Periodická soustava prvků 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavba atomu.
Advertisements

CHEMIE
Periodická tabulka prvků
D-prvky.
Stavba atomu.
Periodická tabulka prvků
PaedDr. Ivana Töpferová
Periodická soustava prvků
VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP
IV. ELEKTRONOVÁ KONFI- GURACE a PSP
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice,
Periodický zákon a periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků Mgr. Helena Roubalová
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
Atom a jeho složení Bc. Karolína Růtová.
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
PERIODICKÁ TABULKA Chemie 8. třída.
Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
PSP a periodicita vlastností
CHEMIE ANORGANICKÁ CHEMIE.
Chemie anorganická a organická Periodická tabulka
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Úvod do anorganické chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
IONIZACE Ionizační energie atomu je definována jako práce potřebná k odtržení a úplnému vzdálení nejslaběji poutaného elektronu z atomu v základním stavu.
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Periodická soustava prvků
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o periodické tabulce prvků (PSP) Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák.
ROZDĚLENÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
CHEMIE ATOM.
Znázorňování orbitalů
Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Ionty Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
CHEMICKÉ PRVKY RZ
Periodická soustava prvků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
PSP- periodická soustava prvků
Stavba elektronového obalu atomu prvku a poloha prvku v periodické tabulce prvků prvky jsou seřazeny do skupin a period podle rostoucí Ar – původně atomové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Periodická soustava prvků.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Elektronová konfigurace a periodická soustava prvků Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/2 Šablona:
PERIODICKÁ TABULKA PRVKŮ CHEMICKÉ PRVKY © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_12 Název materiáluPeriodická.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Autor: Stejskalová Hana
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Historie periodické soustavy prvků
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Částicové složení látek
Periodická soustava prvků
Název vzdělávacího materiálu Periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Periodická soustava - PSP
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Periodická soustava prvků
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Periodická soustava prvků (PSP)
Transkript prezentace:

Periodická soustava prvků 1

Pořádek mezi chemickými prvky známe 117 prvků v přírodě se vyskytuje 94 – přirozené zbytek – uměle připravené – transurany volné: Cu Ag Au Pt C vázané: Na Zn Ca Fe H Nejzastoupenější prvky na Zemi: H O Si Al Fe Ca Na K Mg přirozené prvky 11 – plynné H O N F Cl 2 – kapalné Br Hg zbytek pevné

Periodický zákon - vznik prezentoval  6. března 1869 Dmitrij Ivanovič Mendělejev 2 vychází z pravidelně se opakujících vlastností prvků Vlastnosti prvků jsou periodickou funkcí jejich atomových hmotností. tzn. pravidelně se u prvků opakují podobné vlastnosti prvky s podobnými vlastnostmi mají stejný počet valenčních elektronů

Periodický zákon – zapiš si 3 Vlastnosti prvků se periodicky (pravidelně) mění v závislosti na vzrůstajícím protonovém čísle prvku. Prvky jsou do PSP zařazeny podle vzrůstajícího počtu protonů v jádře atomu – podle rostoucího Z podle opakujících se vlastností

Periodická soustava prvků – PSP – grafické vyjádření periodického zákona 5 Perioda – vodorovná řada Skupina - svislý sloupec 4

PSP – grafické vyjádření periodického zákona Perioda - vodorovná řada prvků v periodické tabulce. 7 period – K L M N O P Q 1.perioda má jen 2 prvky - vodík (H) a helium (He). Ve směru zleva doprava rostou protonová čísla od 1 po nejvyšší. Všechny prvky téže periody mají stejný počet elektronových slupek.

PSP – grafické vyjádření periodického zákona Skupiny - svislé sloupce prvků v PSP skupiny jsou číslovány římskými číslicemi I - VIII Prvky téže skupiny IA – VIIIA, IB - VIIIB mají stejný počet valenčních elektronů vykazují podobné chemické vlastnosti                                                                   

Skupina – svislý sloupec Názvy skupin      I.skupina      - Alkalické kovy II.skupina     - Kovy alkalických zemin VII.skupina   - Halogeny VIII.skupina  - Vzácné plyny

Prvky podle elektrické vodivosti KOVY POLOKOVY NEKOVY 6

Elektronový obal a vlastnosti prvku Podobné chemické chování je dáno podobným uspořádáním valenčních elektronových vrstev Nejstabilnější jsou atomy s plně obsazenými elektronovými vrstvami

Elektronový obal a vlastnosti prvku Nejreaktivnější jsou prvky, které se strukturou podobají vzácným plynům alkalické kovy Li Na K halogeny F Cl Br I

Elektronový obal a vlastnosti prvku Většina vlastností závisí na počtu valenčních elektronů Prvky se snaží získat stabilní elektronovou konfiguraci tj. elektronové uspořádání

Zdroje Obr. 1 http://4.bp.blogspot.com/-aiIfyiIhE7s/T3f8DQWzRqI/AAAAAAAAAOE/DtpIzoEU4nY/s1600/formula.jpg Obr. 2 http://img.geocaching.com/cache/1a622d3e-c81f-421b-ac29-a35ec0936bf0.jpg Obr. 3 http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/3ae/3ae367cd479bb2f657d9f51ba5ad4328--mmf100x100.jpg Obr. 4 http://www.webchemie.cz/tl_files/dvm/images/Mnemotech_pomucky/mnemotech_pom_nahled.jpg Obr. 5 http://fl12.shopmania.org/files/p/cz/m/281/hrnek-periodicka-soustava-prvku~6723281.jpg Obr. 6 http://infekce.webpark.cz/AnorgChemie/period04.GIF Obr. 7 http://www.e-chembook.eu/wp-content/uploads/Periodicka-tabulka.jpg