VY_32_INOVACE_05_PVP_256_Hol

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Digitální učební materiál
Vitaminy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_262_Kra
VY_32_INOVACE_05_PVP_257_Hol
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
VY_32_INOVACE_05_PVP_242_Hol
„EU peníze středním školám“
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny rozpustné ve vodě
VY_32_INOVACE_05_PVP_241_Hol
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_05_PVP_256_Hol Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_05_PVP_256_Hol Druh učebního materiálu Prezentace Autor  RNDr. Ivana Holubová

Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Ekonomické lyceum, Obchodní akademie, Hotelnictví Předmět Chemie, Základy přírodních věd Ročník II. ročník Název tematické oblasti (sady) Přírodní organické látky Název vzdělávacího materiálu Vitaminy Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu CHE a ZPV ve 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Přírodní organické látky“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou prezentovat základní poznatky o vitaminech. Uvádí základní charakteristiku vitaminů, jejich funkce v organismu, rozdělení, přehled zástupců včetně vzorců a jejich význam pro člověka. Zhotoveno, (datum/období) Březen 2013 Ověřeno 20. května 2013 30. května 2013

Co jsou vitaminy? nízkomolekulární organické látky, které již v malých množstvích ovlivňují průběh některých chemických dějů v živém organismu (=biokatalyzátory) chemicky nejednotné látky, nelze dělit podle struktury (např. heterocyklické sloučeniny, isoprenoidy, steroidy…) pro člověka a další živočichy jsou esenciální (nepostradatelné) - neumí si je sami vyrobit, musí je přijímat v potravě nejsou zdrojem energie

Co je provitamin? neúčinná forma vitaminu, která na místě účinku přechází v účinnou formu (např. odštěpením části řetězce)

Co jsou antivitaminy? látky, které ruší biochemické využití vitaminů v živé buňce a vyvolávají tak projevy plynoucí z jejich nedostatku fungují jako katalytické jedy – naváží se na vazebné místo a vytlačují vitamin (případně zabraňují navázání příslušného vitaminu)

Z historie název "vitamin" pochází z roku 1911 od polského chemika Kazimíra Funka, vznikl spojením dvou slov „vital amine“ (životně důležité aminy), když zjistil, že substance z neloupané rýže léčí chorobu beri-beri později se ukázalo, že mnohé vitaminy aminy vůbec neobsahují, ale název se ujal v současnosti se však čím dál více používá triviálních názvů

Funkce vitaminů prekurzory biokatalyzátorů - součásti koenzymů, hormonů antioxidanty – likvidace volných kyslíkových radikálů podílí se na metabolismu živin zpomalují degenerativní projevy stárnutí posilují imunitní reakce organismu

Vitaminózy Hypovitaminóza nedostatečné množství určitého vitaminu v organismu její projevy jsou různé u různých vitaminů Avitaminóza je důsledkem úplného nedostatku určitého vitaminu v organismu Hypervitaminóza způsobena předávkováním vitaminy může k ní dojít pouze u vitaminů rozpustných v tucích

Rozdělení vitaminy rozpustné ve vodě – B, C, H, kyselina (hydrofilní) listová vitaminy rozpustné v tucích – A, D, E, K, F (lipofilní)

Varovné signály nedostatku vitaminu Vitamin C Vitamin Hlavní funkce Charakteristika Zdroje Varovné signály nedostatku vitaminu C Kyselina askorbová Důležitý pro tvorbu buněk, kůže, kostí a svalů, ochrana před infekcí, umožňuje vstřebávání železa v těle Rozpustný ve vodě, ničí se na vzduchu a při varu, rychle zmrazené potraviny jej ztratí jen málo, uchování v těle je krátkodobé Čerstvá zelenina a ovoce, citrusové plody a šťávy Snadné odřeniny, krvácení z nosu, bolesti v kloubech, pomalé hojení ran, zvýšená náchylnost k infekcím, rychlá únava, krvácení dásní, vypadávání zubů, svalová bolest. Avitaminóza: kurděje

Vitaminy skupiny B (B- komplex) původně byly považovány za jeden vitamin, neboť jejich účinek a význam, který mají v lidské výživě, je velmi podobný všechny - kromě vitaminů B9 a B12 - se účastní uvolňování energie z potravy B-komplex je ve skutečnosti složen z 8 různých vitaminů: B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (nikotinamid, niacin, vitamin PP), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B9 (kyselina listová), B12 (kobalamin), H (biotin)

Varovné signály nedostatku vitaminů Hlavní funkce Charakteristika Zdroje Varovné signály nedostatku vitaminů Thiamin B1 Metabolismus, pro úpravu chuti k jídlu, pro správnou funkci nervové soustavy Neničí se běžným vařením, ničí se ve styku se sulfidy, alkalickými látkami, neukládá se v těle Kvasnice, máslo, maso, luštěniny, mléko, pečivo, vnitřnosti ořechy Ztráta chuti k jídlu, zažívací poruchy, snížená duševní bystrost, špatná paměť, podrážděnost, nedostatek energie, malátnost, duševní nerovnováha, porucha CNS, svalová ochablost, záněty nervů, křeče. Avitaminóza: onemocnění Beri - beri Riboflavin B2 Podporuje vznik enzymů, ovlivňuje zdravý růst Neničí se při vaření, je nestálý na světle a v přítomnosti alkalických látek Vejce, zelenina, vnitřnosti, mléko, sušené kvasnice Trhlinky ústních koutků, puchýře, pocity řezavé bolesti pod víčky, šupinatění kůže okolo nosu, na čele a uších, citlivost na světlo, defekty na rtech, nosu a jazyku, zpožděný růst Kyselina pantothe- nová B5 Pochody v kůžích a sliznicích, čímž zvyšuje ochranou funkci, má protistresové účinky Je velmi choulostivý. Je rozpustný ve vodě, teplem se rozkládá, je narušován léky na spaní, alkoholem, kouřením Kvasnice, obilné klíčky, luštěniny, vejce, játra Únava, poruchy spánku, horké nohy, nevolnost, ztráta pigmentu v ochlupení a vlasech, svalové křeče, žaludeční a střevní potíže (nedostatek zřídka, neboť je ve většině potravin) Pyridoxin B6 Zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů, působí jako prevence depresivních stavů Rozpustný ve vodě a alkoholu, rychle se ničí při teple a světle a na vzduchu Maso, tmavé pečivo, kukuřice, melasa Nízká hladina cukru v krvi, praskliny kůže okolo úst, škubání ve svalech, podrážděnost, zánět kůže v okolí očí, necitlivost a křeče v končetinách, pomalé učení, časté močení, nervové poruchy, deprese, chudokrevnost Kobal- amin B12 Důležitý pro tvorbu červených krvinek, Podporuje chuť k jídlu, antidepresivní Rozpustný ve vodě a v alkoholu, nestálý v alkalickém a kyselém prostředí Játra, ledvinky Bolestivost ramen a nohou, mravenčení v končetinách, špatná paměť, pocity bolesti v ústech, potíže s chůzí, pomalé reflexy, poškození žaludeční sliznice Avitaminóza: chudokrevnost (anémie)

Varovné signály nedostatku vitaminů Hlavní funkce Zdroje Varovné signály nedostatku vitaminů Niacin PP B3 Využíván pro látkovou přeměnu bílkovin, cukrů Ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, buráky, sója Avitaminóza: pelagra (hnědnutí kůže) Kyselina listová B9 Působí s vit.B12 při tvorbě červených krvinek v kostní dřeni, význam v těhotenství Špenát, salát, čekanka, banány, ořechy Nedostatek v prvních měsících těhotenství způsobuje znetvoření plodu Biotin H Nezbytný pro látkovou výměnu tuků, proteinů, podporuje spaní Vaječné žloutky, sójové boby, arašídy, houby, maso Únava, nevolnost, deprese, suchá kůže, svalové bolesti, nespavost

Vzorce B1, B2, B5 Kyselina pantothenová B5 B2 Thiamin B1

Vzorce B6, B3, B9 Kyselina listová B9

Vzorec Biotin H

Varovné signály nedostatku vitaminů Hlavní funkce Charakteristika Zdroje Varovné signály nedostatku vitaminů Retinol A Chrání sliznice, působí při přeměně bílkovin, nezbytný pro růst a dobrý zrak Neničí se při teplotě varu, ale při vysokých teplotách za přítomnosti kyslíku Barevná zelenina a plody jako provitamin beta karoten(mrkev, kapusta, špenát, pomeranč, brokolice), v rybách, tucích, játrech, mléce, másle a vejcích ve funkční formě Zhoršení vidění v noci, průjem, střevní infekce, hrubá, suchá kůže, tvorba lupů a vrásek, poruchy chrupu, opožděný růst, náchylnost k infekcím, častá ječná zrna, četné skvrny na kůži Avitaminóza: šeroslepost, u dětí hrozí až oslepnutí Kalciferol D Reguluje absorpci kalcia a fosforu Rozpustný v tucích, relativně stálý při zmrazení Máslo, vejce, ryby, kvasnice, jako provitamin obsažen v kůži, účinkem slunečního záření se mění na vitamin D Měknutí a deformace kostí a hrudníku, zvětšení kloubů, křehké kosti, nohy do „o“, zpomalování vývinu chrupu Avitaminóza: křivice (rachitis) Tokoferol E Obnova buněk a svalů Rozpustný v tucích, stabilní v horku v nepřítomnosti kyslíku Salát a ostatní zelená zelenina, rýže, kukuřice, obilné klíčky, ořechy Možná anémie u novorozeňat s předčasným porodem nebo u novorozeňat s nízkou hmotností, poruchy slinivky a žlučníku, ochablost svalů, rozklad červených krvinek Avitaminóza: kornatění cév, neplodnost Fyllochi-non K Podporuje srážení krve, léčí krvácivost z nosu Rozpustný v tucích, ničí ho rentgenové a ostatní záření, aspirin Ovoce, zelenina, vit. K produkují střevní bakterie Poruchy srážlivosti krve, zvýšená náchylnost ke krvácení

Vitamin A (retinol)

Vitamin D2 (kalciferol)

Vitamin E (tokoferol)

Vitamin K (fyllochinon)

Použitá literatura: Karlson, Peter. Základy biochemie: vysokošk. učeb. 1. vyd. Praha: Academia, 1965 Kolář, Karel, Kodíček, Milan a Pospíšil, Jiří. Chemie II pro gymnázia: organická a biochemie. 1. vyd. Praha: SPN, 1997. ISBN 80-7235-283-0. Kotlík, B. Růžičková, K. Chemie II v kostce pro SŠ, organická chemie a biochemie. Havlíčkův Brod : Fragment, 1997. ISBN 80–7200–057–8. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.