Registrační číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu
Advertisements

Registrační číslo projektu
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES A POLOOPADAVÝ DEŠTNÝ LES
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES.
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
AFRIKA Geografická poloha.
Pralesy Jiří Balun 2L.
AMERIKA.
Kácení deštných lesů.
Tropický deštný les.
Registrační číslo projektu
TROPICKÝ LES - PRALES.
Tropický deštný les.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
TROPY Život v pralese.
Podnebné pásy 5. ročník.
Odlesňování František Funda.
Subtropický pás Subtropické lesy.
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
Cizokrajné ekosystémy
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Registrační číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Registrační číslo projektu
Obecná charakteristika
Registrační číslo projektu
Tropické deštné lesy Anotace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Zuzana Davidková Opava, 2010
Šířkové pásy tropický pás.
Biosféra Tropické deštné lesy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
Podnebí a vegetace Asie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s podnebím a přírodními podmínkami.
Registrační číslo projektu
Registrační číslo projektu
Biosféra.
Krajina olivových hájů
Křížovka - Tropický deštný les
Registrační číslo projektu
Tropický Deštný Les ‘‘Plíce Země‘‘.
Severní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. Úvod 6% zemského povrchu přibližně 1/5všech lesů největší „lékárna světa“
Subtropický pás.
Klepněte pro vložení textu ASIE. Eurasie Jedna velká pevnina = Eurasie Proč se dělí na Evropu a Asii? Hranice mezi Evropou a Asií: Ural – Kaspické moře.
Projekt do biologie a zeměpisu Gymnázium Jakuba Škody, kvinta B Bartók, Gremlica, Pospíšilová, Pumprlová TROPICKÉ DEŠTNÉ LESY.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Biosféra – Tropické deštné lesy Tomáš Kvasný Zeměpis červen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu pomocí.
Tropické lesy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová liána místní obyvatelstvo Tropický prales Amazonie.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
SUBTROPICKÉ ROSTLINSTVO
Subtropický podnebný pás
Podnebné pásy listnaté lesy tropy subtropy
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
VY_32_INOVACE_18_Z_SUBTROPICKÁ KRAJINA - STŘEDOMOŘÍ
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
TROPICKÉ DEŠTNÉ PRALESY
Subtropy Richard Průžek.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_27_Asie
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Základní škola, Hradec Králové
VY_32_ INOVACE_ 11_ PŘÍRODOVĚDA 5
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
14. Přírodní krajiny světa - vegetační pásy
Tropický deštný les.
Šablona III/2 Subtropická vegetace
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Zeměpis Téma Tropy a subtropy Autor Mgr. Robert Jiran

ZEMĚPIS PRO 6. ROČNÍK Tropy a sobtropy Učebnice FRAUS . Fraus str. 58 – 59, 64 - 65 . Subtropy . Středozemí . Flóra . Tropické deštné lesy . Fauna . Opakování . Příloha: Ubytování v tropech

Subtropy Subtropický podnebný pás neboli subtropy jsou oblasti se subtropickým podnebím. Subtropy leží mezi tropy a mírnými šířkami. Na subtropy tedy může být nahlíženo jako na jejich přechod. Subtropy mají subtropické podnebí - tak jsou vlastní subtropy také definovány. Středozemí je ne zcela přesně definovaná oblast okolo Středozemního moře. Patří sem zejména tyto státy nebo jejich významné části: Španělsko, Francie, Itálie, Slovinsko, Chorvatsko, Černá Hora, Albánie, Řecko, Kypr, Turecko, Libanon, Izrael, Egypt, Libye, Tunisko, Alžírsko a Maroko. Středozemí je dnes jedním z hlavních turistických cílů Evropanů. Ve starověku bylo centrem evropské civilizace. Důležité je pro tuto oblast kromě cestovního ruchu i zemědělství a rybolov. Oblast se nalézá v středozemním teplotním pásu, který se vyznačuje teplým suchým létem a teplou vlhkou zimou. Středozemní moře je vnitřní moře Atlantského oceánu mezi Evropou, Asií a Afrikou. S Atlantským oceánem je spojeno Gibraltarským průlivem, s Černým mořem průlivy Dardanely a Bospr a Marmarským mořem. S Rudým mořem umělým Suezským průplavem. Úkol: Na mapě najdi státy kolem středozemního moře, včetně jejich hlavních měst.

Poznáš o jaké rostliny a plodiny se jedná? Flóra – olivovník, citrusy, kiwi, bavlník, tabák, hroznové víno, cedr, pistácie, korkový dub. Poznáš o jaké rostliny a plodiny se jedná? K čemu se používá korkový dub? 4 1 2 3 6 5

TROPICKÉ DEŠTNÉ LESY Tropický deštný les, též tropický deštný prales, je zalesněná oblast s trvale teplým a vlhkým podnebím. Obvykle se uvádí jako dolní hranice celoročních srážek 2000 mm. Tuto oblast nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země, byť některé okrajové oblasti mohou díky místním specifikům zasahovat až do subtropů. Nejrozsáhlejší je Amazonský deštný prales, dále Konžský deštný prales a pralesy na poloostrovech Přední a Zadní Indie. Krom nich ještě existují menší ostrovní pralesy v Karibiku, Indickém oceánu a rovníkové oblasti Pacifiku. Tropické deštné pralesy se nazývají „klenoty Země“, „plíce Země“ a „největší lékárna světa“. Následky kácení pralesů jsou větrná a půdní eroze, povodně, zanášení údolních nádrží, sesuvy půdy. V důsledku kácení se snižuje genofond . Mizí zároveň možná léčiva. Následuje také genocida domorodých obyvatel, mizení jejich kultur (Amazonie, Malajsie, Afrika) Mezi následky možná figuruje i zvyšování globálního oteplování. STROMOVÉ PATRO KEŘOVÉ PATRO BILINNÉ PATRO

Pralesy na poloostrovech 3 Pralesy na poloostrovech Přední a Zadní Indie. 2 1 Konžský deštný prales Amazonský deštný prales Jaké tropické lesy jsou vyznačeny na mapě?

Amazonský prales

Brazílie Plantáž v Malaisii Poznáte jakým zemím patří tyto vlajky? Brazílie Vietnam Malajsie

Vietam Indie

FAUNA OPICE ARA HROCH Kajman

Orangutan (z malajštiny orang utan – „lesní muž“) je rod lidoopů žijících v tropických deštných pralesech ostrovů Bornea a Sumatry. V současnosti se popisují dva druhy, ohrožený orangutan bornejský, který je typovým druhem rodu, a kriticky ohrožený orangutan sumaterský. Panda velká je savec nyní řazený do čeledi medvědovití, který pochází z centrální Číny. Od druhé poloviny 20. století se panda stala národním symbolem Číny a je zobrazována na čínských zlatých mincích. Za zabití pandy hrozí trest smrti.

FLÓRA Orchideje, bromélie, liány, bambusy bambus liána orchidej

OPAKOVÁNÍ Jaké znáte tropické pralesy? Proč se pralesům říká plíce světa? V kterých státech jsou pralesy? Jakému státu patří tato vlajka? Napiš alespoň tři původní zvířata pralesů. Ve které zemi žije panda velká? Amazonský deštný prales, Konžský deštný prales a pralesy na poloostrovech Přední a Zadní Indie Stromy fotosyntézou tvoří kyslík Brazílie, Kolumbie , Peru, Kongo, Laos, Vietnam, Indie atd. Brazílie Hadi, opice, papoušci, šelmy, pandy, lidoopi Čína