Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057 Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ALKENY CHRAKTERISTIKA VLASTNOSTI
Advertisements

Metabolismus sacharidů
Ústí nad Labem Ústí nad Labem.
Karboxylové kyseliny a jejich deriváty HRA:AZ-kvíz
Biochemicky významné sloučeniny a reakce - testík na procvičení –
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Hydroxyderiváty a sulfanylderiváty
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
Deriváty Karboxylových Kyselin
ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Monosacharidy Cukry.
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
MONOSACHARIDY (izomerie)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Izomerie.
Alkeny.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Alkoholy a Fenoly.
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
S A C H A R I D Y III. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_171.
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Alkoholy a fenoly.
SUBSTITUČNÍ DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Izomery izomery jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly mají stejný molekulový vzorec, ale rozdílný strukturní vzorec díky rozdílnému strukturnímu.
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Substituční deriváty karboxylových kyselin
ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd
Látkový a energetický metabolismus rostlin
Nina Tomečková Projekt 3 Skupina 12 Vyučující: Ing. Tomáš Pospíšil
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Sacharidy.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
SACHARIDY. CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy)
Cukry Alice Skoumalová.
Hydroxykyseliny.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Karboxylové kyseliny.
Hydroxykyseliny a jejich deriváty
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. Lenka Hráčková NÁZEV:VY_32_INOVACE_06C_08_Optická izomerie, hydroxykyseliny.
S UBSTITUČNÍ DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN RNDr. Marta Najbertová.
H YDROXYDERIVÁTY Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková.
Cukry Alice Skoumalová.
Hydroxykyseliny 4. února 2014 VY_32_INOVACE_130215
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELINY
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy – obecný přehled
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Výskyt a příprava karboxylových kyselin
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
Transkript prezentace:

Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Hydroxykyseliny © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Hydroxykyseliny Hydroxykyseliny jsou kyseliny, které mají ve své molekule obsaženu alespoň jednu hydroxylovou skupinu. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Příprava hydroxykyselin alfa - hydroxykyseliny se připravují hydrolýzou sodných solí alfa - halogenkyselin. Tímto způsobem se například vyrábí kyselina hydroxyoctová (glykolová). Cl - CH 2 COONa + H 2 O  HO - H 2 COOH + NaCl Aromatické hydroxykyseliny se často připravují zahříváním příslušného fenolátu za zvýšeného tlaku s oxidem uhličitým. Tímto způsobem se získává nejvýznamnější aromatická hydroxykyselina a to kyselina salicylová. Produktem reakce je její sodná sůl (salicylan sodný). © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

kyselina mléčná V organismu vzniká jako produkt anaerobní glykolýzy pravotočivá kyselina L-(+) mléčná (kromě ní se vyskytuje i levotočivá D-(-) mléčná a DL mléčná, což je opticky inaktivní racemát – např. v mléce). Soli jsou laktáty (český termín mléčnany se užívá zřídka).Oxidací (dehydrogenací) se kyselina mléčná (hydroxykyselina) mění na kyselinu pyrohroznovou (ketokyselinu). © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Optická aktivita D a L označují lokalizaci skupiny –OH na pravé,nebo levé straně asymetrického, chirálního, uhlíku, konfigurace se odvozuje od D- nebo L- glyceraldehydu. (+) a (-) značí optickou aktivitu, směr otáčení roviny polarizovaného světla. +  pravotočivý směr -  levotočivý směr Optické izomery (optické antipody, enantiomery) – mají stejné fyzikální vlastnosti (t v, t t, ρ…), ale liší se v biologických účincích. Racemát – racemická směs = stejný počet obou enantiomerů, jejich účinky se vzájemně vyruší  nestáčí rovinu polarizovaného světla. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

COOH COOH / / H – C –OH HO- C- H / / CH 3 CH 3 Kyselina D-(-) mléčná kyselina L-(+)mléčná (levotočivá) (pravotočivá) © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

kyselina betahydroxymáselná CH 3 -CH(OH)-CH 2 -COOH Vzniká v organismech redukcí (hydrogenací) kyseliny acetoctové (s acetonem tvoří tzv. ketolátky - přítomné za určitých podmínek v krvi, moči - metabolismus tuků, poruchy metabolismu při diabetu). © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

kyselina jablečná dikarboxylová hydroxykyselina Vzniká adicí vody z kyseliny fumarové oxidací vzniká kyselina oxaloctová (keto - kyselina). HO-CH-COOH / H 2 C- COOH © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

kyselina oxaloctová O=C-COOH / H 2 C - COOH © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

kyselina glycerová kyselina dihydroxypropionová Vzniká oxidací glycerolu (resp.glyceraldehydu) a je významná pro metabolismus sacharidů a tuků. H 2 – C - OH / H - C – OH / COOH © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

kyselina vinná dikarboxylová i dihydroxy kyselina = dihydroxyjantarová Vínan sodno- draselný, tzv. Seignetova sůl, je složka Fehlingova činidla, užívaného např. k důkazu redukujících cukrů. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

kyselina citronová trikarboxylová hydroxykyselina V přírodě se vyskytuje v různých plodech (citrony, rybíz atd.). H 2 C-COOH / HO-C-COOH / H 2 C-COOH © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

kyselina isocitronová se liší jen polohou – OH skupiny HO-C-COOH / H 2 -C-COOH / H 2 C-COOH © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

kyselina salicylová aromatická hydroxykyselina alfa - hydroxybenzoová Může také tvořit dvě řady esterů (reakcí s karboxylovou nebo fenolovou skupinou), z nichž některé jsou velmi významné v medicíně. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Vyskytuje se v přírodě v rostlinách, např. vrbě (odtud jméno a důvod využívání vrbové kůry nejen bylinkáři), je mírně antipyretická, protizánětlivá, používá se v dermatologii (salicylový líh, masti), její soli (salicyláty, salicylany), např. salicylan sodný, sloužily jako klasická antirevmatika (ale pro vedlejší účinky, zvláště nevolnost a možnost poškození sliznic gastrointestinálního traktu, dnes málo užívaná). © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.