Tropický deštný les.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Půdy:.
Tropický deštný les.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES.
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
Rostliny 1.třída.
Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012
Pralesy Jiří Balun 2L.
Kácení deštných lesů.
Životní podmínky organizmů
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
TROPICKÝ LES - PRALES.
Tropický deštný les.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
TROPY Život v pralese.
Tropické deštné lesy 6. března 2006.
Odlesňování František Funda.
Iveta Ráčková a Míša Boháčová
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
Cizokrajné ekosystémy
BIOM - TROPICKÝ DEŠTNÝ PRALES
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
Biomy - popis.
Pedosféra.
Složky krajiny a životní prostředí
Lesnická geologie a pedologie
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Biosféra Tropické deštné lesy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
Bednář, Čerych, Geletičová, Vilímský !
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
PEDOSFÉRA.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Autor.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Biosféra.
Obraz působení člověka
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
RYBNÍK JAKO CELEK.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Les-Lesní patra.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. Úvod 6% zemského povrchu přibližně 1/5všech lesů největší „lékárna světa“
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
= půdní obal Země (z řeckého slova pedon = půda) - na povrchu litosféry - základní podmínka ž ivota na Zemi.
Tropické lesy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová liána místní obyvatelstvo Tropický prales Amazonie.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_11_EKOSYSTÉMY_DEŠTNÝ PRALES ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_18_32_DEŠTNÉ LESY
Pedosféra.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
LES A JEHO VÝZNAM Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. Č. DUMu: VY_52_INOVACE_448.
Krajina České republiky
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Jméno autora výukového materiálu
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola, Hradec Králové
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Pedosféra = půda na Zemi
14. Přírodní krajiny světa - vegetační pásy
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Tropický deštný les.
Půdy.
Transkript prezentace:

Tropický deštný les

REFERÁT Ptáci tropického deštného lesa

ROZKLÁDÁ SE PODÉL ……… ROVNÍKU

Charakteristika Tropické deštné lesy se vyznačují trvale teplým a vlhkým podnebím. Vlhkost vzduchu je vysoká až 100 %, teplota je relativně stálá, rozdíly mezi jednotlivými ročními obdobími jsou malé nebo prakticky nulové. Tyto příznivé podmínky pro život jsou příčinou toho, že v tropických deštných lesích žije nejvyšší počet druhů rostlin i živočichů ze všech ekosystémů na Zemi.

ROZLOŽENÍ SRÁŽEK A TEPLOT V TROPICKÉM DEŠTNÉM LESE BĚHEM ROKU

Odhaduje se, že v tropických lesích žijí 2/3 všech známých rostlinných a suchozemských živočišných druhů této planety. Žijí zde především různé druhy hmyzu, plazů, ptactva a opic.

PODÍL ROZLOHY TROPICKÝCH LESŮ NA ROZLOZE SOUŠE PODÍL ORGANISMŮ ŽIJÍCÍCH V TROPICKÝCH LESÍCH NA CELKOVÉM MNOŽSTVÍ ŽIJÍCÍCH ORGANISMŮ

BUJNÁ VEGETACE Tropické deštné lesy jsou tvořeny obrovskými stromy s častými liánami. Až 90% všech druhů vyšších rostlin tvoří v tropických deštných lesích dřeviny. Výskyt bylin je poměrně malý. Byliny zde rostoucí jsou velmi dobře přizpůsobené nedostatku světla.

Epifyty jsou organismy rostoucí na žijících rostlinách, ale vyživující se samostatně, tj. nejsou parazité. Jsou hojné v tropických deštných lesích. Epifytické rostliny nekoření v půdě, ale zachycují se krátkými kořeny kmenů a větví stromů. Živí se tzv. rostlinným humusem, který se hromadí v trhlinách kůry stromů. Vodu dokážou přijímat ze vzdušné vlhkosti, která bývá až 100%.

Tropické deštné pralesy bývají nazývány „největší lékárna světa“ pro výskyt velkého počtu přírodních léčiv. Téměř polovina užívaných léků pochází z tropických deštných pralesů.

Půda je zde mimořádně úrodná a má velkou zásobu živin Půda je zde mimořádně úrodná a má velkou zásobu živin. Povrch půdy je pokryt silnou vrstvou spadaného listí a zbytků organismů. Vše se díky velké vlhkosti a teplotě rychle rozkládá. Hlavní zásoba živin tropického pralesa je uložena v hmotě stromů a vrací se do půdy po troškách s odumírajícími listy, větvemi a kmeny . moist soil = vlhká půda lots of soil = spousta půdy 2,5 incehes soil = 2,5 palce půdy hilly land = kopcovitá krajina

Člověk a deštný les

Kácení pralesů V současné době tropické deštné lesy ubývají jednak kvůli spotřebě dřeva jako paliva i výrobní suroviny, ale také kvůli vypalování pro zisk nové zemědělské půdy.

ZA POSLEDNÍCH 100 LET JIŽ ZMIZELO Z POVRCHU ZEMĚ VÍCE NEŽ 50 % ROZLOHY TROPICKÝCH DEŠTNÝCH PRALESŮ . Pokud dojde k rozsáhlému poškození pralesa, k čemuž dochází prakticky výhradně činností člověka, přirozená obnova pralesa je otázkou staletí až tisíciletí.

Odlesňování zabíjí! X

Pokud je prales vypálen, popel obohatí půdu, která je tak velmi úrodná, nicméně již po 2–3 letech se získaná oblast nedá pro zemědělství použít. Následky kácení pralesů jsou větrná a půdní eroze, povodně a sesuvy půdy (voda nemá být čím pohlcená - chybí rostliny) , zanášení údolních nádrží půdou i pokles srážek. To vše vede ke ztrátě možnosti pro místní lidi používat les jako zdroj dřeva a plodin. Většina semen rostlin potřebuje pro klíčení stín, zatímco na vykácené mýtině je žhnoucí slunce, navíc dešti nebrání prales v odnosu půdy, takže semena nemají možnost ani vzejít. V důsledku kácení se snižuje genofond - nenávratně mizí z přírody rostlinné i živočišné druhy.

Možná řešení Právo využívat les by měli mít pouze lidé, kteří jsou na něm existenčně závislí, ne politici či úředníci. Dřevěné výrobky jsou příliš levné, měly by zdražit. Bojkot výrobků z tropického dřeva v Evropě a Severní Americe. Zamezení propojení těžařských firem a vládních struktur . Odpuštění dluhů zemím „třetího světa“.

CIZOKRAJNÉ EKOSYSTÉMY Tropické deštné lesy tropické deštné lesy - ekosystém okolo rovníku vhodné podmínky (teplo a dostatek vláhy)  veliká rozmanitost rostlin i živočichů (přes ½ organismů světa) kácení deštných lesů pro území i dřevo  vymírání organismů a ohrožuje podnebí na Zemi - rostliny upravují množství oxidu uhličitého = skleníkový plyn v ovzduší  na vykáceném území – odplavení tenké vrstvy půdy vodou  neúrodné území

Závěr: Kde se rozkládá tropický deštný les? Jaké podmínky z této polohy plynou? Co umožňují tyto podmínky? Jak člověk ohrožuje tropický deštný les? Co všechno tím riskuje?