SUROVINY 3. ročník oboru Cukrář, Pekař třída CP3 153, Ing

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

POTRAVINY A VÝŽIVA 3. ročník oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K3 153, Ing. Miroslava Prchalová „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
TECHNICKÁ DOKUMENTACE
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ORBIS PICTUS 21. STOLETÍ. Projekt je zaměřen na inovaci výuky odborných a všeobecně vzdělávacích předmětů za pomoci ICT, interaktivních a multimediálních.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Vzájemná hospitační činnost
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
POTRAVINY A VÝŽIVA 2. ročník učebního oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K2
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový výzkum Ročník / obor studia:III.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
I Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji Projekt CZ.1.07/1.1.08/
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Technologie ročník, učební obory:strojní mechanik obráběč kovů
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
3. ročník, studijní obory SOU Mgr. Smékalová Dagmar „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Partner projektu: podnikatelská samospráva, reprezentant podnikatelů.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Teorie vzdělávání dospělých
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
Barbora Smetanová Kateřina Šauerová.  uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový.
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
Monitorování klimatu školy Jihlava Zdeněk Borůvka.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Senzorická analýza Katedra kvality zemědělských produktů Ing. Lenka Zárubová.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
PŘEDMATEMATICKÁ OBLAST 3 Použité odkazy Obrázky: vlastní zdroje.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Nové přístupy ke vzdělávání a mezinárodní zkušenosti Institutu pro veřejnou správu Praha PhDr. Zdenka Procházková, MPA Institut pro veřejnou správu Praha.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Paměť, pozornost, Sociabilita
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
E-learningový kurz e-learningu
Teorie vzdělávání dospělých
Aktivita č. 7 – Pracovní workshop v průběhu zavádění standardů kvality
MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE
Přiřaď vitamíny Zdraví.
Děti a sport Jazyk a řeč.
Práva dítěte Výchova k občanství
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
Volnočasové aktivity a jejich řízení
Využití aktivizačních metod při volnočasových aktivitách
Lodička Bc. Miloslava Vavříková
Základní matematické, početní a číselné pojmy a operace
Ochrana životního prostředí
Bc. Miloslava Vavříková
Dobroty z vajec podoblast.
Človíček a jeho tělo zdraví.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Co vznikne z vlny? Michaela Soukupová.
Transkript prezentace:

SUROVINY 3. ročník oboru Cukrář, Pekař třída CP3 153, Ing SUROVINY 3. ročník oboru Cukrář, Pekař třída CP3 153, Ing. Miroslava Prchalová „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.“

Téma SENZORICKÉ HODNOCENÍ SUROVIN A POTRAVIN Rozsah: 2 vyučovací hodiny

METODY Skupinová a kooperativní práce - Názorné vyučování - Řešení problému - Samostatná práce - Řízený rozhovor Práce s reklamou

Senzorické hodnocení potravin - charakteristika Senzorické hodnocení je hojně využívaná metoda v potravinářství, ale i laici dnes a denně hodnotí kvalitu poživatin. Jedná se o metodu hodnocení pomocí smyslů včetně zpracování výsledků lidským centrálním nervovým systémem podle normy ČSN ISO 8589.

Senzorické hodnocení potravin - charakteristika Člověk hodnotí poživatinu komplexně s použitím všech smyslů. Osoby, které provádějí senzorické hodnocení, se nazývají hodnotitelé nebo posuzovatelé. Profesionální hodnotitelé musí mít velmi dobře vyvinuté smysly a být odborně způsobilí pro vy- konávání těchto zkoušek.

Stupnice hodnocení A – výborný B – velmi dobrý C – spíše dobrý D – spíše špatný E - velmi špatný

Senzorické hodnocení potravin - vzorová tabulka Druh potraviny Obal Vzhled Konzistence Barva Chuť Vůně Celkové hodnocení  

Příprava na výuku Vyučující zadá žákům v předchozí hodině úkoly : přinést si pomůcky potřebné k hodnocení ( lžičky, kelímky, nůž,utěrku, prkénko ), a poučí je o zásadách zachování hygieny při práci s potravinami.

Příprava na výuku Vyučující nakoupí den před výukou potraviny a pomůcky potřebné k senzorickému hodnocení poživatin. Po předchozí konzultaci se žáky vybere různé druhy mléčných výrobků a pečiva tak, aby konzumace byla pro žáky příjemná.

Vyučující nakupuje pomůcky

Nákup potravin den před výukou

Průběh 1. vyučovací hodiny Výklad o senzorickém hodnocení poživatin Příprava pracoviště na vlastní hodnocení Motivace žáků reklamou Rozdělení žáků do tří skupin Úprava vzorků potravin

Urči záměr reklamy

Urči záměr reklamy - pokračování

Záměr reklamy - zhodnocení Žáci sami dospěli k závěru, že užití obrázků poživatin na různých nepotravinářských výrobcích má pozitivní vliv na zvýšení jejich prodeje. Jelikož poživatiny na obrázcích jsou zdraví prospěšné, budou nejspíš i tyto výrobky kvalitní, což nemusí být vždy pravda.

Potraviny připravené před výukou

Průběh 2. vyučovací hodiny Hodnocení různých druhů potravin žáky: 1. skupina - zakysané mléčné výrobky, 2. skupina – sýry, 3. skupina – pečivo. Možnost spolupráce ve skupině a konzultace nejasností s vyučující.

Průběh 2. vyučovací hodiny Zanesení výsledků vlastního hodnocení žáků do připravené tabulky. Porovnání hodnocení jednotlivých členů skupiny. Diskuse žáků všech tří skupin, sdělování subjektivních pocitů.

Průběh 2. vyučovací hodiny Zhodnocení významu senzorického hodnocení poživatin v potravinářství. Diskuse o využívání této metody na odborném výcviku cukrářů i pekařů. Konzumace nespotřebovaných vzorků potravin, možnost výměny mezi skupinami.

ZÁVĚR Výuka potvrdila a splnila očekávání vyučující. Metoda senzorického hodnocení potravin byla pro žáky velice atraktivní. Nenásilnou formou si vyzkoušeli běžnou laboratorní metodu a zjistili, že hodnotit potraviny objektivně není vždy jednoduché.

ZÁVĚR - pokračování Posuzovatel musí často hodnotit poživatiny, které mu vůbec nechutnají. To se projevilo i v rozptylu hodnocení jednotlivých žáků. Někteří z nich dospěli k poznání, že by nechtěli být profesionálními hodnotiteli, jelikož jejich práce není jednoduchá, jak se na první pohled zdá… Nicméně jme se shodli, že se nám tato forma výuky velmi líbila, naučili jsme se opět něco nového. A o to v konečném důsledku šlo!

Použitá literatura Pokorný, Valentová, Panovská: Senzorická analýza potravin, VŠCHT, Praha 1998 Kasíková, H.: Kooperativní učení, kooperativní škola, Praha, Portál 1997 Petty, G.: Moderní vyučování, Praha, Portál 1996 Silberman. M.: 101 metod pro aktivní výcvik a vyučování, Praha, Portál, 1997