Východní Asie Východní Asie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 Asie - Japonsko
Japonsko.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
AUSTRÁLIE Hospodářství
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
(Čínská lidová republika)
MOLDAVSKO.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Indie leží v jižní Asii Tichý Oceán Tichý Oceán Tichý Oceán
Východní Evropa.
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Velká Británie.
Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Východní Asie -Čína, Japonsko, Jižní Korea (Korejská republika), Severní Korea (Korejská LDR), Mongolsko, Taiwan -zahrnuje území centrální Asie (západní.
MONGOLSKO Nikola Burkoňová.
VENEZUELA Veronika Jeřábková.
BULHARSKO.
SRBSKO.
Rumunsko.
USA Rozlohou 3. největší stát na světě (9 mil km2)
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
VÝCHODNÍ ASIE.
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
JAPONSKO Nippon Koku Rozloha: 377
VY_52_INOVACE_03/2/15_ZEMĚPIS
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
Celkový počet věží se odhaduje na šířku kolem 7 až 8 metrů, Zeď je dlouhá téměř 2900 kilometrů.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
PORTUGALSKO.
Východní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková.
SLOVINSKO.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Austrálie.
Švédsko.
Viet Nam.
RUMUNSKO.
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Írák.
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
Jihoamerické státy Peru Chile Bolívie.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_13_03B_Japonsko Téma: Zeměpis Ameriky a.
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_9.ročník 14_Východní Asie Autor: Mgr. Jana Štruncová Anotace: Prezentace.
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_12 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace Alena Carbolová Světadíly Východní Asie Poloha,
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
VY_32_INOVACE_Fi_II_05 Název Čína Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Mexiko.
Název učiva: Amerika severní
Antonín Košíček Sára Šobková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ASIE – VÝCHODNÍ ASIE - ČÍNA
JAPONSKO. POLOH A Japonsko má 4000 ostrovů v Tichém oceánu.Jap. od pevniny dělí Japonské moře a Korejský průliv. Rozloha: km2.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Čína - Peking 1,4 mld. oby. (1. na světě), 9,5 mil. km2 (4. na světě),
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Transkript prezentace:

Východní Asie Východní Asie

Státy a jejich hlavní města Čína Peking T´ai-wan (Tchaj-wan) Tchaj-pej Japonsko Tokjó (Tokio) Severní Korea Pchjongjang Jižní Korea Soul Mongolsko Ulánbatar

Rozloha, vláda a obyvatelstvo Čína Rozloha, vláda a obyvatelstvo -Je rozlohou třetí největší země světa, rozloha je přibližně 9,5 mil. km2. -Sousedí se 14 státy: Mongolsko, Korea, Kazachstán, Pákistán, Indie, Nepál, Bhutan, Barma, Laos, Thajsko, Japonsko, Filipíny, Rusko a Afghánistán. -Má asi 1.3 miliard obyvatel: 92% Číňané (8% jsou přistěhovalci). Ročně se narodí 13 miliónů dětí. -Od roku 1949 kontroluje Čínu Čínská komunistická strana jako jediná vládní strana v zemi.

Zemědělství a nerostné suroviny Čína Zemědělství a nerostné suroviny -10% čínského území tvoří orná pole (5% jsou rýžová pole), sklidí zde nejvíce obilovin na světě . SV - pšenice, kukuřice, sója, ovoce, zelenina JV - Velká čínská nížina – rýže, kukuřice, bourec morušový, bavlna) střed+západ - chov ovcí, velbloudů, koní a jaků JV+střed+západ - chov drůbeže a vepřů – nejvíce na světě -Čína je velmi bohatá i na nerostné suroviny - těžba wolframu. Pšenice kukuřice sója rýže bourec morušový bavlna

Čína Průmysl -Průmysl: hutnický a strojírenský (lodě, kola, elektrotechnika, zbrojní průmysl), chemický (papír, pohonné hmoty, um. hnojiva), textilní (zprac. bavlny a hedvábí), výr.hraček, pyrotechniky, kancelářských potřeb. Čínské zbraně Čínské hračky

Čína Vodstvo -Přes Čínu tečou řeky Chang Jiang, Huang He jezera Kukunor a Lobnor Chang Jiang Huang He Kukunor Lobnor

Čína !!!Zajímavost!!! Nejznámější historickou památkou Číny je Velká Čínská zeď. Velká Čínská zeď je 10 m široká je vysoká 6 až 10 metrů a dlouhá 8851 km. Čínská zeď byla postavena, aby odolávala nájezdnickým útokům.

Rozloha, vláda a obyvatelstvo Tchaj-wan Rozloha, vláda a obyvatelstvo -Na Tchaj-wanu je zajímavé, že ostrov má tvar tabákového listu, na šířku je dlouhý 200 km a na délku asi 400 km. Ostrov se rozkládá na obratníku Raka a je 200 km daleko od pobřeží. Nejvyšší hora Tchaj-wanu je Yushan, která je 3997 m vysoká. -Obyvatelstvo Tchaj-wanu tvoří:Taiwanci (85%), Číňané (14%) a původní domorodé kmeny (2%). Ostrov má 21 616 000 obyvatel a 3 mil. obyvatel z toho jsou z hlavního města. -Tchaj-wan je republikou. hora Yushan hl. město Tchaj-pej

Zemědělství a nerostné suroviny Tchaj-wan Zemědělství a nerostné suroviny -25% území Tchaj-wanu jsou orná pole, na kterých se pěstuje rýže, cukrová třtina batáty, sója a maniok. -Mezi pěstované ovoce patří banány, ananasy, citrusové plody a jiné subtropické ovoce. -Na Tchaj-wanu se těží černé uhlí, ropa, zemní plyn, zlato a stříbro. Batát Maniok

Tchaj-wan Průmysl Výroba plochých obrazovek (LCD) - tím světu ukázali, že Tchaj-wan není technologicky zaostalý. Komunikace Textilní průmysl – jeho produkce v posledních letech klesá. Výroba vozidel - 75 % automobily, přes 15 % motocykly a 10 % jízdní kola. Tchaj-wanský textil LCD Tchaj-wanský motocykl

Tchaj-wan !!!Zajímavost!!! -Už od 20. let probíhala v Číně občanská válka. Komunisté pod vedením Mao Ce-tunga se oddělili od Národní strany Kuomintang a začali bojovat proti oficiální vládě. Po vítězství komunistů v občanské válce roku 1949 se na ostrov Tchaj-wan uchýlily zbytky Čankajškovy armády. Na pevnině byla vyhlášena Čínská lidová republika a pojem Čínská republika se zúžil na ostrovy udržené nacionalistickou armádou. -Nyní je Tchaj-wan nezávislý stát, který udržuje s Čínou obchodní vztahy. Mao Ce-tung

Rozloha, vláda a obyvatelstvo Japonsko Rozloha, vláda a obyvatelstvo Leží na styku tichooceánské a filipínské lit.desky = častá zemětřesení a sopečné činnosti -Stát je tvořen řetězem ostrovů v  západní části Tichého oceánu. Celková délka pobřeží všech ostrovů je 33 889  km. Rozloha Japonska je okolo 375 tis. Km2. -Počet obyvatelstva je přibližně 126 mil. (99% jsou Japonci) a co se týče hustoty zalidnění, je 30. na světě. -Hlavní město Japonska Tokio má 8,2 milionů obyvatel, včetně předměstí až 12 mil. -Japonsko je konstituční monarchie, kde moc císaře je maximálně omezena. -Největší ostrovy: Honšú, Kjúšú, Šikoku, Hokkaidó.

Zemědělství a nerostné suroviny Japonsko Zemědělství a nerostné suroviny -2/3 půdy zaujímají lesy. -Hlavní produkcí je rýže, citrusy a mandarinky (nejvíc na světě). Pěstuje se zde také pšenice, cukr. třtina, cukr. řepa. -Japonsko je na nerostné suroviny velmi chudé. Proto si je musí dovážet z jiných států, nejvíce ropa. cukrová řepa cukrová třtina

Japonsko Průmysl Japonsko získalo světové prvenství ve výrobě aut,motocyklů (Honda, Kawasaki, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Suzuki, Toyota, Yamaha), lodí, chem. výrobků, syntetického textilu, elektrotechniky a kancelářské techniky. Také strojírenství, stavebnictví. Honda Kawasaki Mazda Mitsubishi Nissan Suzuki Toyota Yamaha

Japonsko !!!Zajímavost!!! Konec 2. sv. války -Japonsko bylo posledním státem, který bylo potřeba porazit. Američané vynalezli atomovou hlavici, která zničila města Hiroshimu a Nagasaki. Typickým obrázkem atomového výbuchu je atomový ´´hřib´´. -V současnosti jsou na světě 2 tak silné atomové hlavice, které by dokázali zničit celý kontinent. Jednu vlastní Amerika a jednu Rusko. Letecké snímky atomového ´´ hřibu´´

Rozloha, vláda a obyvatelstvo Severní Korea Rozloha, vláda a obyvatelstvo Má rozlohu 122 762 km2. Sousedí se 3 státy: Čínou Ruskem Jižní Koreou. -Počet obyvatel je přibližně 23,3 mil. (z roku 1998), 99,8 % jsou Korejci a 0,2% jsou Číňané. -Oficiální název je Korejská lidově demokratická republika. - Státní zřízení je komunistický stát

Zemědělství a nerostné suroviny Severní Korea Zemědělství a nerostné suroviny -14% procent Korejského povrchu jsou orná pole, na nichž se pěstují brambory, sója, rýže, kukuřice, pšenice, ječmen, proso, tabák. - 70% povrchu pokrývají lesy. - Z nerostných surovin: těží se černé a hnědé uhlí, železná ruda, zlato, tuha, fosfáty, olovo, wolfram, měď, zinek. Proso

Severní Korea !!!Zajímavost!!! Korejská válka -Severní Korea je známá válkou, kterou začala kvůli sjednocení Severní a Jižní Koreji, byly nasazeny vojska OSN, takže válku nakonec prohrála. Po Korejské válce se začal točit velmi známý seriál M*A*S*H. -Oficiálně je Severní Korea pořád ve válce.

Rozloha, vláda a obyvatelstvo Jižní Korea Rozloha, vláda a obyvatelstvo -Rozloha je 98 480 km². -Počet obyvatel je asi 48 422 644 (2005). -Státní zřízení je republika.

Zemědělství a nerostné suroviny Jižní Korea Zemědělství a nerostné suroviny Pěstuje se zde: rýže, kukuřice, ječmen, pšenice, batáty, maniok, proso, sója, zelenina, ovoce, tabák, bavlna a konopí. 21 % procent území pokrývají orná pole a 70% jsou lesy. -Těžba wolframu, železné rudy, tuhy, zlata, černého uhlí.

Jižní Korea Průmysl -strojírenský -automobilový (Hyundai, KIA, Ssang-Yong, Daewoo, Samsung) -textilní -potravinářský (Jinro Distillers Co., Ltd) -chemický -elektrotechnika (Samsung, LG, iRiver, iAudiö) Hyundai KIA Ssang-Yong Daewoo Samsung Samsung LG iRiver iAudiö

Rozloha, vláda a obyvatelstvo Mongolsko Rozloha, vláda a obyvatelstvo Hraničí s Ruskem, Čínou a Kazachstánem. Celková rozloha Mongolska je 1 566 500 km2. z toho 9,7% jsou lesy a 1% orná půda Žije zde přibližně 2,4 miliónů obyvatel (1995). 88,5% obyvatelstva jsou Mongolové (1989), a 21% jsou Kazaši. Státní řízení je republika.

Zemědělství a nerostné suroviny Mongolsko Zemědělství a nerostné suroviny 1% Mongolského území zabírá orná půda, na které se pěstuje pšenice, ječmen, brambory. Zemědělství Mongolska je zaměřeno na pastevectví – jaci, skot, ovce. Těží se zde černé uhlí, hnědé uhlí, měď, uran, zlato, cín a wolfram.

Zpracovali Průmysl – Daniel Lipták Rozloha,vláda a obyvatelstvo - Tomáš Martauz Zemědělství a nerostné suroviny – David Svozil Vodstvo a zajímavosti - Michal Palát

KONEC