Fluorid v zubní hygieně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Dusičnany v potravinách
1.Význam kosmetického účinku šamponu
Lidské zdraví a potrava - pokračování
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Trávící soustava - opakování
Trávící soustava – 1.část
PRODUKTY FLP NA PODZIMNÍ MĚSÍCE
Látkové složení lidského těla- prvky
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí na ekzémy, odstraňuje.
Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
O výrobcích.
Fytogel «Slaviton» vylepšená receptura:
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Dana Coufalová Stomatologická klinika LF MU a FNUSA v Brně
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Stopové prvky Olivia Stamates.
HOBITI.
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Přesličky  Equisetum zahrnuje asi 25 druhů  Vytrvalé, výtrusné byliny  V zemi mají plazivé oddenky  Stonky jsou duté, rýhované a přeslenitě větvené.
Michaela Tesařová, Tereza Majnerová, Barbora Frolíková
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Kyslík.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
IMMUBLEND.
Hemodialýza Co je to hemodialýza Proč ji někteří lidé potřebují?
Soustava trávicí - část 1.
Potraviny pro zvláštní výživu
Zuby … ověř si, co o nich víš.
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zuby … ověř si, co o nich víš.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
DENTÁLNÍ HYGIENA.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
H YGIENA DUTINY ÚSTNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Halogeny Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Dentální hygiena A Výživa HAPLOVÁ MAGDALÉNA MACKOVÁ MÁRIA DEHY 2. ROČ.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_18_Zuby
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_14_9. ročník_Zubní kaz
VLIV NADMĚRNÉHO PŘÍJMU FLUORIDŮ NA ORGANISMUS
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Věcné učení Péče o chrup, prevence zubního kazu
seminář a praktika z chemie
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Maso a masné výrobky Dodatky.
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Transkript prezentace:

Fluorid v zubní hygieně Martin Bydžovský, Adam Spurný, Filip Šavel Třída TL 1 SPŠS A OA KLADNO

Zubní kaz Zubní kaz je infekční onemocnění. Zubní kaz vzniká díky bakteriím, které pokrývají povrch zubní skloviny. Rozkládají sacharidy na organické kyseliny, kvůli kterým poté bolí zub. Pro jeho tvorbu jsou nejlepší zubní praskliny a prostory mezi zuby. Velký význam proti zubním kazům mají fluoridy, které posilují zubní sklovinu.

Fluorid sodný-zbavení zubního kazu V prevenci zubního kazu hraje fluor mimořádně důležitou roli. Nejčastěji se používá Fluorid sodný. Fluorid sodný se připravuje neutralizací kyseliny fluorovodíkové HF + NaOH → NaF + H2O Fluoridové soli se používají k posilování zubů tvorbou fluorapatitu, přirozené složky zubní skloviny. Zubní pasty často obsahují fluorid sodný jako složku proti zubnímu kazu.

Fluoridace Přítomnost fluoridu v našem organismu zvyšuje odolnost zubů proti zubnímu kazu. Fluorid poskytuje zubům čtyři účinky: Zvyšuje odolnost všech zubních plošek proti působení kyselin. Snižuje demineralizaci – úbytek minerálů, vápníku a fosfátů ze skloviny. Podporuje mineralizaci – opětný přívod minerálů, vápníku a fosfátů do skloviny. Zabraňuje metabolismu bakterií. Fluorid působí buď přímo, nebo nepřímo. Přímo působí na povrch už prořezaného zubu, na jeho sklovinu tím, že podporuje remineralizaci. Nepřímo působilo vstřebání do trávicího ústrojí nebo do krevního oběhu a ukládá se do skloviny při jejím vývoji – to má význam především u těhotných žen a malých dětí, kdy je třeba fluoridy dodávat kontinuálně (u těhotných z důvodu žádoucí demineralizace, u malých dětí kvůli dozrávání zubní skloviny) .

Zubní pasty Současný trh nabízí nepřeberné množství různých druhů zubních past. Liší se nejen barevně či příchutěmi, ale také – a to je důležité – složením, množstvím fluoru a určením pro různé problémy apod. Do past se přidávají různé typy a koncentrace fluoridů. Pani která si nečistila zuby 

Zubní pasty Běžná zubní pasta je zhruba ze 75 % tvořena vodou, asi z 20 % brusnými prostředky, z 1 až 4 % pěnícími prostředky a příchutěmi, pojidly, barvivy a fluoridem. Zubní pasty s fluoridy snižují při pravidelném používání kazivost zubů o 20 až 30 %. Monofluorfosfát je určen pro pacienty s nízkou kazivostí. Zubní pastu není žádoucí z úst nějak důkladně vyplachovat, protože tím snížíme její účinnost.

Ústní vody Ústní vody jsou doplňkem na vyčištěné zuby. Existují různé druhy. Mohou mít podle složení protikazový a protizánětlivý účinek nebo obsahovat fluorid sodný, který posiluje zubní sklovinu.

Další možnosti získávání fluoridů Fluorizace pitné vody Je to nejvýhodnější způsob dodávání fluoru do organismu. Fluorizace vody snižuje kazivost v průměru o 50%. Tablety NaF – fluorid sodný Mezi výhody této aplikace fluoridů patří možnost přesného dávkování, nezávislost na technických zařízeních (fluorizace vody) a snadný způsob aplikace. Tablety jsou pouze na doporučení lékaře kojencům a rozpouštěné v čaji nebo vodě, větším dětem se nechají rozkousat v ústech. Nevýhodou je zvykání si dítěte na příjem léků.

Bezpečnost Fluorid sodný je toxický při použití. Při velkých dávkách postihuje srdce a oběhový systém. Smrtelná dávka pro 70kg člověka se odhaduje na 5-10 g. Muže způsobit vředy. Při nízkých dávkách používaných k fluoridaci vody je jediným jednoznačným vedlejším účinkem zubní fluoróza- která může změnit vzhled zubů

Otázky Otázka č. 1: Proč je pro nás fluor prospěšný? Otázka č. 2: Jaký je nejvýhodnější způsob dodávání fluoru do našeho organismu? Otázka č. 3: Pro jaké lidi je určen monofluorfosfát?