Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Národní soustava kvalifikací pro terciární vzdělávání Praha & Brno 2. A 4. prosince 2008
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
ECVET v Programu celoživotního učení
„Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“ konference ministrů, Berlín „Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PhDr. Marie HANZLÍKOVÁ FF UK v Praze MŠMT 9/2010 Evropské jazykové portfolio pro VŠ.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
Koordinační centrum pro EQF (EQF NCP) Setkání zástupců evropských iniciativ NAEP Milada Stalker Antonie Ondrouchová Pavel Hradecký.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Monitoring dalšího vzdělávání
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Pilotní projekt VQTS Ing. Miloš RATHOUSKÝ Mgr. Martina KAŇÁKOVÁ NÚOV, Oddělení mezinárodní spolupráce.
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Evropská komise - GŘ pro vzdělávání a kulturu – odd. A3 Michel Aribaud
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Národní kvalifikační rámec České republiky a projekt Q-RAM
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
ECTS a Ostravská univerzita v Ostravě
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Sněm Rady vysokých škol, Pavel Kovář,
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Kreditový systém Předsednictvo Rady vysokých škol 14. Zasedání – , Praha.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Předsednictvo Rady vysokých škol, Pavel.
Dokumenty Boloňského procesu
Organizační struktura
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Implementace EQAVET v ČR
Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
1 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Projekt Impuls / Seminář
Tomáš Fliegl Odbor vysokých škol
Organizační struktura
Transkript prezentace:

Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

24. října, seminář ENIC/NARIC2 Komuniké ministrů - Bergen 2005  „Přijímáme návrh zastřešující soustavy kvalifikací pro EHEA („A Framework for Qualifications of The European Higher Education Area“) založené na třech cyklech studia (včetně, v závislosti na národním kontextu, možnosti dílčích kvalifikací), přičemž obecné deskriptory pro každý cyklus budou založeny na výstupech z učení (learning outcomes) a osvojených kompetencích, a dále na počtu kreditů v prvním a druhém cyklu.  Zavazujeme se vypracovat národní soustavy kvalifikací vycházející z obecné, zastřešující soustavy kvalifikací pro EHEA, na nichž začneme pracovat do roku Žádáme Řídící skupinu, aby nám o vývoji a zavádění soustavy kvalifikací podala zprávu.“

24. října, seminář ENIC/NARIC3 Komuniké ministrů - Londýn 2007  „We commit ourselves to fully implementing such national qualifications frameworks, certified against the overarching Framework for Qualifications of the EHEA, by Recognising that this is a challenging task, we ask the Council of Europe to support the sharing of experience in the elaboration…  We are satisfied that national qualifications frameworks compatible with the overarching Framework for Qualifications of the EHEA will also be compatible with the proposal from the European Commission on a European Qualifications Framework for Lifelong Learning…  We see the overarching Framework for Qualifications of the EHEA, which we agreed in Bergen, as a central element of the promotion of European higher education in a global context…  With a view to the development of more student-centred, outcome-based learning, the next exercise should also address in an integrated way national qualifications frameworks, learning outcomes and credits, lifelong learning, and the recognition of prior learning“

24. října, seminář ENIC/NARIC4 Proč potřebujeme soustavu kvalifikací (1)  Mezinárodní soustava je jedním ze tří pilířů, na kterých stojí EHEA (Lisabonská úmluva o uznávání, zastřešující soustava kvalifikací a evropské standardy pro zabezpečení kvality) Transparentnost Umožňuje, aby spolu národní systémy VŠ komunikovaly – prostředek pro porozumění („překlad“) Snazší uznávání kvalifikací Prostupnost Mobilita studentů i absolventů

24. října, seminář ENIC/NARIC5 Proč potřebujeme soustavu kvalifikací (2)  Národní Podpora diverzifikované nabídky studia – prostředek pro porozumění („překlad“)  Transparentnost  Prostupnost Atraktivita – zvyšující se soutěž o kvalitní studenty Výstupy z učení - Learning outcomes (LO) mohou napomoci hodnocení kvality Podpora celoživotního vzdělávání

24. října, seminář ENIC/NARIC6 Odpověď na měnící se podmínky a požadavky  Registr/ databáze studijních programů – jednotná metodika  Celoživotní učení  LO – metodologie Tuning projektu - studijní programy i moduly  Možnost vyhodnotit restrukturalizované studijní programy – doladění, přepracování,..  Celoživotní vzdělávání – využití LO i pro moduly/části studijních programů  Vzdělávání zaměřené na učícího se studenta Do jaké míry ve vzdělávání současném je učitel skutečně průvodcem učícího se studenta na cestě k vědění? Do jaké míry se studenti chtějí učit?  Kredity a jejich propojení s LO Jak je zapracována obtížnost jednotlivých předmětů/modulů? Jak kredity souvisí s počtem kontaktních hodin, s počtem hodin samostudia? Jak jsou napojeny na výstupy? Nebo jsou stále lineárně závislé na počtu kontaktních hodin?

24. října, seminář ENIC/NARIC7 Soustavy kvalifikací  Zastřešující soustava kvalifikací pro EHEA – 3 cykly studia + v závislosti na národním kontextu možnosti dílčích kvalifikací (terciární vzdělávání)  Zastřešující soustava kvalifikací pro celoživotní vzdělávání (EU) – 8 úrovní, které pokrývají celé spektrum od elementárního vzdělání po doktorské  Sektorové soustavy projekty EK, Tuning projekt (více než 100 evropských VŠ-dlouhodobě podporován EK)  Institucionální – programové LO pro jednotlivé kvalifikace LO pro komponenty studijních programů  Národní soustava – např. Irský a Novozélandský – 10 úrovní, které pokrývají celé spektrum vzdělávání Skotský – 12 úrovní, které pokrývají celé spektrum vzdělávání a další…..

24. října, seminář ENIC/NARIC8 EHEA – Stocktaking 2007  13 z 18 zemí získaly „zelené“ ohodnocení  Dlouhotrvající záležitost (Irsko více než 10 let, Nový Zéland ještě déle)  Většinou země západní a severní Evropy  Stocktaking 29% zemí Boloňského procesu má legislativu, která vznik národní soustavy umožňuje 19% zemí se domluvilo se zainteresovanými stranami (stakeholder agreement) 94% ustavilo pracovní skupinu 31% zemí tvrdí, že mají popis studijních programů založený na výstupech z učení 64% má připravený harmonogram naplňování (ale co je naplňování není ve zprávě řečeno) ….. ECTS – problémy: teorie vs. praxe

9 ECTS  Definice kreditu v souvislosti s výstupy z učení a studijní zátěží: „a quantified means of expressing the volume of learning based on the learning outcomes (associated with workload) achieved by an individual (average) learner at a specified level, linked to an appropriate national and international level/ cycle descriptor“ (Stephen Adam)  Zlepšení vlivem ECTS přístupu – transparence – domluvená akademická „měna“ více možností pro vstup i pro výstup ze studijního programu podpora celoživotního přístupu k učení mobility uznávání zlepšení kurikul ═› kvalitativní zlepšení kvalifikace  Vztah k ECVET  EK v diskusi jsou „Klíčové aspekty ECTS“ – „ECTS-Key Features“ – do konce října ECTS Course Catalogue a User's Guide – březen 2008 – ECTS Label

24. října, seminář ENIC/NARIC10 Výstupy z učení (LO)  „Learning outcomes are statements of what a learner is expected to know, understand and/or be able to demonstrate at the end of a period of learning. They are explicit statements about the outcomes of learning – results of learning“ (Stephen Adam)  Systém/soubor znalostí, dovedností, schopností, přístupů a porozumění ═› schopnost tvůrčích činností a přístupů teoretických i praktických nejen v odborné sféře  Explicitní referenční body  Navíc mají roli metodickou - jsou popisem kurikul (modulů, částí studijního programu), spojeny s úrovní, cyklem,..  Směřují od obecných (na národní úrovni) přes oborové/ sektorové ke konkrétním (na VŠ)

24. října, seminář ENIC/NARIC11 Národní soustava kvalifikací (1)  Zákon o uznávání dalšího vzdělávání (zákon č. 179/2006 Sb.)- zakotvení Národní soustava kvalifikací  Návaznost na vznikající soustavu kvalifikací nižších stupňů  ČR je součástí EHEA – mezinárodní kompatibilita  Máme restrukturalizované programy- je třeba je vyhodnotit-výstupy z učení  Koordinace: MŠMT, AK-požadavky k akreditacím, reprezentace VŠ, zainteresované subjekty-jiná ministerstva, profesní skupiny, zaměstnavatelé, sociální partneři  Studie CSVŠ- vyhodnocení zahraničních rámců kvalifikací  Pracovní skupina Diskusní dokument – včetně harmonogramu Národní seminář (pravděpodobně )

24. října, seminář ENIC/NARIC12 Národní soustava kvalifikací (2)  Obecné deskriptory Dublinské deskriptory - zejména pro akademické účely - založeny na  výstupech z učení (LO),  osvojených kompetencích,  studijní zátěži - počtu ECTS kreditů v prvním a druhém cyklu; standardních rocích ve třetím cyklu  cyklu/úrovni Evropský rámec kvalifikací - více i pro praktické účely  Profil (odborný nikoliv profesní vs. akademický) – propojení se studijní zátěží – úrovní/ cyklem  Výstupy z učení  Studijní zátěž – ECTS (v závislosti na výstupech z učení)  Musí zůstat kompatibilní s oběma rámci na evropské úrovni – sebe-certifikace

24. října, seminář ENIC/NARIC13 Národní soustava kvalifikací (3)  Výstupy z učení, kredity i soustava kvalifikací jsou pouze nástroji, ne cíli!!!  Poskytuje informace uživatelům (vysokým školám, zájemcům o studium, studentům, zaměstanavatelům, …)  Informace a komparabilita v rámci EU a EHEA  Komunikace mimo Evropu – prostřednictvím zastřešují soustavy pro EHEA  Konzultace se všemi zainteresovanými subjekty – porozumění zaměstnavatelů i veřejnosti  Implicitně lepší zaměstnatelnost  Prostupnost a uznávání předchozího vzdělání (i mimo VŠ) – CŽV  Pomůže VŠ definovat jejich vlastní standardy kvality  Posun od výuky - učitel průvodcem na cestě k vědění - učící se student  A další…

24. října, seminář ENIC/NARIC14 Jednotlivé kroky (1 ) zpráva pracovní skupiny, Londýn 2007 Rozhodnutí začítZákon o uznávání dalšího vzdělávání, Aktualizace DZ 2008 Určení jednotlivých krokůúčel národní soustavy kvalifikací – diskusní dokument Organizace /koordinaceVytipovat zainteresované subjekty, ustavit pracovní skupinu,.. Design  Úrovně/cykly  Deskriptory pro jednotlivé úrovně  Profil  ECTS kredity Národní diskuseVšichni zainteresovaní

24. října, seminář ENIC/NARIC15 Jednotlivé kroky (2) zpráva pracovní skupiny, Londýn 2007 SchváleníNárodní úroveň – MŠMT - ??? Rozdělení úkolů v naplňování NSKMŠMT, VŠ (VOŠ), AK, ostatní Naplňování na úrovni instituce/programu Vytipovat zainteresované subjekty, ustavit pracovní skupinu,.. Naplnění kvalifikacemiAK Registr/databáze kvalifikací/studijních programů Sebe-certifikace s EHEA (Boloňský proces) a případná sebe-certifikace s EQF (EU) Pilotní projekt – účast mezinárodních expertů

24. října, seminář ENIC/NARIC16 Národní soustavy kvalifikací – sdílení zkušeností  Iniciativa EK - ustavení národních kontaktních bodů pro národní soustavy – počátkem listopadu setkání v Bruselu  Pracovní skupina RE při Boloňském procesu proběhlo evropské fórum na téma soustavy kvalifikací–materiály na nebo na koncem listopadu setkání ve Štrasburku  Další informace na naric.net/index.aspx?s=n&r=ena&d=qfhttp:// naric.net/index.aspx?s=n&r=ena&d=qf  Děkuji vám za pozornost ☺