Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Obor vzdělávání: E/02 potravinářské práce (ŠVP pečivář-cukrovinkář) ročník Tematická oblast: Výroba těst a náplní Název sady DUM: Těsta a náplně Kód: VY_32_INOVACE_02_G2_12 Autor: Mgr. Hana Kolumberská Datum tvorby: březen 2013 Anotace: Pálená hmota – suroviny, technologický postup přípravy, finální vzhled.
Pálená hmota -hladká mouka -vejce -olej -sůl -voda
Pálená hmota -v nerez hrnci přivedeme do varu vodu, olej a sůl -přidáme hladkou mouku a vymícháme do hladka -těsto se nesmí lepit na povrch hrnce -hmotu dáme na plochu vychladnout -po vychladnutí dáme hmotu do šlehacího kotle -postupně přidáváme celá vejce -vymícháme hladké těsto -pomocí řezané špičky a plnícího sáčku tvarujeme na vymazaný plech věnečky nebo větrníky
Pálená hmota - před pečením postříkáme plech vodou, při pečení se vytváří pára -pečeme 10 minut na 220°C pak ztlumíme na 180°C -po upečení necháme vychladnout -hotový výrobek plníme krémy
Pálená hmota
Použité zdroje Pulpánová, A.,Cukrářská technologie.1. vyd. Olomouc: FIN spol. s. r. o., s. ISBN Fotografie: Mgr. Hana Kolumberská Metodika: Tento DUM lze využít pro teoretické i praktické vyučování, jak při seznamování se s novým tématem, tak při jeho procvičování nebo opakování. Prezentace je nastavena tak, že vyučující potvrzuje jednotlivé kroky a může tedy doplnit vhodný komentář nebo praktické předvedení.