ekoznačky?

Zdroje informací www.cenia.cz www.biospotrebitel.cz www.czechfsc.cz www.fairtrade.cz www.envic.cz www.zeleneuradovani.cz www.spotrebitel.cz

Děkuji za pozornost www.envic.cz