VÝŽIVA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nedostatek pitné vody Autoři : Vošterová, Nováková, Petrák.
Advertisements

Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Vliv člověka na životní prostředí
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Zdroje obživy pro lidstvo
Přelidnění planety.
PROJEKT „ BEZ VODY NELZE ŽÍT“
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Lubomír Nátr.
VY_52_INOVACE_ZE.8.68 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
Zdroje včelí pastvy.
Kácení deštných lesů.
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Vznik a složení půdy Vznik půdy
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Název VM
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
Velká Británie.
Fakta světové biodiverzity
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Tropický deštný les.
Odlesňování František Funda.
Problémy tropických oblastí
Odlesňování.
Kontaminace (znečištění) vody
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Rybolov, vodní a lesní hospodářství
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Ohrožování základních složek biosféry
Čurnová, Hojdarová, Poláková, Robenhauptová
Globalizace a její vliv na životní prostředí
Studijní info.
Pícniny - rozdělení a využití
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
Zemědělství.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 27. února 2006.
Obraz působení člověka
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
Environmentální problémy
JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! KRAJINA – PŮDA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY,
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

VÝŽIVA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Hlavní celosvětové problémy podle Sir Richarda Dolla Hlad a chudoba Exponenciální přírůstek populace Změny klimatu v důsledku produkce skleníkových plynů

Zvýšení produkce masa 300% zvýšení

Hospodářská zvířata využívají většinu zemědělské půdy Konzumují velká množství obilí, což vyžaduje nesmírnou rozlohu zemědělské půdy k jeho pěstování. Rozsáhlé plochy zemědělské půdy se využívají jako pastviny.

Kam se ztrácí potrava? % zkonzumované hosp. zvířaty Obilí Kukuřice >80% Oves >95% Hospodářská zvířata zkonzumují (v USA) tolik obilí a sójových bobů, že by to více než pětkrát zajistilo potravu pro všechny obyvatele USA.

Kdo profituje ze zemědělství? Méně než polovina zemědělské půdy je používána pro výrobu potravin pro člověka. Většina je používána pro výrobu pícnin. Na každých 7 kg obilí a sójových bobů zkrmených hovězím dobytkem získáme pouze 1 kg ve formě masa. Zbývajících šest nenávratně zmizí.

Obilí konzumujeme přes zvířata “Recyklací” obilí přes hospodářská zvířata skončíme pouze s 10% kalorií pro lidskou spotřebu - oproti stavu, kdybychom obilí konzumovali přímo.

Živiny ztracené recyklací krmiv přes hospodářská zvířata Navždy ztraceno Živiny % ztrát Bílkoviny 85-90% Uhlohydráty až 100% Vláknina 100% Bílkoviny Ztraceno Využito Kalorie

Neefektivnost využívání země pro pěstování krmiv 6.8 kg krmiv na kg vepřového 4.8 kg krmiv na kg hovězího 3.0 kg krmiv na kg sýra 2.8 kg krmiv na kg kuřecího 2.6 kg krmiv na kg vajec

Na 1 akru (0,4 ha) půdy lze vypěstovat: 75 kg hovězího masa anebo 9 tun (9 000 kg) brambor Department of Agriculture

Účinnost zemědělství Konzument masa Lakto-ovo vegetarián Úplný

Kdyby obilí spotřebovávali lidé, a ne hospodářská zvířata Kdyby Američané snížili svou spotřebu masa o pouhých 10%, uvolnilo by se tím ročně pro lidskou spotřebu 12 miliónů tun zrní. To by samo o sobě dokázalo dostatečně nakrmit každou z těch 60 miliónů lidských bytostí, které letos na této planetě zemřou smrtí hladem. Overseas Development Council

Dobytek vyjídá lidi? Hovězí dobytek sám o sobě, a to nemluvíme o prasatech a kuřatech, zkonzumuje na celém světě takové množství potravy, které by dokázalo pokrýt kalorickou potřebu 8,7 miliard lidí - tedy asi 1,5násobku lidské populace na této planetě.

Poškození prostředí v důsledku chovu hospodářských zvířat Mýcení lesů Ničení luk Odpad, skládky Eroze orné půdy Nedostatek vody Znečištění vody Zvýšená produkce skleníkových plynů

Role lesů Chrání půdu před erozí Produkují kyslík Regulují klimatické poměry Brání záplavám Recyklují a čistí vodu Jsou domovem milionů druhů rostlin a zvířat

Ztráta tropických lesů Ztráty tropických deštných lesů činí 11 milionů hektarů ročně (odhad z r. 1982). Celkové ztráty plochy tropických lesů činí 15 milionů hektarů ročně (odhad z r. 1995) - což je asi dvojnásobek plochy Rakouska. Ve Střední a Jižní Americe se ročně mění na pastviny (hovězího dobytka) 2 miliony hektarů.

Ztráty tropických lesů V Latinské Americe bylo za dvacet let ztraceno 20 milionů hektarů přeměnou na ranče pro chov hovězího dobytka. V Kostarice má chov hovězího dobytka na svědomí dvě třetiny ztrát všeho lesa.

Chránění lesů Změna stravování by nejenom zastavila proces odlesňování; mohla by jej dokonce i zvrátit. Podle Cornellovy university je zachráněn ročně 1 akr (0,4 ha) lesa každým člověkem, který přejde na čistě vegetariánskou stravu.

Eroze orné půdy v USA Průměrná hloubka ornice před 200 lety = 52,5 cm nyní = 15 cm

Roční ztráty ornice v USA (Založeno na světových průměrech) Celková ztráta = téměř 7 miliard tun Ztráta na hlavu = 22 500 kg na osobu

Kam jde všechna voda? Více než polovina spotřebované vody (v USA) jde na závlahy půdy určené k pěstování krmiv a pícnin pro hospodářská zvířata. Při výrobě 1 kg masa se spotřebuje až 3 300 litrů vody.

Spotřeba vody v zemědělství 42% celkové spotřeby vody se využívá v zemědělství. 3% vody spotřebované v zemědělství činí přímá spotřeba zvířaty. 97% vody v zemědělství jde na závlahy plodin. 30% závlahové vody jde na krmení zvířat (seno, pastva, pícniny).

Subvence zavlažování v Kalifornii Skutečná cena 40 let zavlažování: 1 miliarda $ Účtováno farmářům: 50 millionů $ Náklady nesené farmáři v %: 5% Množství závlahové vody využité pro hospodářská zvířata: 33 %

Voda potřebná k produkci masa a obilí 3 200 l vody na kg vepřového (bez kosti) 3 000 l vody na kg hovězího 2 800 l vody na kg drůbežího 480 l vody na kg pšenice 275 l vody na kg kukuřice

Potřeba vody Potrava/1 den Potřebné množství vody Konzument masa 15 140 l Lakto-ovo-vegetarián 4 540 l Úplný vegetarián 1 135 l 1 135 Úplný vegetarián 4 540 Lakto-ovo-vegetarián 15 140 Konzument masa

Produkce skleníkových plynů v důsledku chovu hosp zvířat Plyn Příčina zvýšení Oxid uhličitý Odlesnění Lesy spotřebovávají člověkem vytvořený CO2. CO2 je produkován zahníváním pokácených stromů a pálením dřeva. Metan Živočišný odpad Oxid dusičnatý Živočišný odpad

Neuvědomujeme si... John Robbins ”Když se posadíme ke stolu, většina z nás si neuvědomuje, jak to, co si k jídlu vybíráme, ovlivňuje náš svět. Nejsme si vědomi toho, že v každém Big Macu je kus tropického pralesa a že s každou miliardou prodaných hamburgerů zmizel ze Země tucet rostlinných a živočišných druhů. Nejsme si vědomi toho, že když steak na pánvi zasyčí, je v tom utrpení zvířat, dolování orné půdy, mýcení lesů, poškozování hospodářství a narušování našeho zdraví." John Robbins

Naše každodenní volby mají ohromný vliv! “Volby, které každodenně činíme, mají ohromný vliv, nejenom pro naše vlastní zdraví (a vitalitu), ale také na životy ostatních živých bytostí, a v konečném důsledku i na osud života na Zemi.”

The information contained in this presentation may be found in Call Toll-free 1-888-778-4445