Legislativa potravin Hejmalová Michaela.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
Bezpečnost potravin v ČR, spolupráce s EU a spotřebiteli
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Správní právo Pojem správního práva.
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečné potraviny na českém trhu
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Pracoviště Ústí nad Orlicí Jana a Jos. Kovářů 1412, Ústí nad Orlicí Hluk v legislativě platné a.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Potravinová politika.
Biopotraviny ve školním stravování
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Bezpečnost potravin - regulace v EU
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Bezpečnost potravin v ČR
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE DĚTSKÉ OBUVI PhDr. Vlasta Mayerová Česká obuvnická a kožedělná asociace Praha,
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Legislativa.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Nejčastější závady v označování
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ZÁKLADNÍ DIREKTIVY, SMĚRNICE, NORMY V KOŽEDĚLNÉM OBORU PŘED A PO VSTUPU DO EU.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
O CHRANA SPOTŘEBITELE V EU – ČÁST 1 Prezentace 2015.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Legislativa v práci nutričního terapeuta
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Legislativa potravin Hejmalová Michaela

Potravinářská legislativa široké spektrum právních předpisů, které se z různých hledisek dotýkají potravin předpisy, které řeší problematiku celého potravinového řetězce (produkce, zpracování, distribuce, prodej)

Co předpisy regulují? kvalitu potravin - složení a označování výrobků ochranu zdraví lidí - hygienická opatření, aditiva ochranu životního prostředí - rybolov hospodářské a finanční záležitosti - podmínky exportu a importu)

Typy legislativních pramenů právní předpisy ČR právní předpisy EU Codex Alimentarius

Jakost a zdravotní nezávadnost Hlavní bodem potravinářské legislativy a následně kontroly dodržování této legislativy je zajištění: jakosti potravin, zdravotní nezávadnosti potravin Současná potravinářská legislativa „jakost“ a „zdravotní nezávadnost“ rozlišuje jako dva různé ukazatele.

Jakost potravin z hlediska spotřebitele je jakost potravinářského výrobku souhrn vlastností, které danému výrobku propůjčují určitou míru schopnosti uspokojovat potřeby uživatele (předem stanovené nebo předpokládané) spotřebitel tedy od dané potraviny očekává určité vlastnosti

Zajišťování jakosti Důvody změn ve filozofii zajišťování jakosti: v hospodářsky vyspělých zemích existuje dostatek potravin, k dispozici je velice široký sortiment potravinářských výrobků, mezi výrobci potravin je silná konkurence, roste informovanost spotřebitelů (senzorika, nutriční hodnota, způsob a velikost balení, trvanlivost, dostupnost, značení, zdravotní nezávadnosti

Zdravotní nezávadnost Zdravotní nezávadnost je výrazně podmíněna především takovými znaky, jako jsou : mikrobiální kontaminace chemického nebezpečí (toxické prvky, rezidua pesticidů)

Portály http://www.szpi.gov.cz/ http://www.bezpecnostpotravin.cz/ (informační centrum bezpečnosti potravin) http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/bezpecnost-potravin/ http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=158&ch=13&typ=2&val=158

Současná legislativa v ČR v ČR platí: národní právní předpisy (především zákony, vyhlášky, nařízení vlády) právní předpisy EU, přičemž evropská (harmonizovaná) legislativa je nadřazena národní legislativě

Nejdůležitější zákony Oblast potravin pokrývají tyto stěžejní zákony ČR: Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, v platném znění Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), v platném znění Zákon č. 258/2000 Sb.,o ochraně veřejného zdraví, v platném znění

Značka kvality národní značka KLASA od roku 2003 udělována ministrem zemědělství ČR kvalitním potravinářským výrobkům Značka je ohodnocenému výrobku propůjčována na dobu tří let slouží spotřebitelům a odběratelům pro lepší orientaci na nasyceném trhu potravin

Regionální potravina podpora regionálních potravin z jednotlivých krajů České republiky projekt ministerstva zemědělství na podporu malých a středních pěstitelů a výrobců v krajích České republiky 6 let propagace

Legislativa EU harmonizace evropské legislativy, tj. vytvoření předpisů platných ve všech členských státech EU Evropská komise, Rada a Evropský parlament navrhují, zpracovávají, připomínkují a schvalují nové legislativní dokumenty nebo mění, upravují a doplňují již platné předpisy Předpisy ES jsou nadřazeny národním legislativám členských států. V oblastech, které nejsou regulovány předpisy EU, může členský stát stanovit vlastní pravidla

Codex alimentarius (CA) CA = „potravinářský zákoník“ sbírka mezinárodně uznávaných standardů, praktických postupů, směrnic a dalších doporučení, vztahujících se k bezpečnosti potravin na vypracování CA se v šedesátých letech podílela FAO a WHO (1963) hlavním účelem má být ochrana zdraví konzumentů a zajištění čestných praktik v mezinárodním obchodu s potravinami.

Organizace pro výživu a zemědělství Food and Agriculture Organization, FAO specializovaná organizace OSN se sídlem v Římě, založená v roce 1945 koordinuje mezinárodní snahy, které si kladou za cíl zamezit hladovění.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA od roku 2005 své stálé sídlo v italské Parmě poskytuje nezávislá vědecká stanoviska, vědeckou a technickou podporu pro činnost Evropského společenství ve všech oblastech, které mají přímý nebo nepřímý vliv na bezpečnost potravin a krmiv

Úřad pro potraviny součástí ministerstva zemědělství od 1. dubna 2005 svou činností zastřešuje oblast potravin v ČR má dva odbory: odbor potravinářské výroby a legislativy, odbor bezpečnosti potravin.

Děkuji za pozornost